(+31)040 - 304 60 58

Over de grens

Filosofie op reis

Boeken
Over de grens

Over de grens

Filosofie op reis

Carolien van Bergen
€ 19,90

Uitverkocht
Dit product is uitverkocht

Product omschrijving

Over de grens, Filosofie op reis stond op de shortlist Socrateswisselbeker 2006

Reizen begint met het overschrijden van de grens van het vertrouwde. Een ander land, met ander eten, een ander klimaat en vreemde mensen met onbekende gewoonten laten een scala aan nieuwe indrukken achter op de reiziger en beïnvloeden wie hij is.
Iedere reiziger draagt een rugzak vol ideeën over reizen met zich mee. Die rugzak biedt houvast, maar zit ook vol onbewuste ballast, deels aangedragen door vroegere reizigers, mede gevormd door filosofische inzichten. Filosofische opvattingen over vrije tijd, het sublieme en het authentieke beïnvloeden onze huidige invulling van het begrip 'reis'.
Carolien van Bergen wijst de reiziger op de voetsporen van zijn reizende voorgangers en op de vooroordelen die iedere reiziger met zich meedraagt. Ze geeft inzicht in de ontmoeting met vreemden en gaat in op de vraag naar de zin van het reizen en die van het thuisblijven. Zoeken wij op reis naar het verloren paradijs, op de vlucht voor de postmoderne en fragmentarische realiteit, of willen we de grenzen van ons eigen bestaan oprekken en zoeken we een spiegel voor onszelf in de confrontatie met onze eigen persoonlijke grenzen?
De combinatie van eigen reiservaring en filosofische kennis resulteert in een intrigerend en diepgaand betoog, dat iedere reiziger die meer wil begrijpen van zijn eigen reizen zou moeten lezen.

Specificaties

ISBN
9789055736478
Auteur(s)
Omvang
256 pagina's
Uitvoering
Genaaid / Gebrocheerd, Geïllustreerd
Verschijningsdatum
31 Augustus 2006

Recensies

"Een boek vol interessante filosofische ideeën over reizen en niet eerder vastgestelde cultuurhistorische verbanden. Origineel boek dat vraagt om een breed publiek en dat ook helemaal verdient." (Wim Fievez, t.b.v. de Nederlandse Bibliotheek Dienst: 3-11-2005)

"De combinatie van reiservaring en denken heeft een instructief boek opgeleverd. In 'Over de grens' verkent ze de grenzen van het reizen. Het biedt een bezinning op het fenomeen, gelardeerd met fraaie beschrijvingen van haar lievelingsland India. Wat is de rol van je lichaam op reis? Wat doet de manier van voorbewegen -lopen, vliegen, autorijden- met onze beleving? Levert een tocht naar China authentieke ervaringen op? En hoe voelt het om ergens vreemdeling te zijn? Van Bergen: 'Ik wil het vanzelfsprekende bewust maken.'" (Reformatorisch Dagblad, 2-11-2005)

"Sommige boeken zijn in hun onderwerp amper origineel te noemen, maar wel in hun aanpak. Het duidelijkste voorbeeld is 'Over de grens' van Carolien van Bergen. Reizen is een voor de hand liggende, maar sterke metafoor, die daarom al door talloze filosofen overdacht is. De originaliteit schuilt veeleer in de wijze waarop zij haar eigen reiservaringen verbindt aan cultuurfilosofische theorieën, met zowel literaire als filosofische trefzekerheid." (Filosofie Magazine, jrg. 15, nr. 3)

'Van Bergen combineert haar filosofische kennis met een uitgebreide reiservaring onder andere in Azië. Kunnen moderne burgers hun identiteit vorm geven door te reizen? Reizen à la Ven Bergen heeft veel weg van pelgrimage. De toerist van nu en de pelgrim van weleer hebben het zoeken gemeen. Beiden zijn op zoek 'naar waarden die in de dagelijkse samenleving op de achtergrond zijn geraakt'. Door te reizen of liever door cultuurreizen te maken krijgt men een band met het verleden en kan men zich een ogenblikje losmaken van de dagelijkse beslommeringen. Men kijkt de ogen uit in  de ontmoeting met allerlei attracties en objecten van verre volken met vreemde culturen uit andere tijden. Dat is een kant; en er is nog een kant aan reizen. Reizen reikt verder en brengt degene die reist in contact met diepere waarden, zoals vrijheid, eerlijkheid, eenvoud enz.'
'Van Bergen sleept de lezers mee, niet alleen naar allerlei verborgen plekjes maar ook naar imponerende denkbeelden die goed passen in haar reisverslagen. Wie niet-toeristisch, ontspannen en echt wil (leren) reizen heeft aan dit boek een inspirerende gids.' (De stem van het boek, 17e jaargang 2006, no.2)

Veilig betalen met

Veilig betalen met
Webshop keurmerk
Webshop keurmerk