(+31)040 - 304 60 58

Regel

Richtsnoer voor monastiek leven

Boeken

Regel

Richtsnoer voor monastiek leven

Benedictus van Nursia
€ 29,90

Op voorraad
Direct leverbaar uit voorraad

Product omschrijving

Er bestaat geen monastiek geschrift in het Latijnse Westen dat zo richtinggevend is als de Regel voor monniken van Benedictus van Nursia (ca. 480-550). De schrijver is ons bekend vanuit de Dialogen van paus Gregorius de Grote (ca. 540-604), waar Benedictus uitgebreid geportretteerd wordt in het tweede Boek. In zijn Regel schetst Benedictus een uiterst evenwichtige synthese tussen het vroeg-Egyptische kluizenaarsideaal en het koinoniagemeenschapsmonnikendom van Basilius en Augustinus. Eeuwenlang, tot op de dag van vandaag, brengt de Regel van Benedictus leiding en structuur aan in monnikenkloosters over heel de wereld. Recentelijk wordt hij ook in toenemende mate ontdekt en toegepast door leken in hun religieus, maatschappelijk of bedrijfsmatig functioneren. In een sprankelende vertaling en vakkundig toegelicht wordt de Regel van Benedictus nu nieuw uitgegeven in de serie Middeleeuwse Monastieke Teksten.

 

Guerric Aerden had een interview met Joop van der Elst over de Regel van Benedictus. U kunt het hier terugluisteren: 

Joop van der Elst · Recex: Guerric Aerden Benedictus Van Nursia

 

Specificaties

ISBN
9789460360602
Oorsponkelijke titel
Regula Benedicti
Auteur(s)
Vertaler(s)
Omvang
184 pagina's
Uitvoering
Gebonden uitgave met stofomslag en leeslint
Verschijningsdatum
08 November 2014
Verschenen in de serie

Recensies

In: Kerkbode voor de Veluwe, 73e jg. nr. 20 vrijdag 20 mei
"Het is een goede zaak dat Damon de voor de christelijke kerk van Westen zo belangrijke bron in Nederlandse vertaling voor een breed publiek toegankelijk heeft gemaakt."
Ds. P. de Vries

In: De Roerom, mei 2015
"Er bestaat geen monastiek geschrift in het Latijnse Westen dat zo richtinggevend is als de 'Regel' voor monniken van Benedictus van Nursia (ca. 480-550). Eeuwenlang, tot op de dag van vandaag, brengt de 'Regel' van Benedictus leiding en structuur aan in kloosters over de hele wereld. Opvallend voor onze tijd en voor de blijvende waardering voor deze monniken bedoelde leefregel is dat deze in toenemende mate ontdekt en toegepast wordt door leken voor hun religieus leven, maar ook voor hun maatschappelijk en zelfs bedrijfsmatig functioneren."
Jef de Schepper


In: NBD Biblion, 15 april 2015

"De tekst van de Regel wordt voorafgegaan dor een uitvoerige inleiding, die ingaat op achtergrond, bronnen, opbouw, spiritualiteit en huidige betekenis van deze tekst. 744 voetnoten bieden een compact commentaar en met een bibliografie en registers verdient dit handboek een plaats in elke openbare bibliotheek. Geschikt voor wie belangstelling heeft voor geschiedenis en cultuur van het christendom."
G. Mathijsen osb


Op: MijnProtestantseKerk.nl, maart 2015
"Het boek is voorzien van een uitgebreide historische inleiding die een goede basis vormt om kennis te maken met de monastieke regel van Benedictus." (...) "Een mooie kennismaking met deze eeuwenoude regel voor actuele levenswijsheid!"
Evert van der Veen