(+31)040 - 304 60 58

Zen en de gretige vogels

Boeken

Zen en de gretige vogels

Thomas Merton
€ 19,90

Op voorraad
Direct leverbaar uit voorraad

Product omschrijving

Roofvogels cirkelen rond op zoek naar voedsel, maar tevergeefs. “Wanneer ze zijn verdwenen verschijnt plotseling het ‘niets’ dat, de ‘niemand’ die er was. Dat is zen. Het was er al de hele tijd, maar de aasvogels hebben het niet gezien, omdat het niet hun soort prooi was.” Gretigheid en het willen grijpen en begrijpen moeten plaats maken voor de pure, directe ervaring van de grond van ons bestaan.

Merton onderzoekt, vaak in samenspraak met zenmeester D.T. Suzuki, de rationele ongerijmdheden van zen. Met Japanse kunst en filosofie, en de geschriften van woestijnvaders, Augustinus, Eckhart en anderen, verkent hij overeenkomsten en verschillen tussen christelijke mystiek en zen.

Verwijzend naar analogieën tussen zen en christelijke mystiek laat Merton zien dat zen ons kan helpen om ons christelijk geloof veel meer te zien als een levende ervaring. De nadruk op de leer speelt in de geloofsbeleving van katholieken zo’n overheersende rol dat die aandacht voor de geloofservaring vaak ondersneeuwt. Zen kan ons leren verder te gaan dan de formulering van het geloof, niet om deze te verwerpen, maar om tot grotere innerlijke diepte te komen.

Specificaties

ISBN
9789463403061
Oorsponkelijke titel
Zen and the birds of appetite
Auteur(s)
Vertaler(s)
Omvang
216 pagina's
Uitvoering
Paperback
Verschijningsdatum
14 September 2021

Recensies

Op: Boeddhistisch Dagblad, september 2021
"Het boek zelf leest erg prettig ondanks of misschien wel juist dankzij de eigenzinnige aanpak van Merton, die een goed schrijver is. De vertaling van Willy Eurlings is soepel en redelijke eigentijds. Het is zonder meer leerzaam en interessant om Merton te zien zoeken naar antwoorden in zijn pelgrimage naar de waarheid. Hij is belezen en geïnspireerd, al zijn zijn bronnen misschien wat gedateerd en achterhaald. Het kan de lezer echter daardoor aanknopingspunten bieden voor eigen reflectie en onderzoek en dat is misschien wel het mooiste wat een boek kan doen."
Erik Hoogcarspel
KLIK HIER voor de hele recensie

In Trouw, 6 oktober 2021:
"Een frisse boeddhistische blik op het christendom, door een van de beroemdste monniken ooit. (...) Ondanks de gedateerdheid van Mertons ontmoeting met het zenboeddhisme ben ik onder de indruk van zijn scherpzinnige en open omgang met deze traditie. Juist waar hij raakvlakken ontdekt en leert van die andere traditie is het boek heel inzichtgevend."
Wolter Huttinga
Klik hier voor de hele recensie.

In: Kunsttijdschrift Vlaanderen, mei 2022
"
Eurlings heeft het boek voorzien van een handig register. Zoiets loont. Het laat de lezer toe om gemakkelijker de verbanden te zien tussen de gelegenheidsgeschriften van de spirituele meester. (...) Het boek staat vol van dergelijke, prikkelende beschouwingen. Daarbij zijn woorden niet zozeer wederwoorden, maar veeleer scheppers van een ruimte waarin de levensbeschouwelijke gesprekspartners elkaars spiritualiteit verdiepen, en die van de lezer."
Erik Buys

Veilig betalen met

Veilig betalen met
Webshop keurmerk
Webshop keurmerk