(+31)040 - 304 60 58

Hoeders van de wijsheid

Griekse filosofen in honderdvijftig epigrammen

Boeken

Hoeders van de wijsheid

Griekse filosofen in honderdvijftig epigrammen

€ 24,90

Op voorraad
Direct leverbaar uit voorraad

Product omschrijving

Verschenen in de serie: DAMON Klassiek

De meer dan vierduizend bewaarde Griekse epigrammen handelen over goden en helden, dichters en denkers, over leven en liefde, zorgen en dood. Kleine gedichtjes zijn het, die in een flits iets wezenlijks belichten van mensen en dingen.
Zo zijn er ook tientallen epigrammen gewijd aan filosofen, groot en klein. Zij liggen verspreid over de zestien boeken van de Anthologia Graeca, maar hier bijeengelezen en aangevuld met twintig epigrammen van Diogenes Laërtios vormen zij in hun chronologische ordening een verborgen geschiedenis van de Griekse filosofie.
In deze verzameling is het oudste epigram van de hand van Simonides van Keos (6e eeuw v.C.) en het bezingt Kleoboulos, een van de Zeven Wijzen. Tot de jongste gedichten behoort een epigram van Palladas over de filosofe Hypatia van Alexandrië (5de eeuw n.C.). Naast anonieme en minder productieve dichters, zijn er ook grote namen uit de epigrammenliteratuur, zoals Antipatros van Sidon, Leonidas van Tarente en Lucillius. Ook van elders bekende auteurs als Kallimachos, Loukianos en Menandros vullen de selectie aan.
Wie kennis wil maken met de Griekse wijsbegeerte, hoeft niet alleen fragmenten van Parmenides, dialogen van Plato, traktaten van Aristoteles en brieven van Epikouros te lezen. In de marge van die werken zeggen de epigrammen uit de Anthologia Graeca veel over de receptie van Griekse wijsgeren in de oudheid zelf: ze loven Plato, drijven de spot met cynici en epicuristen of doen vergeten filosofen even herleven. Deze poëtische flitsen zijn nu eens anecdotisch en leuk, dan weer ernstig en diep, maar altijd puntig en treffend. Samen vormen zij een alternatieve geschiedenis van de Griekse filosofie.


Specificaties

ISBN
9789055739349
Auteur(s)
Vertaler(s)
Omvang
220 pagina's
Uitvoering
Gebonden uitgave
Verschijningsdatum
16 Februari 2008
Verschenen in de serie

Recensies

In: Hermeneus, 81-3 2009
"Zoals ik al eerder vermeldde is het boek mooi uitgegeven en zeker het lezen waard."
Elly Jans

In: NBDIBiblion, 24 april 2009
"Een mooi uitgegeven, tweetalige, in prettig leesbaar Nederlands vertaalde bloemlezing van Griekse epigrammen uit circa de zesde eeuw voor tot de negende eeuw na Christus over filosofen."
(...)
"De Nederlandse vertaling - van Patrick Lateur - is wederom heerlijk om te lezen en zal ongetwijfeld velen aanspreken. Goed bruikbaar, ook voor jonge gymnasiasten. De aantekeningen zijn kort maar informatief; de naamregisters heel nuttig."
G. Berveling

In: Nederlands Dagblad 13-03-2009
"In een prachtige, tweetalige (klassiek Grieks en een Nederlandse vertaling) uitgave zijn 150 epigrammen uit de oudheid over Griekse filosofen bijeengebracht."

In: Amphora, juli 2009
"Onder die titel heeft Patrick Lateur de ontwikkeling van de Griekse filosofie gevolgd, dat wil zeggen, hij laat de lezer een filosofische wandeling langs een epigrammenroute maken en dat blijkt een boeiende tijdsbesteding te zijn. Het is bovendien een mooi voorbeeld van wat het rijke landschap van de Anthologia Graeca te bieden heeft. (...) De vertaling heeft voor een vrije versvorm gekozen, is helder en aangenaam leesbaar en is - heel prettig - direct afgedrukt onder het Grieks zelf, in een mooie lettersoort en opmaak. (...) Voor wie de grote filosofen leest of behandelt, is dit een aardig commentaar erbij, en ten slotte: voor wie graag over de oudheid leest en bovendien het Grieks nog eens wil zien, is dit boek een wijze keus." 
Marietje d'Hane-Scheltema

Veilig betalen met

Veilig betalen met
Webshop keurmerk
Webshop keurmerk