(+31)040 - 304 60 58

Wet en Rechtvaardigheid

Boeken

Wet en Rechtvaardigheid

Marcus Tullius Cicero
€ 24,90

Op voorraad
Direct leverbaar uit voorraad

Product omschrijving

Vertaald door Maarten Klink
Nawoord Ernst Hirsch Ballin

Het was crisis toen de redenaar, politicus en filosoof Marcus Tullius Cicero (106-43 v.Chr.) een dialoog schreef over de constitutie van Rome. Door het op schrift stellen van de belangrijkste regels van de staat probeerde Cicero de Romeinse Republiek te redden van haar naderende ondergang. Het resultaat: de eerste grondwet uit de geschiedenis.

Na een vurig pleidooi voor het natuurrecht bespreekt Cicero zijn religieuze wetten en de wetten over de magistraten. Griekse theorie en Romeinse praktijk kruisen elkaar in een krachtig betoog, terwijl recente politieke ontwikkelingen de achtergrondmuziek verzorgen. Het geheel levert een boeiend werk op dat filosofisch, historisch en staatkundig van blijvende waarde is.

Wet en Rechtvaardigheid is de eerste vertaling van Cicero’s De Legibus in de Nederlandse taal.

Specificaties

ISBN
9789463403504
Oorsponkelijke titel
De Legibus
Auteur(s)
Vertaler(s)
Omvang
144 pagina's
Uitvoering
Hardcover
Verschijningsdatum
25 Oktober 2023

Recensies

Op: Opera Nederland, februari 2024
"‘Wet en Rechtvaardigheid’ is een boeiend werk dat filosofisch, historisch en staatkundig van grote, blijvende waarde is. Klink vertaalde in een vlot Nederlandse tekst met veel gevoel voor stijl, cultuur en taal. Er is een nawoord van de Nederlandse CDA-politicus en rechtsgeleerde Ernst Hirsch Ballin."
Mark Duijnstee

Op: Hebban.nl, december 2023
"De vertaler is er in geslaagd om een prettig leesbare Nederlandse tekst te creëren. De inleiding en aantekeningen voorzien door de vertaler, zijn een waardevolle toevoeging voor het boek. Dit is een prachtige uitgave van een boek dat van grote historische en filosofische waarde is. Dit boek is een parel voor in de boekenkast!"
Sarah de Groot

Op: Historiek, december 2023
“Dat een stokoud boek toch hoogst actueel kan zijn blijkt uit het recent verschenen Cicero – wet en rechtvaardigheid. (…) Mooi dat diens filosofische werk nu – met dank aan Klink – vrijwel geheel in eigentijds Nederlands beschikbaar is.”
Joost Eskes

Op: Stretto, december 2023
"Een uitzonderlijk belangrijke uitgave van Damon. (...) Het geheel levert een boeiend werk op dat filosofisch, historisch en staatkundig van blijvende waarde is. “Wet en Rechtvaardigheid”, vertaald, ingeleid en van aantekeningen voorzien door Maarten Klink, is trouwens de eerste vertaling van Cicero’s De Legibus in de Nederland"
Michel Dutrieue

Op: Kunsttijdschrift Vlaanderen, december 2023
"Zoals Cicero als filosoof en politicus op beide domeinen beslagen is, beschikt ook Klink als docent rechtsgeschiedenis en master klassieke talen over de expertise om dit moeilijke werk te vertalen. Hij geeft eerst op een bevattelijke wijze achtergrond bij de geschiedenis en de werking van de republiek, en leidt de figuur Cicero en zijn werk kort in. (...) Dat je bij Cicero al kan lezen dat morele principes en rechtsregels niet los staan van elkaar, is een uitstekende reden om je in dit werk te verdiepen, zeker nu het ook in het Nederlands kan."
Katrien Vanacker