(+31)040 - 304 60 58

Afsluitend onwetenschappelijk naschrift

Boeken

Afsluitend onwetenschappelijk naschrift

Søren Kierkegaard
€ 59,90

Op voorraad
Direct leverbaar uit voorraad

Product omschrijving

Vertaling Jan Marquart Scholtz (†)
Herzien door Paul Cruysberghs en Karl Verstrynge
Verschenen in de serie: Søren Kierkegaard Werken 

In 1846 publiceerde Søren Kierkegaard een ‘naschrift’ bij het twee jaar eerder verschenen Filosofische kruimels. Dit werk, afkomstig van dezelfde pseudonieme schrijver Johannes Climacus, zou meteen ook zijn hele werkzaamheid als auteur ‘afsluiten’. Omdat het een felle kritiek leverde aan het adres van de filosofische systeembouwers en de redeloze kern van het christelijk geloof in het licht stelde, kreeg het de naam ‘onwetenschappelijk’ mee. 

Afsluitend onwetenschappelijk naschrift is één van de meest veelzijdige en omvattende geschriften van Kierkegaard. Het boek vormt een hoogtepunt in zijn oeuvre en betekent tevens een mijlpaal in de geschiedenis van de filosofie. Dankzij zijn scherpe analyse van de menselijke existentie en zijn uitzonderlijk literair talent vestigde Kierkegaard met dit werk zijn naam en faam als grondlegger van het existentiële denken. Tal van filosofen, theologen en literaire auteurs hebben zich tot op vandaag door dit werk laten inspireren.

Het Humanistisch Verbond in Vlaanderen besteedde aandacht aan het boek met een artikel en 2 podcast. Klik hier om het artikel te lezen en de podcasts te beluisteren.

 

Specificaties

ISBN
9789463403016
Oorsponkelijke titel
Afsluttende uvidenskabelig efterskrift til de philosophiske Smuler
Auteur(s)
Vertaler(s)
Redacteur(en)
Omvang
848 pagina's
Uitvoering
Gebonden uitgave
Verschijningsdatum
01 November 2021
Verschenen in de serie

Recensies

Het Humanistisch Verbond in Vlaanderen besteedde aandacht aan het boek met een artikel en 2 podcast. Klik hier om het artikel te lezen en de podcasts te beluisteren.

Trouw, 7 januari 2022, KLIK HIER voor het interview
"Het wordt beschouwd als een mijlpaal in de geschiedenis van de filosofie, maar toch verscheen het nog nooit in het Nederlands: Afsluitend onwetenschappelijk naschrift bij Filosofische kruimels van de grote Deense denker Søren Kierkegaard (1813-1855)."
Sofie Messeman

Nederlands Dagblad, vrijdag 26 november 2021
"voortreffelijk vertaalwerk, inclusief een voorbeeldig nawoord"
Jan Schinkelshoek

In: Sophie, juni 2021
"Het Naschrift is al met al een bizar boek. In de vorm van een denkexperiment beschrijft Kierkegaard door middel van een briljant pseudoniem het christen-worden. (...) Het was van grote invloed op existentiefilosofen Sartre en Heidegger, al hebben zij de christelijke achtergrond van het werk geheel genegeerd en daarmee Kierkegaards intentie totaal verwaarloosd.
Klaas van der Zwaag

In Acta Comparanda, september 2022:
"Kortom: wilt u het eens proberen om Kierkegaard in het echt te lezen, grijp uw kans. Zoals altijd heeft uitgeverij Damon de uitgave tot in de puntjes verzorgd: een gebonden boek met een aangename bladspiegel, een stijlvolle omslag en een leeslint"
Dick Wursten

In: Collationes. Internationaal Tijdschrift voor theologie
“Op korte tijd werden de twee hoofdwerken van Kierkegaard (1813-1855) uitgegeven in de schitterende reeks Sören Kierkegaard Werken. Of-Of in een nieuwe vertaling (de vorige stamt uit 2000) en Afsluitend Onwetenschappelijk Naschrift in een eerste vertaling. De geschriften van Kierkegaard zijn een frisse verademing na de soms dorre kamerfilosofie van de negentiende eeuw. (…) Ten slotte dient zeker de kwaliteit van de rijkelijke voetnoten en de degelijkheid van de nawoorden vermeld te worden.”
Luc Anckaert