(+31)040 - 304 60 58

Platoonse liefde

het Symposium en de Phaedrus van Plato

Boeken

Platoonse liefde

het Symposium en de Phaedrus van Plato

Plato
€ 29,90

Op voorraad
Direct leverbaar uit voorraad

Product omschrijving

Vertaald en toegelicht door Charles Hupperts

Er is geen filosoof van de westerse wijsbegeerte geweest die zo gefascineerd was door het begrip eros (liefde) als Plato. Zijn denken is doordrongen van dit begrip. Twee dialogen hebben eros als thema, het Symposium en de Phaedrus. In beide werken is eros echter niet het enige thema. Het Symposium, misschien wel het meesterwerk van Plato, heeft ook de erotische en intellectuele houding van zijn leermeester Socrates als onderwerp en in de Phaedrus wordt door Plato een verband aangebracht tussen eros en de ware vorm van retorica. Beide werken behoren filosofisch gezien tot de belangrijkste dialogen van Plato, die centrale aspecten van zijn denken weergeven. 

Plato maakt in beide werken een diepgaande analyse van wat eros inhoudt. In zijn ogen is eros niet alleen maar een verlangen naar iemand anders. Eros is een innerlijke kracht die mensen doet scheppen en waardoor zij in staat worden gesteld onsterfelijk te worden. Bovendien is eros datgene waardoor mensen geluk kunnen bereiken en wat ons bij uitstek in contact brengt met de goddelijke wereld. 

Eros is ook onlosmakelijk verbonden met schoonheid. Dit moet wel de reden zijn waarom het Symposium en de Phaedrus tot zijn meest indrukwekkende en mooiste dialogen en tot de hoogtepunten van de westerse literatuur gerekend kunnen worden. 

Specificaties

ISBN
9789463404273
Auteur(s)
Vertaler(s)
Omvang
304 pagina's
Uitvoering
Gebonden uitgave met leeslint / Paperback
Verschijningsdatum
07 April 2016

Recensies

In: Hermeneus, 87,4
"In deze mooie nieuwe vertaling brengt Charles Hupperts één van Plato's beroemdste dialogen, het Symposim en de Phaedrus, bijeen. (...) Hupperts' vertaling is ingetogen en betrouwbaar, zonder te vervallen in uitersten van enerzijds 'gymnasianisme' en anderzijds frivoliteit. De grote kracht van deze uitgave zit hem echter niet zozeer in de vertaling - want van beide werken zijn genoeg andere vertalingen voorhanden - maar in de uitgebreide, heldere en zeer betrokken inleiding, waarin de beide werken in hun filosofische context worden geplaatst, en beschouwd tegen de dubbele achtergrond van de homoseksuele praktijk en retorica in het toenmalige Athene. Ook zeer waardevol is de toelichting op de beide teksten, waarin historische, filosofische, tekstkritische en andere aspecten worden besproken."
Frederik Bakker

In: Stem van het boek, juni 2016
"De vertaling is zonder meer correct, in seksuele terminologie niet versluierd, maar blijft que ritme een beetje stroef. Tenslotte: het boek is mooi ingebonden (harde kaft) en twee leeslinten vergemakkelijken het lezen."

In: NBD Biblion, juni 2016
"In een mooie gebonden uitgave zijn twee van de bekendste dialogen van de Griekse filosoof Plato (427-347 v.Chr.) op voorbeeldige wijze voor een Nederlands publiek toegankelijk gemaakt. 'Het Symposium' geldt als Plato's meesterwerk en de 'Phaedrus' is nauwelijks minder bekend; beide behelsen filosofische gesprekken over de liefde (eros), waarin Plato's leermeester Socrates een belangrijke rol vervult. De vertaling van de Amsterdamse classicus en filosoof Charles Hupperts is eenvoudig, helder en soepel; een genoegen om te lezen. De inleiding op het denken van Plato en Socrates en op beide werken, en de uitvoerige verklarende aantekeningen bij de tekst, maken dit boek een feest om te lezen voor ieder die interesse heeft in de antieke filosofie en het denken over de liefde."
E.A. Hemelrijk

Op Archeologienederland.nl:
"Mede door de achtergrondinformatie die Hupperts geeft, en de duidelijke vertaling van het Symposium en de Phaedrus, is het een mooie toevoeging binnen de literatuur over de klassieke oudheid."
Nicole Janssen