(+31)040 - 304 60 58

Identiteit is kwaliteit, tweede druk

Een wisselwerking tussen hart en ziel

Boeken

Identiteit is kwaliteit, tweede druk

Een wisselwerking tussen hart en ziel

Joost Dupont
€ 29,90

Op voorraad
Direct leverbaar uit voorraad

Product omschrijving

De vraag ‘hoe kan ik beter begrijpen wie ik ben?’ wordt in Identiteit is kwaliteit beantwoord vanuit de vermaarde identiteitstheorie van de filosoof Paul Ricoeur (1913-2005). Ricoeur roept op tot bescheidenheid en stelt: we zijn onszelf als de ander en dát beseffen is nodig om beter te begrijpen wie we zijn. We moeten onze plaats kennen…
Ricoeur beschouwt onze identiteit als een wisselwerking tussen hart en ziel. We zijn méér dan waar ons hart naar uitgaat. We hebben ook een ziel. Bob Dylan illustreert dat met de woorden: I gave her my heart, but she wanted my soul… Wat kunnen we ons bij de ziel voorstellen?
Identiteit wordt o.a. verbonden met vriendschap, liefde, creativiteit en de (vrije?) wil om dit duidelijk te maken.
Hoewel in het boek vanuit de westerse filosofie wordt nagedacht over identiteit, krijgt een gedachte van ‘de oosterse filosofie’ aandacht die zegt dat wij om ‘waarlijk mens te zijn’ juist niet dienen te zoeken naar onze identiteit: ‘Wie echt groot is, heeft geen zelf. Hij vindt zijn rol in het leven. Dat is zover zijn’ (Tsjwang- Tse).
In een uitgebreid hoofdstuk wordt in Identiteit is kwaliteit de identiteitstheorie van Ricoeur bruikbaar gemaakt voor organisaties. Hoe vindt een organisatie haar hart? En wat kunnen we bedoelen met de ziel van een organisatie? In een afzonderlijk hoofdstuk wordt ingegaan op de identiteit van katholieke scholen.

Met deze tweede druk is het boek opnieuw beschikbaar gekomen voor personen én organisaties die vanuit de filosofie grondig willen nadenken over hun identiteit.

Specificaties

ISBN
9789460362293
Auteur(s)
Omvang
288 pagina's
Uitvoering
Paperback
Verschijningsdatum
20 Januari 2016

Recensies

In: De roerom, juni 2016
"Aanbevolen aan alle betrokkenen die de discussie diepgaand willen voeren, maar ook aan wie alleen geïnteresseerd is in een filosofie van de identiteit of in het denken van Ricoeur."
Jef De Schepper

Op: http://www.christusrex.be/bb/53
"Dupont bestudeert op academisch niveau dat concept bij Ricoeur. Het concept is bovendien niet persoonsgebonden, maar ook erg nuttig voor organisaties. Het boek – dat inmiddels in tweede druk verscheen – is meer dan de moeite waard in vele hedendaagse discussies."
JG