(+31)040 - 304 60 58

Geen gezweef!

Mindfulness zonder dat het mindfoolness wordt

Boeken

Geen gezweef!

Mindfulness zonder dat het mindfoolness wordt

Koert van der Velde
€ 14,90

Op voorraad
Direct leverbaar uit voorraad

Product omschrijving

Mindfulness is populair. Op universiteiten, in ziekenhuizen en zelfs in het leger wordt het beoefend. Deze neutrale techniek werkt, is wetenschappelijk bewezen, zegt men, en is helemaal niet religieus, kortom: ‘Geen gezweef!’

In Geen gezweef! Mindfulness zonder dat het mindfoolness wordt gaat de auteur op onderzoek uit naar de werking, de oorsprong en de toekomst van mindfulness. Wat gebeurt er precies wanneer je aan mindfulness doet? Wat kun je ervan verwachten en wat niet? Wat is het belang van de religieuze oorsprong van mindfulness?

Het zou zo mooi kunnen zijn: mindfulness als voorbeeld van een nieuwe technologie die het beste van een traditionele religie op een wetenschappelijke manier opnieuw beschikbaar stelt, aangepast aan de moderne geseculariseerde maatschappij. Maar, stelt de auteur, het gebruik van deze van oorsprong religieuze techniek vraagt om beleid en niet om naïviteit. Anders verwordt mindfulness tot mindfoolness.

Specificaties

ISBN
9789460362187
Auteur(s)
Omvang
160 pagina's
Uitvoering
Paperback
Verschijningsdatum
24 November 2015

Recensies

In: NBD Biblion, maart 2016
"Dit nieuwe boek heeft als ondertitel: 'mindfulness zonder dat het mindfoolness wordt', een taalgrapje waarmee de auteur doelt op een (dreigende) verwarring van de religieuze en (eventueel pseudo-)wetenschappelijke verdiensten van meditatie c.q. mindfulness. De auteur maakt bezwaar tegen de presentatie van mindfulness als ‘neutrale’ techniek om te ontspannen en te verstillen, omdat hiermee de religieuze (vooral boeddhistische) oorsprong ervan wordt verhuld. Nu mindfulness vaker wordt toegepast – soms zelfs verplicht – binnen bedrijven en overheidsinstellingen zou de scheiding tussen Kerk en Staat in gevaar komen. Op z’n minst zouden ook andere benaderingen moeten worden aangeboden, zoals het bidden van weesgegroetjes. De auteur keert zich tegen volgens hem overbodige regels en waarschuwt tegen de koppeling van mindfulness aan wereldverbeterende ideologieën. Hij stelt ook kritische vragen bij ‘mindful oorlogvoeren’ door toepassing van mindfulness binnen politie en krijgsmacht. Het boek is voornamelijk interessant voor mindfulnessinstructeurs, vanwege het inzicht dat het geeft in allerlei bedenkingen en weerstanden. Met literatuurverwijzingen."
P.O. Kampschuur

Op: http://zinweb.nl/site/recensie-geen-gezweef/
"Er waart een spook door het westen en zij heet… mindfulness. Maar wat een verademing, dit scherpgeschreven boekwerkje van godsdienstwetenschapper Koert van der Velde. Eindelijk iemand die niet alleen de draak steekt met de mindfulness-hype, maar er juist ook de enorme behoefte aan religie in ontwaart. (...)
Een dun en zeer goedgevuld boekje waarvan vooral blijft hangen, en dat zal ook de bedoeling geweest zijn, dat mindfulness zo onschuldig en positief lijkt. Maar dat Breivik zenmeditatie deed voordat hij toesloeg. En dat het ook ingezet wordt om militairen zich beter te kunnen concentreren, afstand van hun emoties te houden, minder stress te hebben, beter te kunnen schieten en dus betere moordenaars te kunnen zijn.'"
Mirjam Windrich

In: Volzin, januari 2016
"In korte grijpbare hoofdstukjes worden verschillende aspecten van mindfulness verder onder de loep genomen."
Cees Veltman

Op: https://tasmedes.wordpress.com/2016/01/07/koert-van-der-velde-over-mindfulness-en-mindfoolness-boekbespreking/, januari 2016
"
Een klein maar diepzinnig boekje, 160 pagina’s, opgesplitst in korte hoofdstukjes. Een boekje dat de hype van mindfulness relativeert, waarbij het belang van mindfulness niet gerelativeerd wordt, maar waarbij integendeel gesteld wordt dat mindfulness feitelijk niet serieus genoeg wordt genomen. Geschreven in gewone omgangstaal, zonder filosofische of theologisch jargon.
Hoewel het wat mij betreft soms wel iets gestructureerder had gemogen, kan ik niet anders dan dit boekje van harte aanbevelen. Het zet aan tot nadenken en is geschikt voor een ieder die geïnteresseerd is in seculiere religie, spiritualiteit en mindfulness. De vriendelijk-bescheiden prijs van afgerond 15 euro is daarbij ook een pré in een tijd waarin alles steeds duurder wordt…"
Taede A. Smedes


Op: https://www.vn.nl/stop-de-stille-opmars-van-mindfulness/ december 2015

"De voorstanders van Mindfulness doen hun best de religieuze basis onder de trainingen weg te moffelen, zo blijkt uit onderzoek van Van der Velde. Ze wringen zich in allerlei bochten om de boeddhistische achtergrond van de trainingen te verzwijgen. Van der Velde toont overtuigend aan dat Mindfulness wel degelijk een religie is. En niet zomaar een religie, maar een die ‘gebaseerd is op morele idealen uit een premoderne cultuur waarin het individu ondergeschikt is aan de gemeenschap.’ Het ‘rechtop zitten met een lichte glimlach’ en het ‘vereren van de ouders’ passen naadloos in een Aziatische geloofstraditie waarin volgers worden gemaand hun situatie vooral te accepteren."
Michiel Hulshof

Veilig betalen met

Veilig betalen met
Webshop keurmerk
Webshop keurmerk