(+31)040 - 304 60 58

DAMON najaarscatalogus 2022

Boeken

DAMON najaarscatalogus 2022

Gratis

Op voorraad
Direct leverbaar uit voorraad

Product omschrijving

Beste Damonvriend,


In deze tijden van oorlog is het niet verwonderlijk dat ook in onze catalogus oorlog en vrede een rol spelen. In Gandhi, activist en spiritueel leider  volgen we de ontwikkeling van Mahatma Gandhi, waarin moraliteit en geweldloos verzet een grote rol spelen. Hij werd het symbool van de onafhankelijkheidsstrijd van India tegen de Britse overheersing vlak na de Tweede Wereldoorlog. 
Ook Thomas Merton bezon zich in dezelfde eeuw op morele dilemma’s ten aanzien van oorlogs-en vredesvraagstukken. Dat komt goed tot uiting in Vrede in het na-christelijk tijdperk, dat hij schreef toen op het hoogtepunt van de Koude Oorlog een kernoorlog waarschijnlijk leek.
Over moraliteit en morele dilemma’s gesproken: ongeveer tweeduizend jaar eerder spoorde de Romeinse keizer Marcus Aurelius in de tweede eeuw middels zijn persoonlijke aantekeningen zichzelf aan tot het juiste handelen. In Marcus Aurelius en de Stoa zien we dat die aansporingen een uitstekende inleiding zijn in het gedachtegoed van de Stoa. Een andere keizer speelt de hoofdrol in Nieuw Rome. Daarin zien we hoe het Oost-Romeinse rijk in de vijfde eeuw als nooit tevoren bloeide, maar er door oorlogen en een epidemie slechts één keizerschap voor nodig was om het rijk met het einde te bedreigen. 
Omgaan met het einde is ook het thema van Leve de dood? en Over de ziel en de verrijzenis. De eerste titel behandelt de vraag hoe we omgaan met de vraag of er leven na de dood is en hoe we daarnaar kunnen handelen in onze huidige tijd. De tweede titel stelt dezelfde vraag, maar dan in de vierde eeuw. Uiteraard komen de auteurs van beide werken tot volledig andere conclusies. In dialoog met de natuur behandelt daarentegen het begin: het ontstaan van de wereld. Het laat zien hoe vroegchristelijke denkers in de eerste vijf eeuwen van onze jaartelling met het scheppingsverhaal zijn omgegaan. 
In de biografie Herman van Praag, ooggetuige en revolutionair psychiater lezen we het boeiende verhaal van Van Praag, die zich na zijn ervaringen in de concentratiekampen tijdens de Tweede Wereldoorlog voornam zoveel mogelijk van het leven te maken. En of dat gelukt is! Tot slot vinden we in Recluse nonnen die juist zin vonden in het zich vrijwillig afsluiten van de buitenwereld om een leven te leiden van gebed, inkeer en meditatie.

Hopelijk hebben we hiermee een mooie catalogus voor u samengesteld. Wij wensen u veel leesplezier toe. Graag nodigen we u ook uit een kijkje te nemen op onze vernieuwde website. Die is op alle manieren gemoderniseerd, waarbij vooral de vindbaarheid van onze boeken verbeterd is.

Met hartelijke groeten,
Jenny van de Laar en John van Gortel
Uitgevers

Specificaties

ISBN
9789463402122
Auteur(s)
Omvang
16 pagina's
Uitvoering
Geniet
Verschijningsdatum
23 Augustus 2022

Wellicht ook interessant