(+31)040 - 304 60 58

Het begrip angst

paperback

Boeken

Het begrip angst

paperback

Søren Kierkegaard
€ 24,90

Op voorraad
Direct leverbaar uit voorraad

Product omschrijving

Vertaling en verklarende aantekeningen: Jan Sperna Weiland, geheel herzien door Frits Florin
Eindredactie van dit deel: Johan Taels en Paul Cruysberghs
Met een nawoord van: Frits Florin

Verschenen in de serie: Søren Kierkegaard Werken

Kierkegaard, of zijn pseudoniem Vigilius Haufniensis (de 'wachter' van Kopenhagen), was de eerste die in de wijsgerige antropologie het onderscheid tussen vrees en angst nauwkeurig formuleerde en hanteerde: vrees betekent dat men bang is voor iets concreets, angst dat men bang is voor iets onbekends. Angst slaat op wat mogelijk is, maar er (nog) niet is. Daarom roept de confrontatie met de mogelijkheid van de vrijheid bij de mens angst op: angst voor de eigen mogelijkheden. Angst is een noodzakelijk stadium op weg naar de vrijheid, maar men kan daar ook in blijven hangen. Rond het centrale thema van de angst snijdt Vigilius Haufniensis een hele reeks thema's aan die in de latere geschriften van Kierkegaard uitgewerkt worden. 

Het begrip angst vormt het vierde deel in de serie Kierkegaard Werken. Het boek wordt uitgegeven in samenwerking met de 'Redactieraad Kierkegaard Werken' (www.kierkegaard.be) en de Søren Kierkegaard Skrifter (uitgegeven door het 'Søren Kierkegaard Research Centre' te Kopenhagen, www.sk.ku.dk).

Uitgeverij Damon is in samenwerking met de 'Redactieraad Kierkegaard Werken' de Nederlandstalige partner van de de nieuwe kritische Deense editie Søren Kierkegaard Skrifter, waarop de serie Kierkegaard Werken is gebaseerd.

Specificaties

ISBN
9789463402934
Oorsponkelijke titel
Begrebet Angest
Auteur(s)
Vertaler(s)
Redacteur(en)
Omvang
224 pagina's
Uitvoering
Paperback
Verschijningsdatum
13 Oktober 2020
Verschenen in de serie

Recensies

In: De Groene Amsterdammer, 2 mei 2013
"Het begrip angst is het minst toegankelijke boek in dit rijtje, maar wel een van de belangrijkste uit zijn oeuvre. Kierkegaards analyse van angst - hij was de eerste die het fenomeen als uitgangspunt nam - had grote invloed op de ontwikkeling van de psychologie."
Jelmer Mommers

Visserslatijn jrg. 32 nr. 1
Kierkegaard gaan lezen en begrijpen. Kierkegaard kan ontzettend goed, meelevend en diepgaand schrijven en is een genot om te lezen. In dat opzicht is Het begrip angst ook knap, en soms zelfs ronduit humoristisch, geschreven.
am. Wilco de Vries

De Roerom, jr.24, nr.2, oktober 2009
"Uitgeverij Damon zorgde voor een stijlvolle uitgave van dit vierde deel in de reeks Kierkegaard Werken."
Louis Nabbe

Benedictijns Tijdschrift, 2009/3
Aan deze vertaling ligt die van Sperna Weiland ten grondslag, bewerkt door F. Florin, die er ook een helder nawoord aan meegaf; de verklarende noten zijn van P. Cruysberghs en J. Taels.
FB

In: De stem van het boek, jrg.20 nr.3, 2009
"Kierkegaard (...) spreekt de moderne mens nog aan, ook al heeft die een ander (schuld) beweustzijn en een ander (zonde)besef."
dr. J. Wiersma

In: NRC Handelsblad, 19 juni 2009
"Zijn werk (wordt) op voorbeeldige wijze ontsloten."
Ger Groot