(+31)040 - 304 60 58

Leeswijzer bij Zijn en tijd van Martin Heidegger

Boeken

Leeswijzer bij Zijn en tijd van Martin Heidegger

Martin Heidegger
€ 14,90

Op voorraad
Direct leverbaar uit voorraad

Product omschrijving

Verschenen in de serie: Heidegger-reeks

Deze leeswijzer sluit nauw aan bij Heideggers ‘Sein und Zeit’ en is zowel bruikbaar bij de bestudering van de oorspronkelijke Duitse uitgave als bij de Nederlandse vertaling.
Het inleidende hoofdstuk wil de lezer een handreiking bieden: met een ruwe omschrijving van de probleemstelling en met behulp van enkele metaforen wordt de lezer toegerust voor de door Heidegger veronderstelde leeswijze (ontologisch in plaats van ontisch, om in Heideggers woorden te spreken). De meer gedetailleerde toelichting behelst een samenvatting van ‘Sein und Zeit’ waarbij elke paragraaf afzonderlijk wordt samengevat. Steeds wordt daarbij verwezen naar de betreffende pagina’s uit de Nederlandse vertaling; daarnaast worden ook de Duitse equivalenten vermeld.

Verder bevat deze leeswijzer een verklarende woordenlijst, een concordantie van Duitse termen en hun Nederlandse vertalingen, een personenregister en een beknopte literatuurlijst.

Specificaties

ISBN
9789055731725
Auteur(s)
Vertaler(s)
Omvang
125 pagina's
Uitvoering
Paperback
Verschijningsdatum
01 Januari 1998
Verschenen in de serie

Recensies

Deze leeswijzer vormt geen overbodige luxe. 'Sein und Zeit' heeft sinds zijn verschijning in 1927 nauwelijks aan betekenis ingeboet, maar velen hebben door de hoge moeilijkheidsgraad het boek terzijde gelegd. Van Sluis wijdde zijn wijsgerig proefschrift aan Heidegger en begeleidt met deze wijzer op een heel zorgvuldige manier de bestudering van de oorspronkelijke Duitse alsook van de recente Nederlandse vertaling ('Zijn en tijd', a.i. 98-31-077-1). Het boek opent met een globale maar zeer overwogen en goed leesbare omschrijving van de probleemstelling van 'Sein van Zeit'. Daarop volgt een gedetailleerde samenvatting waarbij elke paragraaf afzonderlijk aan de orde komt. Hierbij wordt consequent verwezen naar de Duitse én naar de Nederlandse tekst. Een verklarende woordenlijst, een concordantie van Duitse termen en van Nederlandse vertalingen, een korte literatuurlijst en een personenregister sluiten de wijzer af. Dit boek is zéér aan te bevelen. Wie 'Sein und Zeit' bestudeert, vindt er veel baat bij, zonder dat de eigen wijsgerige opgave wordt uitgehold. De leeswijzer kan echter ook zelfstandig als verkenning van Heideggers hoofdwerk benut worden.
Biblion recensie, Prof. dr. F.J. Heggen.


'We zijn Van Sluis veel dank verschuldigd voor de heldere, overtuigende en betrokken wijze waarop hij een en ander in het licht heeft gesteld.'
Dr. G. van den Brink, Reformatorisch Dagblad