(+31)040 - 304 60 58

Alledaagse mijmeringen

Een keuze uit de onuitgegeven essays - 1953-1956

Boeken

Damon Dinsdag, 28 februari 2023

Als uitgever houden we uiteraard van mooie boeken. Maar wat is toch de charme van het hebben van boeken? Cornelis Verhoeven zegt in het volgende fragment uit Alledaagse mijmeringen er over: "Het verz...

Lees meer

Alledaagse mijmeringen

Een keuze uit de onuitgegeven essays - 1953-1956

Cornelis Verhoeven
€ 19,90

Op voorraad
Direct leverbaar uit voorraad

Product omschrijving

Samengesteld door Jacques De Visscher en Jean-Pierre Monsieur
Met een voorwoord van Daan Verhoeven

Toen iemand Cornelis Verhoeven (1928-2001) vroeg of ook hij een aanhanger was van het adagium Nulla dies sine linea (‘Geen dag zonder lijn’), antwoordde hij prompt met: ‘Maak er twee van’. Eigenlijk bedoelde hij ‘twee bladzijden.’

In het Nederlands taalgebied is hij nog steeds een van de belangrijkste filosofen. Hij mijmerde veel en moest daarbij opschrijven wat hij bedacht, waarover hij zat te prakkiseren. Vaak ging het om kleine stukjes, haast aforismen, kleine oefeningen in bezonken verwondering, die hij dan onder een titel bracht. Het waren veelal opstellen van niet meer dan duizend of twaalfhonderd woorden die hij als het ware in één ruk schreef. Soms ook waren die opstellen uitvoeriger. Hoe dan ook: meer dan een lijn per dag.

In zijn nalatenschap bevindt zich een tweehonderdtal van zulke pennenvruchten, stukjes uit zijn vroegste periode in de aanloop tot het proefschrift Symboliek van de voet (1956) en de boeken waarmee hij doorbrak, Rondom de leegte (1965), Het grote gebeuren (1966) en Inleiding tot de verwondering (1967). Uit die ongepubliceerde nalatenschap hebben Jacques De Visscher en Jean-Pierre Monsieur voor Alledaagse mijmeringen een selectie gemaakt.


Op 26 september stond er een interview met Daan Verhoeven over zijn vader Cornelis Verhoeven en het verschijnen van Alledaagse mijmeringen in Dagblad Trouw. KLIK HIER voor het interview.

Filosofie Magazine, april 2021
Voor wie bereid is geduldig met Verhoeven mee te denken en verder te gaan waar de schrijver moest stoppen, zal het lezen van dit enerverende boekje een zeldzaam genot zijn.
Lodewijk Verduin

Specificaties

ISBN
9789463402910
Auteur(s)
Omvang
160 pagina's
Uitvoering
Paperback
Verschijningsdatum
03 Februari 2021

Recensies

Filosofie Magazine, april 2021
"Voor wie bereid is geduldig met Verhoeven mee te denken en verder te gaan waar de schrijver moest stoppen, zal het lezen van dit enerverende boekje een zeldzaam gezot zijn."
Lodewijk Verduin

Trouw, 23 juni 2021 *****
"Tijdens het lezen voel je de honger van de jonge schrijver die zo oorspronkelijk mogelijk wil zijn. Volgens Verhoeven legt filosofie niet uit hoe de dingen in elkaar zitten, hij wil de dingen juist minder vanzelfsprekend maken. (…)
Verhoeven is op zijn best wanneer hij, zoals de titel belooft, over een klein alledaags thema struikelt: het lidwoordje 'het', een rare uitdrukking ('daar zit muziek in!'), de vorm van een cirkel of een menselijke rug. Verhoevens mijmeringen nodigen uit om zelf ook vaker te struikelen, om geen genoegen te nemen met het vanzelfsprekende. Er zullen de komende jaren nog meer onuitgegeven werken uit Verhoevens nalatenschap worden geopenbaard, beloven zoon en uitgever. Dat is iets om je ontzettend op te verheugen."
Maurice van Turnhout

Kunsttijdschrift Vlaanderen, april 2021
"
De gebundelde stukjes in Alledaagse mijmeringen vormen een aanloop naar zijn hoofdwerken. De onderwerpen die hij kiest zijn meestal eenvoudig: snoepen voor de honger; properheid; ketterij; snuffelen; het bezit van boeken… Die keuze is meteen al karakteristiek voor het denken van Verhoeven: ruimte creëren waarin het gewone waardevol kan worden; geduldig stilstaan bij de werkelijkheid en zo de dingen anders benaderen. Verwondering is dan ook het kernwoord in de titel van één van zijn grote werken. (...)  Hopelijk draagt het bij tot een hernieuwde belangstelling voor een filosoof wiens denken ook vandaag nog betekenis heeft."
Geert Swaenepoel

De nieuwe koers, maart 2021
"Cornelis Verhoeven. Behoort tot onze belangrijkste filosofen sinds de Tweede Wereldoorlog, was Brabander, van katholieke herkomst. Wat hij aan korte stukken schreef in de jaren 1953-1956 is hier verzameld. ‘Vlucht voor de melancholie is een vlucht voor de eigenlijkheid’, waarschuwt Verhoeven, die helder en interessant schrijft over troost, properheid, burgerlijkheid, heimwee, etc."
Tjerk de Reus


In het Brabants Dagblad van 4 maart een interview met Daan Verhoeven over zijn vader filosoof Cornelis Verhoeven en het verschijnen van 'Alledaagse mijmeringen'. KLIK HIER voor het interview.

De Roerom, april 2021
"Alledaagse mijmeringen betekent voor de lezer die bekend is met het werk van Verhoeven een vertrouwd weerzien en voor anderen -met beschouwelijke inslag- een onderhoudende kennismaking."
Peter van Overbruggen