(+31)040 - 304 60 58

Gevallen vogel

Kant, Wittgenstein, Nietzsche, Foucault, Agamben, Lyotard, achter tralies

Boeken

Gevallen vogel

Kant, Wittgenstein, Nietzsche, Foucault, Agamben, Lyotard, achter tralies

Theo van Willigenburg
€ 36,90

Op voorraad
Direct leverbaar uit voorraad

Product omschrijving

Gevallen Vogel is het onwaarschijnlijke, maar waargebeurde verhaal van een hoogleraar Ethiek die vanwege een zedendelict in de gevangenis belandt en vijf jaar later opnieuw, maar valselijk, beschuldigd wordt. Tegelijk is het een openhartig verhaal over filosofie als levensreddende ‘cognitieve therapie’: een manier van denken en begrijpen waardoor je kunt overleven in een ineenstortende wereld. Achter tralies blijken de inzichten van filosofen als Kant, Nietzsche en Lyotard een betekenis te hebben die rijker is dan wat jarenlange wetenschappelijke studie aan het licht brengt.

Geen biografietje naast een filosofietje, maar filosofie in het zicht van de nederlaag. Op welke manier kan filosofie je helpen als je alles dreigt te verliezen?

Specificaties

ISBN
9789460361920
Auteur(s)
Omvang
528 pagina's
Uitvoering
Gebonden uitgave met stofomslag en leeslint
Verschijningsdatum
26 September 2014

Recensies

In: Gay life, april 2015
"Het is hopen dat justitie en therapeuten weerwoord bieden en dat zal blijken dat Van Willigenburg wild om zich heen heeft geslagen. Liever te moeten twijgelen aan de integriteit van één man dan aan een fundamentele pijler van onze samenleving. Maar aan wie we moeten twijfelen, moet nog blijken. Vooralsnog is de Gevallen vogel niet vleugellam en hij heeft een interessante boodschap."
John Luteijs

In: De psycholoog, mei 2015
"De waarde van het boek zit vooral in het aanbrengen van grijstinten in het 'narratief' dat maatschappij en media in een geval als dat van de 'pedoprof' volgen. De 'witkwast' waarmee de auteur het zwart bestrijdt, is van een zekere elegantie. Belevenissen in de mallemolen van het justitie-pastoraat worden afgewisseld met deskundige en toegankelijke uitleg van relevant gedachtegoed van enkele filosofen, dat in toenemende mate zijn betoog ondersteunt.
(...)
De waarde van dit - voor een insidersperspectief uitzondelijk goed geschreven - boek zit in de verkleuring van zwart naar grijs."
Dr. Michiel van der Wolf

In: Filosofie, jan. feb. 2015
"Filosofie als therapie. De documentatie is aangrijpend en indringens en bijzonder goed geschreven. Bijna hilarische teksten zoals die over Theo van Gogh."
(...)
"Dat Theo van Willigenburg het ervoer als een hel en zich toch staande wist te houden is bewonderenswaardig. Dat had hij aan zijn vriend, aan zichzelf en aan de filosofie te danken. Niet aan de hulpverleners. Die spraken doorgaans de taal van de macht en hadden het over producten, cliënten, dossiers en nummers."
Charles Vergeer

In: NBD Biblion, december 2014
"In de gevangenis voelt Van Willigenburg zich vrij door te lezen en op een bepaalde manier zelfs nuttig te zijn door te studeren. Hij ervaart aan de ene kant schuld en schaamte en voelt zich aan de andere kant opgejaagd wild. Hij omschrijft zichzelf als tegen-denker en tegen-schrijver. (...) Een mooi uitgegeven boek, op glanzend papier met leeslint. De titel is de benaming die Piet Oussoren (bekdn van de Naardense Bijbel) aan zijn partner gaf."
Els van Swol

Op: http://www.zinweb.nl/blog/2014/10/26/recensie-gevallen-vogel-kant-wittgenstein-nietzsche-foucault-agamben-lyotard-achter-
"Er zijn natuurlijk tal van autobiografische werken over mensen die in de gevangenis belanden. Maar dit boek is toch wel echt bijzonder, om meerdere redenen. Ten eerste geeft het een unieke kijk op het Nederlandse gevangeniswezen vanuit een persoonlijk perspectief van iemand wiens beroep het is (was) om ethische vraagstukken te behandelen. Om dan te lezen hoe de dagelijkse gang van zaken achter de tralies van invloed is op de manier waarop een homoseksuele intellectueel zijn eigen identiteit in het gedrang voelt komen, is zeer aangrijpend.
Daarnaast is het zeer interessant om de reflecties op iemands eigen houding te lezen. Het boek is niet echt autobiografisch eigenlijk, het is meer een autografie - soms vraag je je als lezer af of je deze dingen wel zou moeten lezen, zeker een aantal delen zijn zeker ook geschreven puur voor de schrijver zelf, om helderheid en inzicht te verschaffen in zijn eigen doen en laten."
(...)
"En zo wordt het boek een interessante combinatie van filosofie en autobiografie. Het is niet alleen interessant om te lezen hoe een gevangeniservaring een persoon beïnvloed in zijn identiteit en manier van leven. Het is ook interessant hoe onderwerpen waar filosofen over spreken ook in een leven achter tralies van meerwaarde zijn. Hoe Agamben spreekt over het naakte lichaam om na te gaan waarom gedetinieerden zich zo vaak uit moeten kleden voor de ogen van hun bewakers. "Macht is bij Agamben bij uitstek de macht om mensen uit te kleden... (...) de logica van de soevereiniteit.""
Nicole des Bouvrie