(+31)040 - 304 60 58

Nieuws

Damon Dinsdag, 21 februari 2023

Beste Damonvriend,


De komende periode zullen we in de nieuwsrubriek op onze website, in onze nieuwsbrieven en op onze sociale media onder de noemer 'Damon dinsdag' inspirerende en prikkelende fragmenten plaatsen uit boeken uit ons rijke fonds. Aan deze boeken zijn geregeld win- of kortingsacties gekoppeld, dus houd onze sociale media in de gaten.

We beginnen de reeks met een van de belangrijkste werken in de westerse filosofie die recentelijk in een nieuw jasje is verschenen: de Ethica Nicomachea van Aristoteles. Het fragment komt heel toepasselijk uit Boek IX over vriendschap.

Om de 'Damon Dinsdag' te vieren geven we een exemplaar van de Ethica Nicomachea weg. Wilt u een exemplaar van het boek winnen of cadeau doen? Vertel ons dan via onze social media kanalen (Facebook of LinkedIn) of per email (info@damon.nl) wie het boek verdient en waarom.

Per medium verloten we onder de inzenders 1 exemplaar van het boek t.w.v. €24,90. De winnaars worden maandag 27 februari op betreffend platform bekend gemaakt.


Aristoteles, Ethica Nicomachea
Boek IX Vriendschap, pp. 275-276

12. Vrienden streven ernaar samen te leven

Bij geliefden geeft het zien van elkaar de meeste bevrediging en zij prefereren deze vorm van waarneming boven die van de andere zintuigen, aangezien de aanwezigheid en de oorsprong van hun liefde vooral hiervan afhankelijk zijn. Verdient nu niet ook voor vrienden het samenleven op dezelfde wijze de meeste voorkeur? Vriendschap is immers een verbintenis en zoals iemand zich ten opzichte van zichzelf verhoudt, verhoudt hij zich ook ten opzichte van zijn vriend. Terwijl het bewustzijn van het feit dat we bestaan verkieslijk is, geldt dit dus ook ten aanzien van het bestaan van een vriend. Wanneer vrienden met elkaar samenleven wordt dit laatste bewustzijn geactualiseerd, zodat het heel natuurlijk is dat zij ernaar streven samen te leven.

2. Tijdens het leven wil iedere groep met haar vrienden delen wat voor ieder eigenlijk het bestaan inhoudt of het levensdoel dat men voor ogen heeft. En dat is precies de reden waarom sommigen met elkaar drinken, anderen met elkaar dobbelen, weer anderen gezamenlijk sport of de jacht beoefenen of met elkaar filosoferen: iedere groep besteedt samen met vrienden haar tijd aan die dingen waarop ieder het meest in het leven is gesteld. Aangezien zij namelijk met hun vrienden willen samenleven, doen zij juist die dingen en participeren zij in datgene waarin voor hun gevoel samenleven bestaat.

3. Zo komt het dat de vriendschap tussen slechte mensen zich tot iets verachtelijks ontwikkelt (hun onstandvastigheid maakt dat zij aan slechte dingen deelhebben, en door zich aan elkaar te conformeren worden ze verachtelijke mensen). De vriendschap van voorbeeldige mensen is daarentegen voorbeeldig en wordt sterker naarmate zij meer met elkaar omgaan. En het schijnt dat zij ook beter worden doordat ze hun vriendschap in praktijk brengen en elkaar verbeteren: zij kopiëren van elkaar de eigenschappen die hun bevallen. Vandaar het gezegde:

van edele mensen immers edele dingen .

Tot zover onze behandeling van het onderwerp vriendschap. Onze volgende taak zal zijn het bespreken van genot.