(+31)040 - 304 60 58

Achter Darwins horizon

Een religie voor atheïsten

Boeken

Achter Darwins horizon

Een religie voor atheïsten

Nick Broers
€ 24,90

Op voorraad
Direct leverbaar uit voorraad

Product omschrijving

Als je niet in God gelooft en al helemaal niets moet hebben van al die zweverige esoterie, wat voor ruimte heb je als redelijk mens dan nog om te geloven in een diepere zin achter het bestaan? Dit boek laat op verrassende wijze zien dat die ruimte groter is dan men gewoonlijk veronderstelt.
Achter Darwins horizon is een intellectueel avontuur waarin wordt onderzocht wat voor aanwijzingen de natuur lijkt te bieden dat het leven een diepere zin en betekenis heeft. De vraag is vervolgens niet of deze mogelijke aanwijzingen reëel zijn, maar waar je noodzakelijk in zou moeten geloven om ze serieus te kunnen nemen.
Het boek toont op speelse en toegankelijke wijze aan dat de neodarwinistische evolutietheorie het bestaan van een diepere betekenis achter het leven verrassend genoeg niet noodzakelijk uitsluit, mits men bereid is om een paar aanvullende aannamen te doen omtrent de aard van de natuurwetenschappelijke werkelijkheid. Aannamen die met zich meebrengen dat blind toeval en een verborgen doelgerichtheid in de natuur, heel goed samen kunnen gaan. Het boek laat ook zien dat deze aannamen in het licht van onze moderne kennis van de natuur op zijn minst als redelijk kunnen worden verdedigd.
Het verdwijnen van God uit het wetenschappelijk universum heeft bij velen een gevoel van spirituele leegte achtergelaten. Hoog tijd derhalve, om de ruimte achter Darwins horizon te gaan verkennen.

“Dit is misschien wel de beste apologie van het geloof, of liever gezegd van de opdracht van het geloof, die ik gelezen heb” – Jaap van Heerden


L1 radio had zondag 17 mei een interview met Nick Broers. U kunt het interview hier terugluisteren: http://www.l1.nl/audio/achter-darwins-horizon-stemming-17-mei-2015

L1 Avondgasten had donderdag 14 mei een interview met Nick Broers. U kunt het interview hier terugkijken:
http://www.npo.nl/avondgasten/14-05-2015/REG_L1TV_0093567?start_at=1135

Specificaties

ISBN
9789460362101
Auteur(s)
Omvang
304 pagina's
Uitvoering
Paperback
Verschijningsdatum
23 Maart 2015

Recensies

In: Trouw, 29 juli 2015
"Broers onderbouwt zijn betoog grondig. Hij doet geen grotere uitspraken dan hij hard kan maken. Zijn betoog is keurig onderbouwd met argumenten. De lezer kan dus goed beoordelen of het zin of onzin is wat Broers schrijft. Daarin wijkt hij sterk af van anderen die ‘zin’ aanbieden, bijvoorbeeld goeroes als Deepak Chopra en de schrijvers van het esoterische lectuur als ‘De Celestijnse belofte’.
Broers zet zich op niet ongeestige wijze af tegen dit soort personen. Anders dan bij hen komen er in dit boek niet een soort god, hogere machten of inzichtbare energieën om de hoek kijken. Broers probeert zich aan de empirisch toetsbare werkelijkheid te houden, wat (helaas) eerder uitzondering dan regel is in het genre van het zingevingsboek. Bovendien is het boek uitermate onderhoudend. Vooral de eerste helft, waarin hij in vogelvlucht de intellectuele geschiedenis van de westerse wereld navertelt."
Gerrit-Jan Kleinjan

In: NBD Biblion, juni 2015
"Erg interessant, uitstekend geschreven boek, dat naast kritiek op religie vooral een constructieve aanzet wil geven tot een atheïstisch-spirituele levensbeschouwing. Aanrader."
Dr. Taede A. Smedes

In: De Roerom, mei 2015
"Een zeldzaam boek, dat is wat Nick Broers biedt met 'Achter Darwins horizon'. (...) Het geheel blijft zeer leesbaar en overtuigend. Een aanrader voor wie de brug tussen geloof en denken (wetenschap) belangrijk acht."
Jef de Schepper

