(+31)040 - 304 60 58

Wat bezielt Kierkegaard?

Zeven essays over een dwarse denker

Boeken

Wat bezielt Kierkegaard?

Zeven essays over een dwarse denker

Renée van Riessen , Onno Zijlstra , Rob Compaijen , Willem Jan Otten , Udo Doedens , Karl Verstrynge , Pieter Vos
€ 16,90

Op voorraad
Direct leverbaar uit voorraad

Product omschrijving

Søren Kierkegaard blijft intrigeren. De belangstelling voor zijn werk is in de eenentwintigste eeuw groter dan ooit tevoren. Dat komt wellicht doordat hij niet zomaar denker is, maar existentieel denker, en niet alleen denker, maar ook schrijver, niet alleen filosoof, maar ook theoloog, niet alleen ironicus, maar ook komiek. Kierkegaard zoekt de lezer op in het bestaan en probeert haar of hem te bewegen tot een intensievere vorm van leven. Dat maakt zijn oeuvre existentieel. En hij ontwikkelt daarvoor een eigen literaire vorm.

In dit boek wordt vooral ingegaan op Kierkegaard als literator en als religieus schrijver, op zijn ethiek, de vreemde offerbereidheid van Abraham, en op Kierkegaards centrale begrip ‘de enkeling’. Wat bezielt Søren – en wat bezielt ons?

Specificaties

ISBN
9789460361982
Auteur(s)
Omvang
144 pagina's
Uitvoering
Paperback
Verschijningsdatum
29 September 2014

Recensies

In: Collationes 48 (2018) nr. 2
"
De variatie in thema’s en invalshoeken, en de afwisseling in ‘moeilijkheidsgraad’ maakt het boek fris en charmant en meteen ook een aanrader voor een behoorlijk breed publiek."
Liesbet Samyn, KU Leuven

In: NBD Biblion, december 2014
"De op zich losstaande essays laten mooi zien hoe actueel Kierkegaard nog altijd is, door aan te sluiten bij hedendaagse voorbeelden (bijvoorbeeld een uitspraak van Hans Teeuwen of ideeën van ethicus Alasdair McIntyre). Ofschoon de essays niet al te moeilijk geschreven zijn, is deze bundel toch vooral interessant voor wie al bekend is met het werk van Kierkegaard. Ook is het een mooi compliment bij de serie 'Kierkegaard Wrken' die bij dezelfde uitgeverij (Damon) verschijnt."
Dr. Taede A. Smedes


Op: http://klassieketheologie.nl
"Deze bundel is een breed lezerspubliek van theologen, filosofen en ongeschoolde lezers waard. Wellicht een opstap tot en een gids bij Kierkegaards eigen werken."
W. Hassefras

In: Nederlands dagblad, 28 november 2014
"Theologen en filosofen construeren theorieën over hoe het (religieuze) leven eruitziet of moet zien, welke ideeën je vervolgens kunt omarmen of afwijzen. Maar bij Kierkegaard lukt dat nauwelijks. Je kunt de Deen moeilijk grijpen om zijn ideeën door te vertellen. Hij grijpt eerder jou, door de lastige vragen die hij stelt, door de onzekerheid die hij oproept en door het beklemmende gevoel dat hij diep vanbinnen veroorzaakt."
(...)
"Waar sommige filosofen als het ware over de Mont Blanc vliegen en een overzichtelijke kaart van het gebied leveren, ‘daar hakt diep binnenin Kierkegaard zin voor schitterende zin zijn gang door de berg’."
Marc Janssens

In: Volzin, oktober 2014
"Verschillende onderwerpen die de Deense denker Kierkegaard bezighielden worden in de actualiteit geplaatst. Zeven essays bespreken de individuele ethiek van de filosoof en theoloog."
Cees Veltman

Veilig betalen met

Veilig betalen met
Webshop keurmerk
Webshop keurmerk