(+31)040 - 304 60 58

Over de ziel en de verrijzenis

Boeken

Over de ziel en de verrijzenis

Paul van Geest , Gregorius van Nyssa
€ 19,90

Op voorraad
Direct leverbaar uit voorraad

Product omschrijving

Ingeleid, vertaald en van aantekeningen voorzien door Piet Hein Hupsch 
Met een voorwoord van Paul van Geest

De Griekse bisschop en kerkvader Gregorius van Nyssa (4e eeuw na Chr.) beschrijft in zijn dialoog Over de ziel en de verrijzenis het gesprek met zijn oudere zus en lerares Macrina in de laatste uren van haar leven. Ze spreken onder andere over de troost bij het sterven van een geliefde, de kunst van het sterven, de ziel als eenheid van de menselijke persoon en het perspectief na dit sterfelijke leven. Deze filosofisch getinte dialoog resulteert in een visie op de onsterfelijke ziel en op het mysterie van de lichamelijke verrijzenis. Gregorius portretteert Macrina daarbij als vrouwelijke en christelijke pendant van Socrates in Plato’s Phaedo. Deze belangwekkende tekst is nu eindelijk in het Nederlands vertaald.

Joop van der Elst interviewde vertaler Piet Hein Hupsch over Gregorius van Nyssa, Over de ziel en de verrijzenis. U kunt het interview terug luisteren:

Joop van der Elst · Piet Hein Hupsch Gregorius van Nyssa Over de ziel en de verrijzenis

 

Specificaties

ISBN
9789463403399
Oorsponkelijke titel
De anima et resurrectione
Auteur(s)
Vertaler(s)
Omvang
152 pagina's
Uitvoering
Hardcover
Verschijningsdatum
30 November 2022

Recensies

In: Prora, maart 2024
"De vertaling van Gregorius' tekst wordt uitvoerig ingeleid, is helder ingedeeld, voorzien van vele voetnoten met verklaringen en verwijzingen naar Bijbelse en antieke teksten, en mooi vormgegeven.
Joeri Facq

In: Katholiek Nieuwsblad, 27 januari 2023
"Gregorius’ stellingen in dit haast antieke werkje mogen ook vandaag nog inzicht, wijsheid en troost geven. De verzorgde uitgave met bondige en gedegen inleiding onderstreept dat, al moet je er enige intellectuele inspanning voor over hebben."
Pieter Derdeyn

In: Kunsttijdschrift Vlaanderen, januari 2023
"Hupsch brengt van de dialoog een heldere vertaling waarin hij alle verwijzingen naar Plato’s werk en de vele Bijbelse referenties meegeeft. De lectuur van een dergelijk werk blijft voor een lezer van het derde millennium eeuw een kleine opgave. Maar wellicht kan de lectuur van de dialoog, die ook als een troostschrift kan worden opgevat en een reflectie over de kunst van het sterven, een aanzet vormen tot reflectie over de grote vragen. Antwoorden zijn altijd tijdsgebonden, de vragen blijven wezenlijk. Ook om die reden zijn vertaling en uitgave van deze Gregorius meer dan welkom."
Patrick Lateur

Veilig betalen met

Veilig betalen met
Webshop keurmerk
Webshop keurmerk