(+31)040 - 304 60 58

Recluse

Leefregel voor een recluse, Een merkwaardig mirakel, Leven van Aelred van Rievaulx

Boeken

Recluse

Leefregel voor een recluse, Een merkwaardig mirakel, Leven van Aelred van Rievaulx

Aelred van Rievaulx , Walter Daniel
€ 34,90

Op voorraad
Direct leverbaar uit voorraad

Product omschrijving

Verschenen in de serie Middeleeuwse Monastieke Teksten

Recluse bevat drie geschriften waarin Aelred van Rievaulx (1110-1167) de centrale figuur is die als auteur of als protagonist de teksten bindt. Twee van zijn geschriften, Leefregel voor een recluse en Een merkwaardig mirakel, geven de lezer een inkijk in de boeiende wereld van monialen in het twaalfde-eeuwse Engeland. Reclusen zijn nonnen die, afgesloten van de buitenwereld, als kluizenares een leven leiden van inkeer, gebed en meditatie. Aelred schreef de Leefregel op verzoek van zijn eigen zus, die een richtsnoer wenste voor haarzelf en de vrouwen die zij vormde. In Een merkwaardig mirakel, een verhaal van hoop en vertrouwen in bizarre omstandigheden, wordt Aelred betrokken bij een schandaal in zo’n monialenklooster. Het Leven van Aelred van Rievaulx, ten slotte, werd kort na zijn dood geschreven door Walter Daniel, zijn secretaris en verpleger. In deze vita tekent hij zijn geestelijke vader ten voeten uit. Deze drie geschriften getuigen elk op eigen wijze van Aelreds affectieve spiritualiteit.

Specificaties

ISBN
9789463403092
Auteur(s)
Vertaler(s)
Omvang
384 pagina's
Uitvoering
Hardcover, met leeslint
Verschijningsdatum
05 November 2022
Verschenen in de serie

Recensies

In: Katholiek Nieuwsblad, 22 maart 2023
"Voor de liefhebbers van monastieke literatuur mag het een welkome afwisseling zijn op hun boekendieet. De boeiende inleiding – haast een boek op zich – en vele voetnoten maken deze geslaagde vertaling vakkundig af."
Pieter Derdeyn

In: Nederlands Dagblad, 13 januari 2023
"Uitgeverij Damon heeft er weer een prachtig boekwerk van gemaakt, hardcover, met leeslint. De inhoud is goed gedocumenteerd met een uitgebreide inleiding over tijd, plaats en karakter van de geschriften en gecompleteerd met diverse registers.
+ tijdsbeeld van monastieke leven in twaalfde eeuw
+ zeer verzorgde uitgave met uitgebreide verantwoording."
Wim van der Aa

In: Friesch Dagblad, 29 december 2022
"Met dit drietal teksten komt de wereld van toen, en ook de geloofservaring die er hooggehouden werd, tot leven."
Tjerk de Reus

In: Veluwse Kerkbode, januari 2023
"Zoals altijd is ook dit boek van Damon weer schitterend uitgegeven (inclusief leeslint) en prachtige gelegenheid tot verdieping in voorreformatorische theologie. Aanbevolen!"
Alfred van de Weg