(+31)040 - 304 60 58

Brood om van te leven

Verhandelingen 24-54 over het Johannesevangelie

Boeken

Brood om van te leven

Verhandelingen 24-54 over het Johannesevangelie

Aurelius Augustinus
€ 49,90

Op voorraad
Direct leverbaar uit voorraad

Product omschrijving

Verschenen in de serie: Augustinus-uitgaven

“Wie anders voedt ook nu de hele wereld dan Hij die uit een paar korrels hele oogsten schept?” De vraag is afkomstig uit de eerste verhandeling in deze bundel en vormt de afsluiting van een plechtige inleiding op een prachtige toespraak van Augustinus (354-430). De bisschop van het Noord-Afrikaanse Hippo Regius geeft daarin een zorgvuldige toelichting op een bekend verhaal uit het evangelie volgens Johannes (6,1-14). De evangelieschrijver bericht ons daarin over een wonderbaarlijk teken van Jezus, waarbij een omvangrijke menigte rijkelijk wordt gevoed met slechts vijf gerstebroden en twee vissen. In de verhandeling komt bijna elk onderdeel van het evangelieverhaal aan de orde.

Deze bundel bevat de verhandelingen 24-54 en vormt een vervolg op de uitgave Geef mij te drinken (1-23). Ook de verhandelingen van deze tweede serie zijn oorspronkelijk als preek gehouden. Zij vormen een aaneengesloten toelichting op de hoofdstukken 6 tot en met 12 van het Johannesevangelie. De preken zijn kort na elkaar uitgesproken. Daardoor geven ze een nauwkeurig en kleurrijk beeld van Augustinus als predikant en pastor. Dit boek biedt van deze preken de eerste volledige Nederlandse vertaling.

De titel van het boek Brood om van te leven verwijst naar Joh 6,35 en 48. Jezus duidt zich daar aan als het brood dat leven geeft. De evangelist beschrijft hoe daarover misverstanden ontstaan. Die zijn zoals zo vaak het gevolg van al te letterlijke interpretaties van Jezus’ woorden. Naar Augustinus’ overtuiging is ook het voorgelezen woord uit de Schrift brood dat leven geeft.

De verhandelingen over het Johannesevangelie behoren tot het onbetwiste hoogtepunt van de verkondiging in de vroege kerk. Men kan alleen maar grote bewondering hebben voor de zorgvuldige manier waarop Augustinus de soms moeilijke toespraken van Jezus in dit evangelie geduldig voor zijn toehoorders en toekomstige lezers heeft toegelicht.

November 2017:
Journalist Joop van der Elst had een interview met Hans Tevel medevertaler van 'Brood om van te leven'. U kunt het interview terugluisteren:Specificaties

ISBN
9789463401012
Oorsponkelijke titel
In Iohannis euangelium tractatus
Auteur(s)
Vertaler(s)
Omvang
488 pagina's
Uitvoering
Gebonden uitgave met stofomslag en leeslint
Verschijningsdatum
29 September 2017
Verschenen in de serie

Recensies

In: Woord en dienst, november 2018
"Deze bundel is zijn prijs waard. Twee classici, een theoloog en een neerlandica zorgden voor een uitstekende vertaling."
Gerben Roest

In: Friesch Dagblad, 11 oktober 2017
"Augustinus blijft verrassen. (...) "Het is een enorme prestatie om Augustinus te vertalen (...) Dat we deze meer dan 1500 jaar oude teksten als levend horen en begrijpen, ligt zeker niet alleen aan Augustinus."
Wessel ten Boom

In: Reformatorisch Dagblad, 30 september 2017
"De preken van Augustinus hebben een pastoraal en praktisch karakter. (...) Het ging de kerkvader om de levenspraktijk, het leven van de christen. Voortdurend wijst hij op het navolgen van Christus. Als een trouwe herder wenst hij niets anders dan dat zjn schapen in overeenstemming met de richtlijnen van Christus leven." 
(...)
De verhandelingen sprankelen volgens de inleiders van levend geloof, diepe wijsheid en pastorale zorg. Daar is niets te veel mee gezegd. Wie de kerkvader in het hart wil kijken, leze deze bundel."
Klaas van der Zwaag

In: Sophie, augustus 2018
"De uitgave biedt een heldere inleiding in de zeven christelijke stromingen waarmee Augustinus in dit boek in discussie gaat. (...) een mooie uitgave die nu in de Nederlandse taal beschikbaar is gekomen."
Pieter de Boer