(+31)040 - 304 60 58

Nieuw Rome

Het bijna moderne Oost-Romeinse rijk van de vijfde en zesde eeuw

Boeken

Nieuw Rome

Het bijna moderne Oost-Romeinse rijk van de vijfde en zesde eeuw

Wim Jurg
€ 24,90

Op voorraad
Direct leverbaar uit voorraad

Product omschrijving

In de vijfde eeuw na Christus verkruimelde het West-Romeinse rijk, maar het Oost-Romeinse rijk vernieuwde zich, onder leiding van kundige keizers en minstens zo kundige keizerinnen. De hoofdstad Constantinopel groeide. Ondanks alle uitgaven was aan het begin van de zesde eeuw de staatskas beter gevuld dan misschien wel ooit eerder in de Romeinse geschiedenis. Toen kwam Justinianus, ‘de keizer die niet van ophouden wist’. Hij draaide de vernieuwingen van de vijfde eeuw terug en probeerde ten koste van alles de verloren westelijke helft van het rijk te heroveren. Ondertussen scheurde in de Syrische en Egyptische provincies de staatskerk in tweeën. En dan was er ook nog een pandemie: de builenpest. 

Nieuw Rome beschrijft hoe in de vijfde eeuw het Oost-Romeinse rijk de toekomst leek te hebben, maar in de zesde eeuw één keizerschap voldoende was om de basis van het rijk te ondermijnen.

 

Specificaties

ISBN
9789463403276
Auteur(s)
Omvang
224 pagina's
Uitvoering
Gebonden boek
Verschijningsdatum
27 Januari 2023

Recensies

In: Tertio, december 2023
"
Wim Jurg biedt een meesterlijke, genuanceerde en verfrissende blik op twee eeuwen die de loop van de westerse geschiedenis hebben gehaald. Hij doet dat op een heel persoonlijke toon, met een heerlijk, maar gedoseerd gevoel voor ironie. (...) De auteur kiest ervoor om zonder voetnoten te schrijven, maar maakt dat goed met bijzonder lezenswaardige en kritische referenties aan het einde van het boek. (...) Het siert Damon dat zij een tekst als deze durft uit te geven, elegant gepresenteerd dan nog, als gebonden hardback met leeslint. Het is niet de eerste keer dat Damon zich profileert als een van de moedigste uitgevers in ons taalgebied. Nieuw Rome van Wim Jurg is een verhelderend en uniek boek. Het verdient een breed lezerspubliek."
Dominiek de Queecker

In: Hermeneus, mei 2023
"Een notenapparaat is er niet; Jurg is vooral een verteller. Dat vertellen doet hij meesterlijk. Men moet zijn stijl enigszins gewoon worden: vaak gebruikt hij komma's waar men gedachtestrepen zou verwachten en zijn bedenkingen blijken hier en daar ironisch (Jurg schrijft zoals hij denkt), maar men wordt meegezogen in het verhaal en dat beklijft.
Jurg won in 2021 de Homerusprijs. Mijns inziens verdient hij die nogmaals."
Marc Van den Sande

Op: MappaLibri, mei 2023
"In dit boek wordt het allemaal helder en omstandig beschreven. Wim Jurg heeft een bijzondere interesse voor dit deel van de geschiedenis en kondigde het onderwerp van dit boek eigenlijk eerder al aan. Hij heeft een eigen schrijfstijl, die naar het spreektalige neigt en die je in het begin best wel gewoon moet worden. Na verloop van tijd ga je zijn terloopse (en vaak grappige) opmerkingen wel appreciëren en maakt het dit boek des te boeiender."
Dieter Wildemauwe

In: Nederlands Dagblad, 21 april 2023
+ gedegen afronding van trilogie over het Romeinse Rijk
+ plausibele conclusies
"De schrijver geeft zich goed rekenschap van de aard en de waarde van zijn bronnen. Die zijn niet talrijk, vaak van later datum en bovendien nogal eens in een sterk christelijk perspectief geplaatst. Dat maakt de toon van het boek voorzichtig met termen als ‘mogelijk’ of ‘we denken dat’. Niettemin slaagt het boek erin een lopend verhaal te bieden met een gedegen inhoud die plausibel is."
Wim van der Aa

Op: Kunsttijdschrift Vlaanderen, augustus 2023
"Wim Jurg baseert zich op de recente wetenschappelijke literatuur, maar keert ook regelmatig terug naar de primaire antieke bronnen. Daarbij moet hij zich vooral behelpen met christelijke geschiedschrijvers, die op de eerste plaats de ambitie hadden een kerkgeschiedenis of een christelijke wereldkroniek te schrijven. Hij heeft ruim oog voor de religieuze kwesties en de verschillende perspectieven.  (...) Zoals steeds bij Uitgeverij Damon is het boek fraai uitgegeven, en dat met leeslint."
Walter Smits

Op: Humanistisch Verbond
Waardering: 5 sterren (van de 5)
"Het is dus vertrekkend vanuit Byzantium en Constantinopel, dat Wim Jurg ons zal meenemen op een gedetailleerde historische tocht doorheen de geschiedenis van het Oost-Romeinse Rijk, de grote stroming, het grote beeld en ook de kleine weerklank van een periode. Gedetailleerd is het juiste woord, want er is waarschijnlijk niemand anders die deze periode kent zoals hij. Zelfs over feiten waar geen documentaire bewijzen meer van te vinden zijn, weet hij toch nog wat te vertellen. (...)
Nieuw Rome klinkt soms als een lichtvoetig boek, telt slechts een 220 bladzijden, incluis illustraties plus uitleg herkomst, epiloog en een toegift, die even interessant is als de rest van het boek. Met de toelichting over de spelling en registers lijkt het alsof je een twee keer zo dik boek hebt gelezen."
Victor De Raeymaeker

In: Friesch Dagblad, 21 januari 2023
"Zeer de moeite waard"
Tjerk de Reus

Veilig betalen met

Veilig betalen met
Webshop keurmerk
Webshop keurmerk