(+31)040 - 304 60 58

De herhaling

Een proeve van experimenterende psychologie

Boeken

De herhaling

Een proeve van experimenterende psychologie

Constantin Constantius , Søren Kierkegaard
€ 24,90

Op voorraad
Direct leverbaar uit voorraad

Product omschrijving

Vertaald door Annelies van Hees
Nawoord door Johan Taels
Eindredactie van dit deel: Karl Verstrynge, Onno Zijlstra

Verschenen in de serie: Søren Kierkegaard Werken

Op 16 oktober 1843 verschijnen in Kopenhagen twee opmerkelijke boeken op naam van twee opmerkelijke pseudoniemen: Vrees en beven van Johannes de silentio en De herhaling van Constantin Constantius. Beide boeken beschrijven uitzonderlijke figuren. Vrees en beven handelt over Abraham die, tegen alle heersende waarden in, bereid is zijn zoon te offeren. De herhaling betreft een verliefde jongeman die dichter wordt in plaats van te huwen en zich afvraagt of het voorbeeld van Job, die alles verloren was, maar in geloof alles tweevoudig terugkreeg, hem zou kunnen helpen. Onderhuids schemert in De herhaling een rijke gedachtewereld door, die op uiteenlopende manieren aansluit bij het manuscript van Johannes de silentio. Het boek is echter in de eerste plaats een filosofische verhandeling over een centraal thema in Kierkegaards werk. De vraag 'Is herhaling mogelijk in een mensenleven?' en de begrippen die het pseudoniem Constantin Constantius in De herhaling aansnijdt en ontwikkelt, raken de kern van Kierkegaards filosofisch-theologisch denken: herinnering en herhaling, beweging, keuze, schuld, vrijheid, sprong, immanentie, transcendentie.

Samen met een uitvoerige brief van Kierkegaard aan zijn tijdgenoot J.L. Heiberg, vormt De herhaling het derde deel in de reeks Kierkegaard Werken. Het boek kwam tot stand in samenwerking met de 'Redactieraad Kierkegaard Werken' en de Søren Kierkegaard Skrifter (uitgegeven door het 'Søren Kierkegaard Research Centre' te Kopenhagen).

Uitgeverij Damon is in samenwerking met de 'Redactieraad Kierkegaard Werken' de Nederlandstalige partner van de nieuwe kritische Deense editie Søren Kierkegaard Skrifter (©), waarop de serie Kierkegaard Werken is gebaseerd.

Specificaties

ISBN
9789055738960
Oorsponkelijke titel
Gjentagelsen
Auteur(s)
Vertaler(s)
Redacteur(en)
Omvang
152 pagina's
Uitvoering
Gebonden uitgave
Verschijningsdatum
19 Augustus 2008
Verschenen in de serie

Recensies

Op: http://www.boekhandelwesterhof.nl/site/jenno-sijtsma/soren-kierkegaard-theoloog-en-filosoof/
"Uiteraard is De herhaling doorspekt met veel filosofische en verre van eenvoudige theologische beschouwingen die veel van de lezer vergen, en het blijft ook na het lezen door alles heen de vraag of herhaling in het leven van een mens werkelijk mogelijk is. Maar het boek is uitermate boeiend en van een dynamische actualiteit."
Jenno Sijtsma

In: Acta Comparanda XX, FVG, 2009
"Ontegensprekelijk vertoont de uitgave van dit derde deel dezelfde kwaliteiten als die van de eerder verschenen delen: een zorgvuldig uitgekiende bladspiegel, een leesbaar lettertype, aangenaam zachtkleurig papier, mooi om te lezen."
Rit van den Bergh

In: Reformatorisch Dagblad, 7 januari 2009
"De herhaling is het derde deel in de prachtige nieuwe reeks Kierkegaard werken bij uitgeverij Damon. De verzorging van de uitgaven is uitstekend, het notenapparaat goed en de verklarende inleiding verhelderend, zo niet onmisbaar. Het is toe te juichen dat er sinds 1958 in het Nederlandse taalgebied weer een vertaling van dit werk voorhanden is."
Bas Hengstmengel

In: Benedictijns Tijdschrift 2008/4
"Een schitterend uitgegeven boekje, dat mede door zijn beknopte omvang ideaal is om in een leesgroepje samen te lezen."
FB

In: NBDIBiblion, 7 november 2008
'Een centrale titel uit het omvangrijke oeuvre van de Deense filosoof en grondlegger van het existentialisme in een helder vertaalde en verzorgde uitgave.'
Dr. P.A.A.H.M. van Gennip

In: De Roerom, jaargang 23, nr. 2, oktober 2008
'Een wonderlijk boek van een bijzonder mens.'
Louis Nabbe

Veilig betalen met

Veilig betalen met
Webshop keurmerk
Webshop keurmerk