(+31)040 - 304 60 58

Sterven als een stoïcijn

Filosofie bij ziekte en dood

Boeken

Sterven als een stoïcijn

Filosofie bij ziekte en dood

Marja Havermans
€ 19,90

Op voorraad
Direct leverbaar uit voorraad

Product omschrijving

Zomaar uit het niets komen ziekte, sterven en dood een leven binnen. Vage buikklachten en een onbestemd gevoel, daarmee gaat Paul (61) naar de dokter. Hij heeft uitgezaaide kanker en is niet meer te genezen.

Sterven als een stoïcijn laat zien hoe Paul en zijn vrouw Marja op stoïcijnse wijze met de ziekte ‘dealen’. Daarbij komen vragen aan de orde als: Wat kan je helpen om met een aangekondigde dood om te gaan? Hoe communiceer je met artsen, met vrienden en met elkaar? Wat is kwaliteit van leven? Wat is waardig sterven? Hoe ga je om met euthanasie? Leidraad bij dit alles is de filosofie. Praktische filosofie van de stoïcijnen en van andere filosofen, maar ook eigen filosofische vragen en gedachten van de schrijfster.

Sterven als een stoïcijn is bedoeld voor alle mensen die te maken krijgen met tegenslag, ziekte of dood, om herkenning te vinden en zelf te gaan ontdekken hoe ze op een stoïcijnse manier kunnen omgaan met het lot dat hen treft.

Op 6 juli 2023 stond er een interview met Marja Havermans in de Volkskrant. U kunt het interview teruglezen door HIER te klikken.

Op de website van De Nieuwe Stoa kunt u een interview met Marja Havermans over Sterven als een stoïcijn lezen. KLIK HIER.

Specificaties

ISBN
9789463401784
Auteur(s)
Omvang
160 pagina's
Uitvoering
Paperback
Verschijningsdatum
10 Maart 2019

Recensies

In: Trouw, donderdag 27 juni 2024
In dagblad Trouw een interview met Marja Havermans.
"Toen haar man stierf, moest filosoof Marja Havermans dat aanvaarden. Met die stoïcijnse wijsheid troost ze nu lotgenoten. ‘Vrij zijn van wat je nog zou willen, dat is aanvaarding.’"
KLIK HIER voor het hele interview

In: Relevant, Tijdschrift van de NVVE, februari 2020
"Havermans wisselt het persoonlijke relaas over de laatste levensfase van Paul af met filosofische inzichten. Dat maakt het niet alleen een herkenbaar verhaal voor bijna iedereen die iemand verloren heeft aan een slopende ziekte, maar vooral ook een hoopvol, leerzaam boek. Een stoïcijn zijn betekent niet dat je onbewogen bent, wel dat je aanvaardt wat je niet kunt veranderen. Maar ‘sterk zijn hoeft niet, niets hoeft, alles is goed’."
Martien Versteegh

Op 13 mei 2019 stond er een interview met Marja Havermans in het Brabants Dagblad. U kunt het interview teruglezen door HIER te klikken.
Op 25 mei 2019 stond er ook een interview met Marja Havermans in het weekblad Elsevier. U kunt het interview teruglezen door HIER te klikken.
Op de website van De Nieuwe Stoa kunt u een interview met Marja Havermans over Sterven als een stoïcijn lezen. KLIK HIER.

Vakblad Uitvaart, juli-agustus 2019
"Ze [Marja en Paul] weten de onvermijdelijke toekomst aardig te 'blocken', en leven enorm in het nu. Dit maakt het boek extreem leerzaam voor iedereen die zich tot zijn eigen sterfelijkheid zal moeten verhouden. Ja, inderdaad. Voor ieder mens dus."
Rob Bruntink

Op 13 mei 2019 stond er een interview met Marja Havermans in het Brabants Dagblad. U kunt het interview teruglezen door HIER te klikken.

In Friesch Dagblad, 1 juni 2019
"Een nuchter boek om troost uit te putten"
Rogier van der Wal

NBD Biblion:
"Dit 'Sterven als een stoïcijn' is een pleidooi voor moed: richt je op wat binnen je macht ligt, aanvaard hetgeen daarbuiten ligt. Havermans laat eerlijk zien hoe dit met vallen en opstaan gaat, hoe paniek soms de overhand neemt. Geen boek met een wonderrecept, maar met een waardevol advies: train jezelf, je hoeft echt niet te wachten tot je laatste uur geslagen heeft."
J. Cluyts

Veilig betalen met

Veilig betalen met
Webshop keurmerk
Webshop keurmerk