(+31)040 - 304 60 58

Reflecties

25 kunstwerken 24 filosofen

Boeken

Reflecties

25 kunstwerken 24 filosofen

Onno Zijlstra , Wendy Janssen
€ 29,90

Op voorraad
Direct leverbaar uit voorraad

Product omschrijving

Kunstwerk cover: Eli Content

Onno Zijlstra en Wendy Janssen laten zich in deze inleiding in de esthetica inspireren door de beeldende kunst. In tegenstelling tot in andere inleidingen is hier telkens een concreet kunstwerk het uitgangspunt. 

In vijfentwintig beknopte hoofdstukken laten de auteurs vanuit hun fascinatie voor een kunstwerk een filosoof meedenken over de betekenis van het werk. Op die manier krijgt de lezer ook toegang tot ideeën uit de esthetica. Beeld en filosofie leggen elkaar uit. 

Het is verrassend om te zien hoe een kunstwerk een relatie aangaat met een theorie en andersom. De reflecties zetten aan tot een open blik: een tweede naïviteit, een naïviteit na reflectie.

Specificaties

ISBN
9789460362255
Auteur(s)
Omvang
208 pagina's
Uitvoering
Gebonden uitgave, full colour
Verschijningsdatum
15 Augustus 2016

Recensies

Op: http://8weekly.nl/recensie/een-goed-gesprek-tussen-kunst-en-filosofie/
"
Voor in het schitterend uitgegeven boek Reflecties staat een motto van Kant dat meteen al aangeeft waar het de auteurs Onno Zijlstra en Wendy Janssen om te doen is: mensen kunnen over hun eigen, subjectieve oordeel heen stappen en zijn in staat een algemeen standpunt in de nemen en daarop te reflecteren. Dat geeft, zeggen zij, hoop.
Dat is wat Zijlstra en Janssen in de eerste plaats hun studenten aan de ArtEZ Hogeschool voor de Kunsten, afdeling Zwolle, willen leren: reflecteren met een open, haast naïeve blik. En vervolgens nemen ze ons, lezers van wat in wezen een inleiding in de esthetica is, op sleeptouw. Want dat is het wat ze, ook qua aansprekende schrijfstijl, doen.
(...)
Een op mooi glanzend papier en van bijna tweehonderd kleurenfoto’s voorzien boek dat aanzet tot het zelf verzinnen van combinaties."
Els van Swol

In: De roerom, december 2016
"Naast enkele 'klassiekers' uit de geschiedenis van de filosofie zijn dat vooral filosofen uit de laatste tweehonderd jaar. Daarmee komen belangrijke levensbeschouwelijke thema's van de moderne tijd aan de orde.
De hoofdstukken zijn vrij kort, maar vragen een aandachtige lezer en komen pas tot hun recht in een gedachtewisseling. Het ene spreekt je bij een eerste lezing beter aan dan het andere. Zelf ging ik het beste mee met de kunstenares die filosofeert. Als geheel maakt het boek zeker zijn titel waar: het kan leiden tot diepgaande reflectie op onze maatschappij en op de relatie tussen mens en buitenwereld."
Jef de Schepper

In: NBD Biblion, oktober 2016
"De auteurs bieden hun eigen reflecties als vertrekpunt voor die van de lezer. (...) Het boek biedt een brede introductie tot de esthetica."
T.M. Bauduin

In: Sophie, februari 2018
"... Wendy Janssen en Onno Zijlstra hebben met hun boek Reflecties iets moois op de wereld gezet. (...) De auteurs van Reflecties verdienen een groot compliment voor de wijze waarop zij de filosofie toegankelijk hebben gemaakt. Hun grondige kennis van de wijsbegeerte dient als hulpmiddel om kunstwerken die op het eerste gezicht belachelijk of ondoorgrondelijk lijken, betekenis te geven."
Hans Ester