(+31)040 - 304 60 58

Geen dag zonder Bach

Vijftien gesprekken over een geniale componist

Boeken

Lezingen 'Geen dag zonder Bach'

Auteur Rinke van der Valle van het boek Geen dag zonder Bach zal de komende tijd lezingen/presentaties verzorgen. Voor meer informatie zie ook zijn website www.rinkevandervalle.nl: 7 maart 2024, 19:3...

Lees meer

Geen dag zonder Bach

Vijftien gesprekken over een geniale componist

Rinke van der Valle
€ 22,90

Op voorraad
Direct leverbaar uit voorraad

Product omschrijving

Geen dag zonder Bach. Dat geldt voor veel Bachliefhebbers en zeker ook voor de vertolkers van zijn muziek. Johann Sebastian Bach wordt dan ook beschouwd als de grootste componist aller tijden.

Hoe komt het toch dat zich elk jaar zulke lange rijen vormen voor de Grote Kerk in Naarden om een uitvoering van de Matthäus-Passion bij te wonen? Hoe komt het dat zijn muziek zo vaak gespeeld wordt en dat zo veel mensen zijn muziek zo graag beluisteren? Kortom: wat is het geheim van de muziek van Bach?

Deze en andere vragen over Bach stelde Rinke van der Valle in zijn gesprekken met vijftien personen die bijna dagelijks met Bachs muziek bezig zijn. Gerenommeerde dirigenten als Ton Koopman en Jos van Veldhoven, schrijver Maarten ’t Hart, Bachbiograaf Christoph Wolff, zanger Peter Kooij en organist Leo van Doeselaar vertellen wat de muziek van Bach voor hen betekent. Tezamen met de verhalen van andere Bachliefhebbers die in dit boek aan het woord komen, ontstaat een caleidoscopisch beeld van een geniale componist die met zijn muziek zoveel mensen recht in het hart raakt. 


Het boek over Bach is een feest om te lezen. Vele interviews heb ik al een paar keer herlezen. Het is een levendig, bruisend boek, het is kleurrijk, iedere spreker heeft toch weer iets heel anders over Bach te melden dan de anderen – ja, echt een mooi, geslaagd werk, ook omdat al die geïnterviewden, op Marte Röling na, een echte Bach kenner is.
Maarten 't Hart


Rinke van der Valle zal de komende tijd lezingen/presentaties verzorgen. Voor meer informatie zie ook zijn website www.rinkevandervalle.nl:

7 maart 2024, 19:30 uur   Lezing over de Matthäus-Passion. Locatie Mariakerk Oosterwijtwerd (Gr.). https://www.mariakerkoosterwijtwerd.nl/lezing-over-de-matthaus-passion-7-maart/
24 maart 2024, 14:30 uur. Lezing over de Matthäus-Passion. Locatie: Reestkerk, Oud Avereest 5, Balkbrug. https://reestkerk.nl/
14 mei 2024, 19:00 uur Dinerlezing over de cantates van Bach. Locatie: De Klipper, Hoofdstraat 24, Zwiggelte. https://podiamiddendrenthe.nl/agenda/
1 juni 2024, 15:00 uur. Lezing "Een engel uit de hemel" over Bachs leven en werk. Locatie Kleine Kerk Steenwijk. https://kunstkleinekerksteenwijk.nl/
8 april 2025, 12:00 uur. Lezing over de Matthäus-Passion. https://broodjecultuuremmen.nl/
13 april 2025, 14:30 uur. Lezing over de Matthäus-Passion.  PKN Kerk, Deurne. Nadere informatie volgt

Specificaties

ISBN
9789463403207
Auteur(s)
Omvang
248 pagina's
Uitvoering
Paperback
Verschijningsdatum
11 Maart 2022

Recensies

"Het boek over Bach is een feest om te lezen. Vele interviews heb ik al een paar keer herlezen. Het is een levendig, bruisend boek, het is kleurrijk, iedere spreker heeft toch weer iets heel anders over Bach te melden dan de anderen – ja, echt een mooi, geslaagd werk, ook omdat al die geïnterviewden, op Marte Röling na, een echte Bach kenner is."
Maarten 't Hart, april 2022

In: KDOV, zomer 2022
"Zo'n toegankelijk boek als dit over J.S. Bach heb ik niet eerder gevonden. Het 'leest als een trein'. (...) Van harte aanbevolen!"
Ruud Hoogenboom

In: Benedictijns Tijdschrift, juni 2022
"Rinke van der Valle is als musicus een amateur maar als het over Bach gaat een kenner en daarbij nog een goed schrijver. (...) Een heerlijk boek en zeer informatief."
Frans Berkelmans

De Leesclub van Alles, 15 april 2022
"Het boek laat de lezer op een onderhoudende manier kennismaken met mensen die professioneel én persoonlijk dagelijks met muziek bezig zijn en daar nog steeds nieuwe ontdekkingen in doen."
Evert van der Veen

Tertio, 12 april 2022:
"Hoezeer de liefde voor Bach betekenis kan geven aan het leven van mensen, spreekt uit alle getuigenissen in de bundel."
Frederique Vanneuville

"Het boek leest als een roman, doet interessante ontboezemingen en geeft een brede kijk op hoe men Bach beleeft."
Maarten Seijbel, conservator Nationaal Orgelmuseum

Op: Orgelnieuws.nl, 21 maart 2022
"Van der Valle legde zijn gesprekspartners ook een denkbeeldige situatie voor: Bach komt een dag bij je op bezoek. Wat zou je hem vragen? (...) De antwoorden daarop en de gesprekken resulteerden in een veelkeurig boek waarin veel facetten van een geniale componist aan de orde komen."

In: Katholiek nieuwsblad, vrijdag 11 maart 2022
"Elke Bach-liefhebber hoort dit boek te hebben gelezen. (...) Alle vijftien geïnterviewden in Geen dag zonder Bach zijn interessant. We lezen van de muzikale bevlogenheid van de organistenbroeders Euwe en Sybolt de Jong en natuurlijk komt ook schrijver Maarten ’t Hart aan het woord. Diens Bach-kennis is magistraal, maar hij overdrijft als hij zegt: “Zelf denk ik dat ik bijna alle literatuur over Bach heb.” Dat kan niet waar zijn. Met boeken en artikelen over de componist kun je immers een enorme bibliotheek vullen. Maar of je bibliotheek nu groot of klein is, Geen dag zonder Bach mag er niet in ontbreken."
Arnoud Heerings

In: Nederlands Dagblad, 18 maart 2022 
"lang niet elk boek is even veelzijdig en toegankelijk als Geen dag zonder Bach van Rinke van der Valle.
+ aanrader voor een breed publiek
+ grote diversiteit aan Bachkenners en -liefhebbers"

Op Opusklassiek.nl, 21 maart 2022:
"Wat het boek vooral uitstráált is niet alleen het grote ontzag voor de wereldberoemde Thomascantor, maar ook de enorme vreugde die zijn muziek teweegbrengt. (...) dit boek is zeker een aanwinst voor de nieuwsgierige liefhebber die van componist en werk nog (veel te) weinig weet, maar er zich wel verder in wil verdiepen. Maar ook dankzij de vaak verschillende invalshoeken zoals die door de gespreksdeelnemers worden geëtaleerd."
Aart van der Wal

In: Luister, september 2022:
"Mooi boek voor Bach-kenners en -liefhebbers, al dan niet in spe."