(+31)040 - 304 60 58

Olympische Spelen

Sport en opvoeding in de Griekse oudheid

Boeken

Olympische Spelen

Sport en opvoeding in de Griekse oudheid

Charles Hupperts
€ 39,90
€ 29,90

Op voorraad
Direct leverbaar uit voorraad

Product omschrijving

Kortingsactie juli
In de maand juli €10 korting! Van €39,90 voor €29,90

Sport is een sleutel tot de Griekse cultuur. Sportbeoefening was een zeer belangrijk onderdeel van de opvoeding van de Griekse jeugd, zij vormde de basis voor de militaire opleiding en was de vrijetijdsbesteding bij uitstek voor de Griekse man. Ook weerspiegelde sport waarden en normen die in het leven van de burger centraal stonden. 

De Grieken trainden naakt en zij besteedden veel aandacht aan de verzorging van het lichaam. De training in de sportscholen betrof niet alleen de atletiek en de vechtsporten maar ook onderdelen die met onze gymnastiek en fitness te vergelijken zijn. Zo ontstond er een ware lichaamscultuur. Onder leiding van allerlei soorten trainers werd er in de sportscholen gezwoegd om het lichaam in topconditie te brengen.
Sport werd in Griekenland ook beoefend in het kader van grote religieuze festivals. Het bekendste voorbeeld hiervan zijn de Olympische Spelen, die in de oudheid meer dan duizend jaar lang zijn georganiseerd. Deze Spelen waren gewijd aan de god Zeus. Een Olympische overwinning werd gezien als een geschenk van de god en de overtreding van spelregels was een vorm van heiligschennis die door de god werd gestraft. Sport was dus verbonden met sociale normen, het esthetisch ideaal en met seksuele gewoontes.

Dit rijk geïllustreerde boek over sport bij de Grieken is een bronnenboek: aan de hand van vertaalde teksten uit de Griekse literatuur worden tal van aspecten van de sportbeoefening toegelicht. De informatie die deze bronnen geven is zeer verscheiden: gedetailleerde feiten over de beoefening van de afzonderlijke sporten, ongeloofwaardige, fantastische verhalen, filosofische discussies over het belang van de training, tips voor atleten, analyses van dromen over het bedrijven van sport, roddels over amoureuze contacten in de sportschool en kritische kanttekeningen bij het professionalisme in de sport. Een andere onmisbare bron is de beeldende kunst. De fascinerende afbeeldingen op de Griekse vazen, die dateren uit de zesde en vijfde eeuw voor Chr., stellen de atleten in actie voor en onthullen het belang van de lichaamscultuur. De prachtige specimina van de Griekse sculptuur verleenden de atleet een heroïsche status. Deze beelden maken nog steeds een grote indruk en doen de Griekse atleten tot op de dag van vandaag voortleven.

 

Specificaties

ISBN
9789055739134
Auteur(s)
Omvang
304 pagina's
Uitvoering
Gebonden, full colour
Verschijningsdatum
23 Juni 2009

Recensies

In: Prora, jrg.18 nr.1, 2013
"Over de Olympische Spelen zijn er al heel wat boeken geschreven. Dit werk onderscheidt zich van de andere doordat de auteur zich vooral op Grieks bronnenmateriaal baseert. De informatie wordt heel uitgebreid ondersteund door vertaalde citaten van Griekse auteurs en door beeldhouwwerken en schilderingen op vaatwerk. Illustraties in kleur zijn dan ook ten overvloede aanwezig."
Joeri Facq

Op: http://www.kennislink.nl/publicaties/boekenspecial-maand-van-de-geschiedenis-2011
"Sport is een sleutel tot de Griekse cultuur. Sportbeoefening was een zeer belangrijk onderdeel van de opvoeding van de Griekse jeugd, zij vormde de basis voor de militaire opleiding en was de vrijetijdsbesteding bij uitstek voor de Griekse man. Ook weerspiegelde sport waarden en normen die in het leven van de burger centraal stonden. Sport werd in Griekenland ook beoefend in het kader van grote religieuze festivals. 
(...)
Sport was dus verbonden met sociale normen, het esthetisch ideaal en met seksuele gewoontes. Charles Hupperts geeft in zijn boek Olympische Spelen alle antieke bronnen over sporten prijs."
Jorg Rousseeuw

In: Hermeneus, 81-4, 2009
"Twintig jaar geleden bracht een team van classici onder leiding van Charles Hupperts bij Uitgeverij Eisma een 'bronnenboek' over de Olympische Spelen uit. Bij Uitgeverij Damon is nu een nieuwe versie van dit boek verschenen, verbeterd waar nodig, in ruime mate aangevuld en voorzien van een nieuw hoofdstuk over de prijzen, de overwinning en de eer. Nieuw zijn vooral ook de illustraties, alle in kleuren en vaak verrassend gekozen."
Henk van Gessel

In: Hermes, jrg.13 nr.46, september 2009
"Leerkrachten die bij hun leerlingen belangstelling voor de Griekse cultuur willen opwekken kunnen daarop inspelen door via dit aanknopingspunt nader in te gaan op overeenkomsten en verschillen tussen de hedendaagse cultuur en deze van de klassieke Oudheid."
Robert Duthoy

Veilig betalen met

Veilig betalen met
Webshop keurmerk
Webshop keurmerk