(+31)040 - 304 60 58

Geheimen van de retorica

Boeken

Geheimen van de retorica

Zweder von Martels , Remco Regtuit
€ 18,90

Op voorraad
Direct leverbaar uit voorraad

Product omschrijving

Een architect is een dwaas als hij niet de regels van zijn vak in acht neemt. Zou dat niet ook moeten gelden voor sprekers en schrijvers?
De kennis en toepassing van de regels voor het maken en houden van een speech zijn onderdeel van de retorica, die opbloeide in het oude Griekenland. Deze studie werd later omarmd door de Romeinen en is sindsdien niet meer weg te denken uit onze cultuur.
De retorica is overal en van alle tijden. De tien opstellen in deze bundel laten dit goed zien. Ze geven voorbeelden van haar betekenis in de geschiedenis en actualiteit, in het parlement, voor het gerecht en op de kansel, binnen het onderwijs en in de psychologie, bij de voordracht, in de muziek en in de beeldende kunst, en nu opnieuw in de moderne media. In dit boek wordt ook een lans gebroken voor de terugkeer van retorica-oefeningen in het onderwijs. Ze zijn van groot nut voor de ontwikkeling van het talent in het samenstellen en analyseren van teksten.
Aldus vormen deze bijdragen een nieuwe stap bij het herstel van de breuk tussen de retorica, literatuur en het praktische leven, die sinds de Romantiek is gegroeid.

Specificaties

ISBN
9789460360497
Auteur(s)
Omvang
224 pagina's
Uitvoering
Paperback
Verschijningsdatum
01 Juni 2012

Recensies

In: Trouw, 15 augustus 2012
"Het [Geheimen van de Retorica] is een nuttige correctie op het gangbare idee dat het om de inhoud draait. Zeker in Nederland heerst dit vooroordeel en dan met name als het over politiek gaat. Wie zich uitdrukt in pakkende oneliners laadt al snel de verdenking op zich."
(...)
"Onterecht, laat Geheimen van de retorica zien. Een aansprekende vorm is van groot belang als je een speech moet geven op een receptie. Maar zij is een absolute must in een representatieve democratie als de onze."
Sebastien Valkenberg

Betekenis van retorica in de geschiedenis en actualiteit, het parlement, voor het gerecht en op de kansel, binnen het onderwijs en in de psychologie, bij de voordracht, in de muziek en in de beeldende kunst, en nu opnieuw in de moderne media.