(+31)040 - 304 60 58

Kleine denkoefeningen

Een tweede keuze uit de onuitgegeven essays 1953-1956

Boeken

Kleine denkoefeningen

Een tweede keuze uit de onuitgegeven essays 1953-1956

Cornelis Verhoeven , Wil Derkse
€ 19,90

Op voorraad
Direct leverbaar uit voorraad

Product omschrijving

Samengesteld door Jacques De Visscher en Jean-Pierre Monsieur
Met een voorwoord van Wil Derkse

Goede muzikanten willen hun instrument beheersen, zoals tekenaars virtuoos met pen of potlood wensen om te gaan. Voor de muziek of de tekening die hun dierbaar is, oefenen ze dagelijks. Ze willen hun vaardigheid niet verwaarlozen, tegelijk weten ze best dat het bij dit inoefenen uiteindelijk niet om die vaardigheid op zich gaat, maar omwille van de zaak. 

Als denker was Cornelis Verhoeven, in 1979 laureaat van de P.C. Hooftprijs, ook zo’n echte liefhebber. Het ‘schrijvend denken’ was een bezigheid die een groot deel van zijn tijd in beslag nam. In zijn nalatenschap bevindt zich, in een soort intellectueel dagboek, een tweehonderdtal zowel korte als langere denkoefeningen over de meest uiteenlopende thema’s. Zonder hierbij het avontuurlijke te schuwen, onderhield hij de aandacht voor alledaagse dingen zoals een knoop, een hoepelrok, een wolk of een woning. Hij toonde hoe stilstaan bij de dingen onze verwondering en denken kan wekken. 

Een eerste verzameling verscheen in 2021 als Alledaagse mijmeringen.

Cornelis Verhoeven (1928-2001) was docent oude talen en hoogleraar in de antieke wijsbegeerte aan de Universiteit van Amsterdam. Hij ontwikkelde in de loop der jaren een breed en zeer waardevol oeuvre aan boeken en artikelen. In 1979 werd hem de P.C. Hooftprijs toegekend.

Specificaties

ISBN
9789463403184
Auteur(s)
Omvang
160 pagina's
Uitvoering
Paperback
Verschijningsdatum
24 Februari 2022

Recensies

In: Filosofie magazine, 2022 nummer 5
"Vorig jaar verscheen er een eerste selectie onder de titel Alledaagse mijmeringen. Kennelijk was die succesvol genoeg om snel daarna al een tweede bundel op de markt te brengen. Dat is verheugend, want veel van Verhoevens beschouwingen zijn de moeite waard. Hij schreef ze bijna dagelijks om te voorkomen dat zijn denken 'geconstipeerd' raakte, zoals zijn vriend Wil Derkse in een inleidend artikel opmerkt."
Ger Groot


Op: De leesclub van alles, mei 2022
"Het leest niet moeilijk en is bijzonder onderhoudend vooral voor de vrije tijds-lezer, juist door de verstrooiing van de lichte onderwerpen. Verhoeven neemt zijn lezers mee in vele alternatieve werelden en belicht deze van alle zijden. In Kleine denkoefeningen staat een lange lijst met al Verhoevens werken. De essays in het boek doen het verlangen naar meer denkoefeningen stijgen."
Jacqueline Stil

In: Veluwse Kerkbode, mei 2022
"In sommige opstellen ontwaren we zelfs theologische pareltjes. (...) Het is wachten op en uitzien naar een volgende bundel!"
A.A.F. van de Weg

 In Friesch Dagblad, 9 april 2022
"Lectuur van Verhoeven is een verademing in een tijd van maakbaarheid (...) Voor deze uitgave kunnen we Uitgeverij Damon dankbaar zijn".
Herman Oevermans