(+31)040 - 304 60 58

De kosmos geschreven

Een twaalfde-eeuws scheppingsverhaal

Boeken

De kosmos geschreven

Een twaalfde-eeuws scheppingsverhaal

Bernard Silvestris
€ 24,90

Op voorraad
Direct leverbaar uit voorraad

Product omschrijving

Vertaald door Piet Gerbrandy
Ingeleid en toegelicht door Piet Gerbrandy en Guusje van der Meij

De eerste helft van de twaalfde eeuw was een periode van ongebreidelde creativiteit. In Tours aan de Loire schreef Bernard Silvestris een verbluffend werk, waarin vrolijke poëzie en filosofische dialogen gecombineerd zijn om een wonderlijk verhaal te vertellen over het ontstaan van het universum en de constructie van de mens, een schepsel dat even breekbaar als inventief is. Bernard baseerde zich op Plato en Boëthius, maar liet zich ook inspireren door de nieuwste inzichten uit de natuurwetenschappen. In De kosmos geschreven zijn het vrouwen die de dienst uitmaken. De goddelijke Natuur neemt het initiatief door haar moeder Geest op te roepen uit weerbarstige Stof een fraaie wereldorde te scheppen. De dichter volgt het scheppingsproces op de voet en vormt zo een kosmos van taal.

Specificaties

ISBN
9789463403108
Oorsponkelijke titel
Cosmographia
Auteur(s)
Vertaler(s)
Omvang
176 pagina's
Uitvoering
Gebonden boek
Verschijningsdatum
03 November 2021

Recensies

In: Trouw, 15 december 2021
"Nuchterder zielen kunnen hun hart ophalen aan de vaak inderdaad fraai vertaalde poëtische beelden uit dit curieuze scheppingsverhaal, uit een tijd dat de grenzen tussen wetenschap, filosofie, theologie en literatuur nog vloeibaar waren."
Marijke Laurense

In De Volkskrant, 6 januari 2022
"In het sprankelend scheppingsverhaal van Bernard Silvestris is de kosmos het werk van drie vrouwen"
Marcel Hulspas

"Het gedicht is fascinerend door de verbeeldingskracht van Silvestris, de dichterlijke taal, en de encyclopedische kennis die Silvestris in dit leerdicht naar voren brengt. (...) Het is niets minder dan een vrolijke lofzang op de schepping die ook door veel religieuze atheïsten en religieuze naturalisten meegezongen zal kunnen worden."
Taede Smedes

in Hermeneus 94,2
"Geweldig boek om de complexiteit en de creativiteit van de 12de-eeuwse bloeiperiode van het platonisme en neoplatonisme te vatten. (...) Zowel het Latijnse proza als de verzen van Bernard Silvestris zijn prachtig vertaald door Gerbrandy. De tekst bezit een grote filosofische diepgang die veel kennis veronderstelt van de lezer, maar deze moeilijkheid wordt opgevangen door de toegankelijke inleiding en de uitstekende voetnoten. (...) Dit 12de-eeuwse scheppingsverhaal is een aanrader voor iedereen die geïnteresseerd in in filosofie in al haar verschijningsvormen".
Dinah Wouters

In: Kerk en Theologie, 2023
"
Juist de beginnende disciplinaire doorkijkjes in de tekst bieden ons een goed zicht op de ingenieuze synthetiserende rol van Bernard als artistiek en intellectueel schepper. Gerbrandy’s vertaling heeft de speelsheid van Bernards dichterlijke visie gelukkig fraai weten te behouden."
Willemien Otten