(+31)040 - 304 60 58

Goden

150 epigrammen uit de Anthologia Graeca

Boeken

Goden

150 epigrammen uit de Anthologia Graeca

€ 19,90

Op voorraad
Direct leverbaar uit voorraad

Product omschrijving

De Anthologia Graeca is een wondere verzameling van meer dan vierduizend Griekse epigrammen verspreid over meer dan duizend jaar. De Griekse, Romeinse, vroegchristelijke en Byzantijnse cultuur weerspiegelt zich in verzen allerhande, gaande van graf- en wijngedichten over stichtelijke en erotische epigrammen tot gedichten over goden en helden, dichters en filosofen.

De goddelijke epigrammen die Patrick Lateur hier in vertaling samenbrengt, zijn niet alleen van godsdiensthistorisch belang, ze hebben ook een grote waarde vanuit literair en documentair standpunt. De kleine helft van deze bloemlezing bestaat uit puntgedichten over de twaalf Olympische goden. In twee andere afdelingen komen kleinere mannelijke en vrouwelijke godheden en goddelijke wezens aan bod, terwijl het laatste deel een tiental vroegchristelijke epigrammen aanreikt. De Griekse tekst en de handige registers geven dit goddelijk boek een meerwaarde mee.

Specificaties

ISBN
9789463400985
Auteur(s)
Vertaler(s)
Omvang
192 pagina's
Uitvoering
Paperback
Verschijningsdatum
20 Februari 2017

Recensies

In: Kunsttijdschrift Vlaanderen
"De grote verdienste van Lateur is dat hij met deze vertaling zijn leespubliek laat kennismaken met een vrij onbekend stukje Griekse literatuur. Het wordt dus uitkijken naar zijn nieuwe werk in worden."
Katrien Vanacker en Dieter Wildemauwe

In: Poëziekrant, juli-augustus 2017
"De manier waarop Patrick Lateur zich als vertaler én als bloemlezer blijft profilereb, getuigt van een onuitputtelijke werkkracht en een nooit afnemende alertheid als het erop aankomt vanuit zijn betrokkenheid bij de Grieks-Romeinse cultuur en de nawerking ervan in onze westerse samenleving, voor zichzelf - en meteen ook voor zijn lezers - een vorm van consolidatie te creëren die zin en betekenis kan geven aan wat dagelijks op ons afkomt. (...) Mede door de verklarende aantekeningen die achter in het boek zijn opgenomen, krijgt de lezer-van-nu de nodige informatie aangereikt om de teksten in hun volle betekenis te kunnen begrijpen en smaken."
Jooris van Hulle

Op: http://www.archeologienederland.nl/recensie/recensie-goden-150-epigrammen-anthologia-graeca/
"Lateur levert met zijn vertalingen een goede bijdrage aan de geschied- en literaire wetenschap. De originele teksten leveren daarbij een mooie meerwaarde aan het geheel. De registers achterin de bundel maken het makkelijk om dingen na te gaan en/of uit te zoeken. Het maakt de bloemlezing zeer toegankelijk en een aanrader voor geïnteresseerden."
Nicole Janssen

In: Collationes nr 3, 2018
"De alom bekende en gewaardeerde vertaler Patrick Lateur heeft 150 epigrammen geselecteerd. Hij kiest niet voor de formele vertaling van de vormvaste dichtregels, maar voor vrije verzen waarin gespeeld kan worden met ritme, beeld, expressie en klank. Elke pagina bevat het Griekse epigram, gevolgd door de vertaling. Annotaties en registers van auteurs, eigennamen en epigrammen maken deze mooie uitgave compleet."
Luc Anckaert, Hooglede

Op: www.OudWeb.nl/anthologia
"Uitgever Damon heeft  dit boek hetzelfde formaat gegeven als Mythen moet je niet geloven! en van beide vind ik de omslag fantastisch: een indrukwekkend schilderij van Caravaggio. Medusa siert de Mythen en de jonge, naakte, schalkskijkende Eros dit boek. Prachtige vormgeving! (..) Kortom, opnieuw een zeer toegankelijke Nederlandse vertaling van een (deel van een) zeer belangrijke, klassieke bron."
Annet van Wiechen

In: NBD Biblion, 20 april 2017
"In hun totaliteit presenteren ze een bonte schakering van zaken uit het dagelijks leven, die men in de officiële geschiedschrijving niet aantreft. Afgezien van de niet altijd gemakkelijk leesbare dichtvorm is het vaak amusante lectuur, plezierig voor wie literaire affiniteit met de klassieke oudheid heeft."
A.P.G. Spamer

Veilig betalen met

Veilig betalen met
Webshop keurmerk
Webshop keurmerk