(+31)040 - 304 60 58

Ubuntu en Nelson Mandela

Afrikaanse filosofie van verzoening

Boeken

Ubuntu en Nelson Mandela

Afrikaanse filosofie van verzoening

Henk Haenen
€ 24,90

Op voorraad
Direct leverbaar uit voorraad

Product omschrijving

Ubuntu en Nelson Mandela – Afrikaanse filosofie van verzoening geeft een introductie in de Afrikaanse ubuntu-filosofie en behandelt de invloed van deze filosofie op de verzoeningspolitiek van Nelson Mandela.

Ubuntu-filosofie is een levensfilosofie. Spirituele levenskracht verbindt de mens met zijn samenleving en de natuur. De werkelijkheid is een dynamiek van op elkaar inwerkende krachten. Het streven naar herstel van harmonie en vrede in een versplinterde wereld is daarbij een cruciaal doel. Ubuntu is verzoeningsgezind.

Nelson Mandela was als leider van de bevrijdingsbeweging ANC, na zijn langdurige gevangenschap op Robbeneiland, sterk door ubuntu geïnspireerd. Deze levensfilosofie gaf hem moed om met de witte minderheidsregering gesprekken aan te gaan om het discriminerende systeem van Apartheid te overwinnen. 

Tussen zijn vrijlating in 1990 en de eerste non-raciale verkiezingen in 1994 balanceerde Zuid-Afrika op de rand van een bloedige burgeroorlog. Met geduld en vasthoudendheid wist Mandela echter zijn verzoeningsstrategie door te zetten en een catastrofe te voorkomen. Zijn verzoeningspolitiek is tot op de dag van vandaag een inspiratiebron voor het oplossen van nationale en internationale conflicten.

Specificaties

ISBN
9789463401319
Auteur(s)
Omvang
192 pagina's
Uitvoering
Paperback
Verschijningsdatum
14 Maart 2018

Recensies

Zie voor een interview met de auteur Henk Haenen de website van Nieuw Wij: 
http://www.nieuwwij.nl/interview/ubuntu-henk-haenen/ 

Op 29 februari 2016 had de auteur Henk Haenen een interview met Dagblad Trouw. U kunt het interview nalezen op de website van Trouw: klik hier

In: De stem van het boek, nr1 2017
"De democratische uitgangspunten en de ubuntu-inspiratie van humanness / het wij-zijn gaven hem, Mandela en hun medestrijders de nodige veerkracht en een onmisbaar doorzettingsvermogen. Haenen heeft het allemaal gedetailleerd, helder en trefzeker uiteengezet in een mooi uitgegeven."

In: Friesch Dagblad, 2 juli 2016
"Een leerrijk en inspirerend boek!"
Rogier van der Wal

In: Zoz, juli/augustus 2016
"Het boek van Haenen zit zeer degelijk in elkaar, en is interessant voor wie zich echt wil verdiepen in Ubuntu."
Dick Verheul

In: NBD Biblion, april 2016
"De auteur, die promoveerde op het Afrikaanse denken, beschouwt de Ubuntu-filosofie als voorbeeld van bezieling en levenskracht om de hele wereld meer in harmonie te brengen. De 'spirit' van Ubuntu en het diepe besef dat de mens door de medemenselijkheid van de ander tot zijn recht komt, kan wereldleiders inspireren om vanuit een verbindend 'Wij' te leren denken en handelen. Helder en inspirerend werk over strijdbare verzoening en de weg naar vrijheid."
Monique Smit

In: Volzin, april 2016
"Ubuntu 
en Nelson Mandela is een interessant boek dat op duidelijke wijze meer inzicht geeft in het handelen van Zuid-Afrika’s eerste zwarte president."
Hannah van Moolenbroek

Op: http://www.nieuwwij.nl/opinie/recensie-ubuntu-en-nelson-mandela/  maart 2016
"In het spoor van zijn leermeester Heinz Kimmerle heeft filosoof Henk Haenen een mooi boek geschreven over de Afrikaanse ubuntu-filosofie. (...) Wat ubuntu is en hoe het in de praktijk uitwerkt, maakt Haenen in zijn boek duidelijk aan het voorbeeld van Nelson Mandela. (...) Een mooi en inspirerend boek over een levenshouding waar de hele wereld van op zou knappen."
Bert Altena

Op: http://www.christusrex.be/bb/53#b1635
"Mandela’s ubuntufilosofie maakte het uiteindelijk mogelijk om het land na de apartheidsstrijd bijeen te houden en om verzoening te bewerken tussen de strijdende partijen. Onder de indruk van het concept, hebben vele landen het daarna ook toegepast op hun interne ontwikkelingen. De auteur besteedt ook ruimschoots aandacht aan de wereldwijde verspreiding van het begrip. Maar het boek is meer dan dat. Tevens krijgen we het verhaal van apartheid te horen en een biografie van Nelson Mandela. Het zit allemaal verweven in ubuntu."
KD

Op 29 februari 2016 had de auteur Henk Haenen een interview met Dagblad Trouw. U kunt het interview nalezen op de website van Trouw: klik hier