(+31)040 - 304 60 58

Spinoza classicus

Antieke bronnen van een moderne denker

Boeken

Spinoza classicus

Antieke bronnen van een moderne denker

Wim Klever
€ 29,90

Op voorraad
Direct leverbaar uit voorraad

Product omschrijving

Geen denker is moderner dan Spinoza. Zijn fysische 'menskunde' en zijn magistrale causale verklaring van politieke processen geven hem een unieke positie in de geschiedenis van de laatste eeuwen. De wetmatigheden die hij als 'proposities' formuleert en bewijst, hebben nog niets aan actualiteit ingeboet en maken hem bij uitstek tot een eminente kraker van de waanzinnige deviaties van onze tijd.
Toch heeft deze uitzonderlijke 'filosofische' wetenschapsman zijn voorgangers en inspiratiebronnen. Bekend is de zeer grote rol die Descartes en Van den Enden hebben gespeeld in 'the making of his mind'. Minder bekend is dat zijn grootheid sterk is geworteld in de klassieke oudheid. Meer dan de oude Griekse filosofen (Socrates, Plato en Aristoteles werden zelfs afgewezen) hebben vele Latijnse dichters en historici alsmede bijbelse filosofen (Jezus, Paulus) een beslissende invloed op hem uitgeoefend. In deze studie wordt filologisch nagegaan welke auteurs Spinoza's brein mede hebben geprogrammeerd. Uit de vele positieve en sommige negatieve relaties blijkt dat hem met recht ook een klassieke signatuur mag worden toegekend.

"I read Spinoza classicus through with great care and equally great interest and feel that it is without doubt a major contribution to the field of Spinoza studies and will prove an indispensable aid and guide for every student and researcher into Spinoza's philosophy and life"
- Jonathan Israel, Princeton

Specificaties

ISBN
9789055736393
Auteur(s)
Omvang
320 pagina's
Uitvoering
Gebonden uitgave
Verschijningsdatum
20 Oktober 2005

Recensies

"Wim Klever is een van de zeer groten op het gebied van het Spinoza-onderzoek. In dit ook voor een breed publiek zeer leesbare boek gaat hij na wat precies de invloed is geweest van antieke, met name Latijnse auteurs op het denken van Spinoza. Hij doet dat, heel origineel en heel verhelderend, door vanuit die auteurs, mensen als Epicurus, Vergilius, Cicero of Paulus, naar Spinoza te kijken om te zien hoe hij hun denken overneemt, aanpast of afwijst. Door die vele invalshoeken ontstaat een verrassend veelzijdig beeld van enerzijds ons antieke erfgoed en anderszijds het werk van de grootste denker die ons land heeft gekend. Onmisbaar voor specialisten; ondanks de vele citaten en verwijzingen heel prettig leesbaar, ook voor leken; hooguit een minpunt: een index ontbreekt." 
- Dr. D.G. van de Streen, N.B.D. (8-12-2005)

"Het nieuwste boek van de gerenommeerde Spinoza-kenner Wim Klever (...) dat zowel bewonderaars van Spinoza als liefhebbers van de antieke literatuur zal weten te boeien." 
- Geert Roskam in Hermeneus (78; 2005)

"Wat hebben de Romeinse historicus Flavius Josephus, Spinoza en de politieke islam met elkaar te maken? Een heleboel, als we Spinoza-kenner Klever mogen geloven. Hij wijdt er een heel hoofdstuk aan in zijn prachtige boek over de antieke bronnen van de grote Hollandse wijsgeer."
- Katholiek Nieuwsblad, 6-1-2006

"Lange tijd is er veel nadruk gelegd op de joodse wortels van Spinoza. Zonder de invloed hiervan op het denken van de jonge Spinoza te willen ontkennen, wijst Klever erop dat hij zich op zeker moment juist los heeft gemaakt van die joodse traditie en zich op het werk van Descartes stortte. Met zijn onderzoek naar de invloed van allerlei klassieke auteurs wil Klever niet beweren dat het joodse en cartesiaanse denken niet mede bepalend voor het denken van Spinoza zijn geweest, maar probeert hij juist aandacht te vragen voor een relatief veronachtzaamd aspect van diens oeuvre.
Klever doet dat met ongelooflijke eruditie."
- Rob Hartmans in 'De Groene Amsterdammer', 7 april 2006