In: Nederlands Dagblad, 17 april 2015
"Nick Broers behandelt in Achter Darwins horizon uitvoerig de wijsgerige geschiedenis waarin God nog een belangrijke rol speelde bij allerlei zingevingsvragen. Maar hij schroomt niet om bij herhaling te zeggen dat de ‘Homo Rationalis’ waartoe hij de hedendaagse mens rekent, niet meer uit de voeten kan met een transcendente God die het bestaan van mensen heeft gewild en zo aan de mens zin geeft."
Marc Janssens

Op: http://www.cultuur-nieuws.nl/cms2/index.php/letteren/698-recensie-nick-broers-achter-darwins-horizon , juni 2015
"Deze zoektocht naar de waarheid (van de wetenschap) is zorgvuldig opgebouwd en vooral onderbouwd. Nick Broers weet waar hij het over heeft en probeert dat ook over te brengen op zijn lezers. Probeert, want soms gaat hij te ver in zijn wetenschappelijke onderbouwing en verlies je als lezer de draad en aandacht. Dit boek is er eentje in de categorie 'neem je tijd'. Ga je dit pracht boek te snel lezen, dan mis je details en onderbouwing."

L1 radio had zondag 17 mei een interview met Nick Broers. U kunt het interview hier terugluisteren: http://www.l1.nl/audio/achter-darwins-horizon-stemming-17-mei-2015

L1 Avondgasten had donderdag 14 mei een interview met Nick Broers. U kunt het interview hier terugkijken:
http://www.npo.nl/avondgasten/14-05-2015/REG_L1TV_0093567?start_at=1135

In: Dagbad De Limburger, 11 april 2015
De schrijver heet Nick Broers en hij werkt als methodoloog en statisticus aan de Maastrichtse universiteit. Hij is dus zo’n nuchtere wetenschapper. En toch zoekt hij naar betekenis achter iets wat zijn vakbroeders ‘stom toeval’ noemen. Dat is een gevaarlijke onderneming; voor je het weet, word je niet meer serieus genomen. Niet voor niets neemt Broers een enorm lange en voorzichtige aanloop in zijn boek. In uitstapjes naar geschiedenis, biologie, scheikunde en natuurkunde benadrukt hij voortdurend dat hij zelf geen traditionele gelovige is. En ook geen zwever. Die voorzichtigheid wijst erop dat hij beseft dat wat hij in het boek probeert, gevoelig ligt in zijn academische omgeving. De kern komt ergens halverwege. Broers wil dat de wetenschap onderzoekt waarom wij bestaan. Revolutionair, want wetenschappers lachen die vraag weg sinds Darwin riep dat de evolutie geleid wordt door toeval: de mens is een ongeluk. Er zit geen bedoeling achter de schepping. Wie deze evolutietheorie ‘gelooft’, vraagt nooit meer naar de zin van het leven. Dat maakt dit boek spannend. Als Broers de evolutietheorie afschiet, kan hij op de universiteit niet meer bij de koffieautomaat komen zonder uitgelachen te worden. Dat afschieten doet hij dus subtiel, binnen de lijntjes. Broers schrijft dat toeval inderdaad de evolutie stuurt, maar dat toeval ‘betekenisvol’ kan zijn." 
Frans Pollux

Op: Zinweb, http://www.zinweb.nl/blog/2015/04/19/recensie-achter-darwins-horizon , 19 april 2015
"Met twee woorden spreken, is het eigenlijk. Dat kom ik ook tegen in het boek van Nick Broers: Achter Darwins horizon- een religie voor atheïsten. God bestaat niet, godsgeloof is wensdenken. Maar – en dat spreekt mij wel aan- hij doet het veel genuanceerder dan al die populaire atheïstische visies van bijvoorbeeld Richard Dawkins."
(...)
"Het is een spannend boek. Iemand die een poging doet om mensen na Darwin niet in een spirituele leegte te laten vallen, verdient een compliment."
Jos van Oord