(+31)040 - 304 60 58

Als alle vertrouwen wegvalt

Over de waardering van het burgerschap

Boeken

Als alle vertrouwen wegvalt

Over de waardering van het burgerschap

Sybe Schaap
€ 24,90

Op voorraad
Direct leverbaar uit voorraad

Product omschrijving

Met een voorwoord van Martin Sommer

Is onze rechtsstaat nog een gezagsvolle orde? Of verandert deze sluipenderwijs in een machtsorde? Achter de opbouw van onze democratische rechtsstaat, met algemeen geldende waarden en grondrechten, is het burgerschap een drijvende kracht geweest. Burgerschap brengt niet alleen rechten, maar ook plichten en een verantwoordelijkheid voor het algemeen belang met zich mee. Al geruime tijd loopt de betrokkenheid van de burger bij de representatieve democratie echter terug, het vertrouwen in de rechtsstaat verdwijnt en instituties brokkelen verder af.

Als alle vertrouwen wegvalt analyseert de grondslagen van het burgerschap en de burgerlijke rechtsstaat, maar ook de bedreigingen. Zonder actief burgerschap wordt de rechtsorde van binnenuit uitgehold en loopt de rechtsstaat gevaar. Het is daarom tijd voor herwaardering van het burgerschap.

Op 20 maart 2022 stond er een interview met auteur Sybe Schaap in De Stentor over o.a. Als alle vertrouwen wegvalt. KLIK HIER voor het interview.

Specificaties

ISBN
9789463403177
Auteur(s)
Omvang
288 pagina's
Uitvoering
Paperback
Verschijningsdatum
15 Maart 2022

Recensies

Op: De Bezieling, juni 2023
"Schaaps kennis en zijn pleidooi voor waakzaamheid sporen de lezer van zijn boek aan tot verdere reflectie over het belang van burgerschap; in ieder geval bij deze lezer: ik zal zijn boek nog regelmatig raadplegen."
Rob van der Zwan

In: Trouw, 4 mei
"Schaap zet netjes op een rij wat de rechtsstaat wel en niét is. Zijn pleidooi voor actief burgerschap is erg overtuigend; net als zijn analyse van het populisme."
Sofie Messeman

In: De Volkrant, 1 april
"Hij is een wonderlijke kerel. Oud-senator voor de VVD, ex-boer in de Noordoostpolder en in Oekraïne, en hij is ook nog eens filosoof en heeft net een boek geschreven over het belang van burgerschap, Als alle vertrouwen wegvalt. Ik raad het aan."
Martin Sommer

In: Filosofie Magazine, april 2022
"Schaap analyseert de grondslagen van het burgerschap en de burgelijke rechtsstaat, maar ook de bedreigingen ervan. Hij laat zien dat het de hoogste tijd is voor een herwaardering van het burgerschap."