(+31)040 - 304 60 58

Stofjes in het zonlicht

Boeken

Stofjes in het zonlicht

Demokritos (ca. 460 v. Chr. - 380/370 v. Chr.)
€ 19,90

Op voorraad
Direct leverbaar uit voorraad

Product omschrijving

Verschenen in de serie: Marginalia-reeks

De wondere wereld van de atomen heeft de mensen al meer dan tweeduizend jaar gefascineerd. Reeds in de vijfde eeuw voor onze jaartelling formuleerde de Griekse filosoof Demokritos van Abdera de stelling dat ons hele universum in feite bestond uit atomen en het lege. Deze atomen zijn ondeelbaar, oneindig in aantal en onzichtbaar voor het oog. Ze kunnen zich echter voor ons geestesoog vertonen, zoals ook stofjes die in een donker vertrek onzichtbaar zijn, zichtbaar worden als er door een kier in het gordijn een zonnestraal in het vertrek valt. In de lege ruimte bewegen ze zich kriskras en botsen soms bij toeval op elkaar en hechten zich dan aan elkaar vast. Daardoor ontstaan de dingen in de wereld. Als ze zich weer van elkaar losmaken treedt de dood in.
Demokritos staat bekend als de lachende filosoof. Hij zocht het hoogste levensdoel in blijmoedigheid, een zielstoestand die bereikt wordt als de atomen van de ziel in een harmonisch evenwicht verkeren. Zijn politieke overtuiging was dat de staat er is voor de mensen en dat niet de mensen er zijn voor de staat.
In de fragmenten die in dit boek in vertaling worden aangeboden, komt Demokritos als een originele, diepzinnige en sympathieke denker naar voren die zich in zijn lange leven met vrijwel alle aspecten van het bestaan heeft beziggehouden.

Specificaties

ISBN
9789055737819
Auteur(s)
Vertaler(s)
Omvang
224 pagina's
Uitvoering
Gebonden uitgave met stofomslag
Verschijningsdatum
25 Mei 2007
Verschenen in de serie

Recensies

In: Kort Manifest, jrg. 26, nr. 162 (april-mei 2008)
"De auteur van dit werk over Demokritos heeft de drempel zo laag mogelijk gemaakt. Zijn inleiding maakt de denkwereld van Demokritos ook toegankelijk voor ge?nteresseerde leken, die geen cursus antieke filosofie gevolgd hebben. Deze samenvatting, die ongeveer ??n derde van de tekst omvat, getuigt niet alleen van een grondige kennis van het onderwerp, maar ook van een groot pedagogisch talent. Met deze toelichting als leidraad vindt de lezer gemakkelijk zijn weg in de citaten van Demokritos zelf, die de rest van het boek uitmaken. Overigens gaan deze citaten niet alleen over atomen en kosmologie, maar ook over maatschappelijke, politieke en morele problemen. [...] echte pareltjes van wijsheid en gezond verstand."
(Marc Joris)


In: NBD|Biblion, 9 augustus 2007
"Een waardevol en lezenswaardig boek."
(Wim Fievez)