(+31)040 - 304 60 58

De mens is geest

Kierkegaards humanisme

Boeken

De mens is geest

Kierkegaards humanisme

Andries Visser
€ 24,90

Op voorraad
Direct leverbaar uit voorraad

Product omschrijving

De mens is geest – Volgens Kierkegaard is dat het meest koninklijke wat er over een mens gezegd kan worden. Iedereen heeft naast een uiterlijk leven ook een minstens zo fascinerend innerlijk leven. Met de relatie tussen die binnen- en buitenkant van het menselijke bestaan heeft Kierkegaard zich intensief beziggehouden. Vandaar ook zijn originele en diepzinnige werken over onderwerpen als angst, liefde, vertwijfeling en vertrouwen.

In De mens is geest leidt Andries Visser de lezer op een heldere manier binnen in enkele van de belangrijkste aspecten van Kierkegaards gedachten. Hij laat aan de hand van niet eerder in het Nederlands gepubliceerde brieven en dagboekaantekeningen ook Kierkegaards eigen menselijkheid tot leven komen.

Andries Visser in gesprek met Joop van der Elst over De mens is geest, Kierkegaards humanisme.' Zie:

Specificaties

ISBN
9789463401852
Auteur(s)
Omvang
264 pagina's
Uitvoering
Paperback
Verschijningsdatum
28 Maart 2019

Recensies

In het filosofisch tijdschrift Sophie stond een groot interview met Andries Visser en zijn vrouw Lineke Buijs. U kunt een deel nalezen door HIER te klikken.

In: Friesch Dagblad, 30 maart 2019. Zie ook: https://frieschdagblad.nl/2019/3/30/recensie-het-ware-humanisme-volgens-kierkegaard
"Visser vertelt, legt uit en illustreert wat hij vertelt aan de hand van passages uit de vele geschriften van Kierkegaard. Het boek kan dus ook gelden als een introductie op deze filosoof. (...) Als je je na lezing van dit boek afvraagt waar de relevantie ligt van Kierkegaard, kom je uit bij de ‘mens als geest’. Volgens hem leven de meeste mensen in een soort onmiddellijkheid: je leven wordt bepaald door wat er op je af komt, wat van je verwacht wordt, wat je voelt. Waar het Kierkegaard om gaat, is dat je als mens een weg hebt te gaan om mens te wórden. En die weg is een weg van bezinning. Maar bezinning is niet ‘zomaar’ ergens over nadenken."
Tjerk de Reus

Op lazarus.nl:
"Het nieuwste boek over Kierkegaard is een feestje, vindt Geert Jan. Zo bevat ‘De mens is geest’ veel pareltjes die voor het eerst in het Nederlands vertaald zijn, maar is bovendien een must voor iedereen die clichés rond geloven schuwt. Je vindt in dit boek taal waarin menselijkheid en religiositeit nu eens niet in gescheiden begrippenkaders zijn ondergebracht. (...)
De mens is geest is een aanrader." 
Geert Jan Blanken

NBD Biblion:
"Andries Visser, die al vele werken van Kierkegaard in het Nederlands vertaalde, heeft nu een prachtige en toegankelijke inleiding geschreven die Kierkegaards mensbeeld verheldert. Hij laat zien dat voor Kierkegaard de mens voortdurend balanceert tussen tegenstellingen als lichamelijk en geestelijk, eindig en oneindig, tijdelijk en eeuwig en mogelijkheid en noodzakelijkheid. (...) Visser laat overtuigend zien dat men volgens Kierkegaard de ander pas echt kan kennen als men zichzelf voldoende kent. De meeste verwijzingen zijn naar in het Nederlands vertaalde werken van Kierkegaard. Een kwalitatief zeer goede inleiding in het moeilijke denken van Kierkegaard, waarvan er in het Nederlands zeer weinig zijn."
Dr. Taede A. Smedes