(+31)040 - 304 60 58

Mythen moet je niet geloven!

Mytheverklaringen uit de Oudheid

Boeken

Mythen moet je niet geloven!

Mytheverklaringen uit de Oudheid

Palaiphatos
€ 16,90

Op voorraad
Direct leverbaar uit voorraad

Product omschrijving

Lang niet alle Grieken geloofden zonder meer in hun spectaculaire mythen over goden, helden en monsters. Sommige denkers wezen de traditionele verhalen af, anderen probeerden via allegorie een diepere laag onder de mythische oppervlakte te vinden. Er waren er ook die dachten dat er in mythen een historische kern was aan te wijzen, die in de loop der tijden was vervormd en verdraaid tot een bovennatuurlijk verhaal waar een verstandig mens geen geloof aan kan hechten.

Eén van deze rationaliserende benaderingen staat op naam van Palaiphatos, die stelselmatig alle bekende Griekse mythen van hun wonderlijke laag ontdeed en tot de prozaïsche realiteit reduceerde. In Mythen moet je niet geloven! staan alle overgeleverde verklaringen van Palaiphatos, gebundeld met soortgelijke verklaringen van twee van zijn opvolgers. Hun analyses, hoe creatief ook, komen op ons misschien niet altijd even geloofwaardig over. Palaiphatos en de zijnen vertegenwoordigen evenwel een belangrijke stroming in de Griekse omgang met de eigen mythen.

De vertaling van Palaiphatos’ Ongelooflijke Zaken (Peri Apiston) is voor het eerst sinds 1661 weer beschikbaar in het Nederlands. Voorafgaand aan de vertalingen worden de mythen kort samengevat.

Specificaties

ISBN
9789463400510
Oorsponkelijke titel
Peri Apiston
Auteur(s)
Vertaler(s)
Omvang
192 pagina's
Uitvoering
Paperback
Verschijningsdatum
25 November 2016

Recensies

In: Nederlands Dagblad, februari 2017
"
De vertaler licht de mythes telkens kort toe, waarna de verklaring volgt. Daarmee is dit een interessant doorbladerboek vol bekende en onbekende verhalen. Een kaart met Griekse plaatsen en een namenindex completeren de uitgave."
Martin Boon

Op: Oudweb.nl
"Omdat wellicht niet iedereen precies meer weet wie wat deed in de klassieke mythen, heeft de vertaler bij elke uitleg van de Griekse auteurs een zeer korte samenvatting gegeven van de mythe. De index op mythologische namen maakt het terugvinden van de genoemde figuren erg gemakkelijk. Het is een ontzettend leuk boek! Je leest hierin de worsteling van oude 'denkers' en schrijvers met de mythen zoals die al eeuwenlang de ronde deden. Dat de mythen (mijns inziens) veel leuker en interessanter zijn dan de vrij zouteloze uitleg van Palaiphatos c.s. is niet zo relevant. Deze drie Griekse werken in een mooie NLse vertaling van Hugo Koning geven de culturele context van en verdieping aan de klassieke mythen in de oudheid. Voor alle liefhebbers van de klassieke verhalen & mythen een absolute must!!!"
A. van Wiechen

In: NBD Biblion, december 2016
"Hij [auteur Hugo Koning] vat telkens de mythe kort samen en legt dan uit op welke 'echte gebeurtenissen deze teruggaat. Zijn werk en dat van andere antieke uitleggers van mythen is uitstekend vertaald en van een heldere inleiding voorzien door de Leidse graecus Hugo Koning. Aanbevolen."
E.A. Hemelrijk

In: Hereditas, november 2016
"De vertaling van de weerlegging van de mythen is na eeuwen eindelijk weer in het Nederlands verzorgd en bovendien ook plezierig om te lezen. Daarnaast biedt de inleiding bij de vertalingen een heldere introductie in de kijk op mythen in de Griekse Oudheid. Kortom, Koning heeft wederom een zeer leesbaar en informatief werk over mythen neergezet. Een boek dat door classici met genoegen ontvangen zal worden na de vele publicaties met opsommingen van mythen. Een weerlegging van de mythen, afkomstig uit de Oudheid zelf, biedt immers een verfrissende kijk op dit fascinerende onderwerp."
Vera Weterings

Mythen moet je niet geloven! is dus niet alleen een amusant boekje gewijd aan een curiositeit, maar is ook nuttig: het kan helpen kwakhistorici op betere ideeën te brengen. De inhoud verdient dan ook beter dan te worden opgeslagen in een boek in een bibliotheek – ze behoort gewoon online beschikbaar te zijn. Zolang dat niet zo is, is Mythen moet je niet geloven! echter een gewoon leuk boekje dat ik u van harte aanbeveel.
Jona Lendering