(+31)040 - 304 60 58

Dromen van een witte olifant

In navolging van de Boeddha

Boeken

Dromen van een witte olifant

In navolging van de Boeddha

Paul van der Velde
€ 24,90

Op voorraad
Direct leverbaar uit voorraad

Product omschrijving

Centraal in alle scholen van het boeddhisme staat zonder meer de carriëre van de Boeddha. Hij belichaamt waar iedere boeddhist uiteindelijk naar zou moeten streven. Echter helemaal uniek is de Boeddha ook niet, in het boeddhisme gaat men er meestal vanuit dat er talloze Boeddha's voor hem leefden en dat er ook nog velen zullen volgen. Het boek Dromen van een witte olifant, volgt de spirituele loopbaan van Siddhartha Gautama. Allereerst is er een voorgeschiedenis die leidde tot zijn geboorte op aarde. Deze geboorte is het gevolg van talloze eerdere daden, intenties en beslissingen. Bovendien was de aarde toebereid op zijn geboorte waarin hij tot zijn ultieme inzicht zou komen. Hij leeft zijn leven op aarde, bereikt de verlichting en onderricht het pad aan vele anderen die daarmee zijn ervaring delen. Uiteindelijk betreedt hij het nirvana, de  'uitdoving' in Kushinagara. Het voorbeeld van de Boeddha kent zeer veel navolging in gedragingen, meditaties, rituelen, levensverhalen enzovoorts. Uiteindelijk zal er zelfs een volgende Boeddha opstaan die weer de dharma in het universum kenbaar zal maken. Zijn moeder zal dromen over een witte olifant.

Specificaties

ISBN
9789460360312
Auteur(s)
Omvang
280 pagina's
Uitvoering
Geïllustreerd, paperback
Verschijningsdatum
01 Juni 2010

Recensies

In: China Nu, winter 2010
"Hoewel het academische karakter van Dromen van een witte olifant dit werk zo nu en dan wat taai kan maken, zijn de verschillende illustraties een aangename afwisseling met de vele vertalingen en uitgebreide uitleg. Het boek biedt een aardig beeld van het leven en het milieu van de Boeddha en zal zowel bij een eerste kennismaking als bij een meer diepgaand onderzoek de nodige stof tot nadenken bieden."
Maaike de Wijs

In: NBD Biblion, 15 december 2010
"Studie naar de spirituele loopbaan van de historische Boeddha, Siddharta Gautama (Sakyamuni), het belichaamde ideaal van het boeddhisme"
(...)
"De auteur verweeft boeddhistische teksten (voorop de door hem vertaalde Saundaranda over de halfbroer van Boeddha), vertalingen, eigen interpretaties/persoonlijke (reis)verslagen en secundaire literatuur tot een leerzame kritische uiteenzetting over boeddhisme voor de al wat in de materie ingelezen lezer. Bevat enkele paginagrote zwart-wittekeningen, literatuuropgave en websites."

In: Bres, oktober/november 2010
"Hoogleraar Aziatische Religies aan de Radboud Universiteit Nijmegen, Paul van der Velde, is erin geslaagd om een eigentijds en boeiend boek te schrijven aan de hand van het leven van de Boeddha. Een prestatie, gezien de hoeveelheid literatuur die hier al over is verschenen.
Het boek is om meerdere redenen boeiend. Ten eerste omdat de auteur zijn boek in drie delen heeft onderverdeeld: 'voorgeschiedenis', 'handelingen' en 'na de handelingen'."
(...)
"Een andere reden waarom dit boek boeit, is omdat het op een gedegen en heldere manier ingaat op de inhoudelijke boodschap van het boeddhisme."
(...)
"De auteur plaats aan de ene kant de historische Boeddha volkomen in zijn tijd, en aan de andere kant maakt hij duidelijk dat deze weg van alle plaatsen en alle tijden is. Hij script de leer en levensweg van de Boeddha van hun historische context, terwijl hij beide tegelijkertijd volkomen intact laat. En dit voelt nergens gekunsteld aan."
Ronald Hermsen