040 - 304 60 58

Nieuw Rome

Het bijna moderne Oost-Romeinse rijk van de vijfde en zesde eeuw

Boeken

Nieuw Rome

Het bijna moderne Oost-Romeinse rijk van de vijfde en zesde eeuw

Wim Jurg
€ 24,90

Op voorraad
Direct leverbaar uit voorraad

Product omschrijving

In de vijfde eeuw na Christus verkruimelde het West-Romeinse rijk, maar het Oost-Romeinse rijk vernieuwde zich, onder leiding van kundige keizers en minstens zo kundige keizerinnen. De hoofdstad Constantinopel groeide. Ondanks alle uitgaven was aan het begin van de zesde eeuw de staatskas beter gevuld dan misschien wel ooit eerder in de Romeinse geschiedenis. Toen kwam Justinianus, ‘de keizer die niet van ophouden wist’. Hij draaide de vernieuwingen van de vijfde eeuw terug en probeerde ten koste van alles de verloren westelijke helft van het rijk te heroveren. Ondertussen scheurde in de Syrische en Egyptische provincies de staatskerk in tweeën. En dan was er ook nog een pandemie: de builenpest. 

Nieuw Rome beschrijft hoe in de vijfde eeuw het Oost-Romeinse rijk de toekomst leek te hebben, maar in de zesde eeuw één keizerschap voldoende was om de basis van het rijk te ondermijnen.

 

Specificaties

ISBN
9789463403276
Auteur(s)
Omvang
224 pagina's
Uitvoering
Gebonden boek
Verschijningsdatum
27 Januari 2023

Recensies

In: Nederlands Dagblad, 21 april 2023
+ gedegen afronding van trilogie over het Romeinse Rijk
+ plausibele conclusies
"De schrijver geeft zich goed rekenschap van de aard en de waarde van zijn bronnen. Die zijn niet talrijk, vaak van later datum en bovendien nogal eens in een sterk christelijk perspectief geplaatst. Dat maakt de toon van het boek voorzichtig met termen als ‘mogelijk’ of ‘we denken dat’. Niettemin slaagt het boek erin een lopend verhaal te bieden met een gedegen inhoud die plausibel is."
Wim van der Aa

Op: Humanistisch Verbond
Waardering: 5 sterren (van de 5)
"Het is dus vertrekkend vanuit Byzantium en Constantinopel, dat Wim Jurg ons zal meenemen op een gedetailleerde historische tocht doorheen de geschiedenis van het Oost-Romeinse Rijk, de grote stroming, het grote beeld en ook de kleine weerklank van een periode. Gedetailleerd is het juiste woord, want er is waarschijnlijk niemand anders die deze periode kent zoals hij. Zelfs over feiten waar geen documentaire bewijzen meer van te vinden zijn, weet hij toch nog wat te vertellen. (...)
Nieuw Rome klinkt soms als een lichtvoetig boek, telt slechts een 220 bladzijden, incluis illustraties plus uitleg herkomst, epiloog en een toegift, die even interessant is als de rest van het boek. Met de toelichting over de spelling en registers lijkt het alsof je een twee keer zo dik boek hebt gelezen."
Victor De Raeymaeker

In: Friesch Dagblad, 21 januari 2023
"Zeer de moeite waard"
Tjerk de Reus