(+31)040 - 304 60 58

Overspoeld door de eindigheid

Inleiding tot de metafysica

Boeken

Overspoeld door de eindigheid

Inleiding tot de metafysica

Charles Vergeer
€ 15,90

Tijdelijk uitverkocht
Dit product is tijdelijk uitverkocht

Product omschrijving

Overspoeld door de eindigheid is alleen bij de (online) boekhandel verkrijgbaar.

Verschenen in de Flexus, Fontys filosofie reeks.

Hoe vaak zullen mensen in de eenzaamheid van de nacht, bij het lijk van hun dochtertje, ziek en hongerig of in de angst voor de dood zich vragen hebben gesteld waarvan ze wel beseften dat ze er geen antwoord op wisten. Maar vragen komen op, ook als er geen antwoorden op zijn. Al de eerste filosoof van de Griekse traditie, werd bespot toen hij weende om de dood van zijn zoon. Dat huilen is toch nergens goed voor. ‘Omdat niets helpt, daarom huil ik juist’ antwoordde Thales.

Deze inleiding tot de metafysica, eerder als een serie colleges gegeven, heeft het karakter van oefeningen. Drie keer zoekt het betoog steun. Eerst bij Aristoteles, daarna bij Kant en tenslotte bij Martin Heidegger. Het zijn drie pogingen om binnen te dringen in de duisternis van wat nauwelijks te doorgronden is. Drie keer tasten we naar een bodem onder ons denken en steeds weer volgt een vloed van vragen.

Specificaties

ISBN
9789460362095
Auteur(s)
Omvang
204 pagina's
Uitvoering
Paperback
Verschijningsdatum
23 Maart 2015

Recensies

In: NBD Biblion, juli 2015
"Het boek biedt een goed geschreven serie verkenningen van het veelkleurige en complexe gebied van de metafysica, waarin stemmen uit verleden en heden resoneren over allerlei onderwerpen, zoals het zijn en de zijnden, tijd, ruimte, de mens, transcendentie en God."
(...)
"In gesprek met voornamelijk Aristoteles, Kant en Heidegger laat Vergeer fraai zien hoe in de loop der geschiedenis (met name sinds de middeleeuwen) het idee van metafysica is veranderd. Een boek dat boeit op verschillende niveaus. Essayistisch geschreven, niet altijd even gemakkelijk. Soms moet men langzaam lezen om woordbetekenissen en gelaagde zinnen te laten bezinken. Helaas ontbreekt een index. Mooie inleiding in de klassieke metafysica; een dergelijk boek was er in het Nederlands niet."
Dr. Taede A. Smedes

In: De Roerom, mei 2015
"Een boek voor doordenkers."
Jef de Schepper

Veilig betalen met

Veilig betalen met
Webshop keurmerk
Webshop keurmerk