(+31)040 - 304 60 58

De jeugd vloog uit

Hoe babyboomers het gereformeerde nest verlieten

Boeken

De jeugd vloog uit

Hoe babyboomers het gereformeerde nest verlieten

Paula van Cuilenburg , Jan van Cuilenburg
€ 19,90

Op voorraad
Direct leverbaar uit voorraad

Product omschrijving

De jeugd vloog uit: Hoe babyboomers het gereformeerde nest verlieten geeft een geschiedenis weer van een gereformeerd gezin; een geschiedenis die exemplarisch is voor de ontzuiling in Nederland vanaf de jaren vijftig.

De auteurs schetsen aan de hand van hun eigen familie en hun levensbeschouwelijke ontwikkeling een beeld van de gereformeerde cultuur, waarbij hun geloofsbeleving centraal staat. Uiteindelijk hebben de leden van het van oorsprong calvinistische gezin een andere overtuiging gevonden: van orthodox gereformeerd naar vrijzinnig, katholiek, agnostisch, boeddhistisch en seculier.

De jeugd vloog uit geeft een doorkijkje in de naoorlogse gereformeerde geloofstraditie. Daarbij betrekken de auteurs ook hoe Nederland de voorbije decennia maatschappelijk en godsdienstig veranderde. Veel van oorsprong gereformeerde lezers, of zij die een vergelijkbare geloofsweg hebben afgelegd, zullen zich zeker herkennen in dit vlot geschreven boek en wellicht hun eigen levensgeschiedenis beter kunnen duiden. 

Specificaties

ISBN
9789460362170
Auteur(s)
Omvang
203 pagina's
Uitvoering
Paperback
Verschijningsdatum
05 November 2015

Recensies

In: NBD Biblion, maart 2016
"De auteurs putten uit eigen herinneringen, familiedocumenten en interviews met andere leden van de familie. Een aardig portret van de ontwikkelingen in een 'doodgewoon' gereformeerd gezin."
Dr. H.C. Stoffels

Op: http://www.igniswebmagazine.nl/artikel/856/De-zoektocht-van-gereformeerde-nestverlaters/ januari 2016
"De nestgeur in dit boek is onmiskenbaar gereformeerd. De schrijftrant hier en daar wat ‘kleinschalig’ – de generatie van opa en oma of die van papa en mama. Maar wie daar doorheen weet te lezen zal veel ‘grootschaligheid’ in de beschreven levens herkennen: het gaat ook over onze eigen geloofs- en wellicht kerkgeschiedenis en kan helpen daar meer zicht op te krijgen."
Dr. Hans van Leeuwen SJ

In: Nederlands Dagblad, 18 december 2015
"Jan en Paula van Cuilenburg (broer en zus), respectievelijk emeritus hoogleraar aan de Universiteit van Amsterdam (UvA) en theoloog, hebben over hun gereformeerde exodus een eerlijk en vlot verslag geschreven. Zij ruilden het gereformeerde geloof in voor het niet-weten, agnosticisme, en het humanisme. Daarvan geven ze niet de theologen die voorop gingen de schuld, maar zij schrijven hun verlies van het gereformeerde geloof toe aan de veranderende maatschappij. Het zijn babyboomers, geboren na de oorlog. Ze zijn opgegroeid in de verzuiling met zijn veiligheid en vertrouwdheid, maar volwassen geworden in de harde opengebroken wereld van de jaren zestig en zeventig. Hun boek geeft in gespreksvorm en reflectie de geschiedenis van hun veranderingen op geloofsgebied aan. (...) De verschillende leden van het gezin komen uiteindelijk terecht bij het boeddhisme, humanisme, katholicisme, agnosticisme en gewoon seculier. Het levert geen negatief, spottend of schoppend beeld tegen gereformeerden op. Het sleutelwoord dat overblijft is compassie. Betrokkenheid en bewogenheid. Dat zou voor een hardcore gereformeerde van de vorige en huidige generatie uiteraard veel te weinig zijn, een ernstige dwaling. De feiten van gereformeerde kerkverlating spreken voor zich."
Wim van der Aa

Veilig betalen met

Veilig betalen met
Webshop keurmerk
Webshop keurmerk