(+31)040 - 304 60 58

Voorschrift

De Regel van Benedictus en zijn toepassing

Boeken

Voorschrift

De Regel van Benedictus en zijn toepassing

Bernardus van Clairvaux
€ 29,90

Op voorraad
Direct leverbaar uit voorraad

Product omschrijving

Verschenen in de serie Middeleeuwse Monastieke Teksten

Het traktaat dat de geschiedenis is ingegaan onder de titel Liber de praecepto et dispensatione dankt zijn bestaan aan een dringende vraag van enkele benedictijner monniken aan het adres van de abt van Clairvaux. Het centrale thema is de toepassing van de Regel van Benedictus. Een wetgeving vraagt immers om jurisprudentie, en dat geldt evenzeer voor een monastieke codex als de Regel. Toch schrijft Bernardus niet alleen een juridische verhandeling waarin met subtiliteit de wet wordt geïnterpreteerd en waarin op heldere manier belicht wordt hoe macht en gezag zich verhouden. Hij levert evenzeer een theologisch en spiritueel werk af, een handleiding voor geestelijke begeleiding, waarin zelfs de aanzetten van een mystiek leven niet ontbreken. Hoewel Bernardus het de lezer niet altijd gemakkelijk maakt, schrijft hij een meesterwerk van monastiek onderscheidingsvermogen dat een belangrijke bijdrage levert aan een vernieuwd inzicht in de gehoorzaamheid, de conversatio morum en de stabiliteit: de drie geloften die de monnik bij de professie 'volgens de Regel van Benedictus' aflegt.

Specificaties

ISBN
9789460360558
Auteur(s)
Vertaler(s)
Omvang
160 pagina's
Uitvoering
Gebonden uitgave
Verschijningsdatum
15 Oktober 2012
Verschenen in de serie

Recensies

Op: http://www.christusrex.be/bb/47
"Bij uitgeverij Damon zijn al meerdere boekjes van Bernardus van Clairvaux uitgegeven. Een briljant werk, want in het Nederlands is er echt niet zoveel. Komt daar nog bij dat deze uitgaven van Damon gewoon voortreffelijk zijn! Dit belangrijke traktaat van Bernardus is zijn antwoord op de vraag naar de ideale beleving van de Regel van Benedictus. De vraag was hem al gesteld door meerdere abten en nu zou hij hen definitief van antwoord dienen. Hij geeft zijn visie op de drie geloften die erg bepalend zou zijn voor de toekomstige interpretatie van de geloften na Bernardus. Zoals in al zijn geschriften, geeft Bernardus een zeer spirituele lezing van de geloften. Zoals gezegd gaat het om een modeluitgave met kritisch apparaat en diverse registers."
JG


In: De Santankraam, mei-juni 2013
"Het centrale thema is de toepassing van de Regel van Benedictus die zich hier met name laat kennen als eminent en scherpzinnig jurist."
(...)
"Bernardus toont zich als een veelzijdig en origineel denker en lever evenzeer een theologisch en spiritueel werk af, een handleiding, waarin zelfs de aanzetten van een mystiek leven niet ontbreken."
Jacques Hermans


In: Kerk en theologie, april 2013
"De frisse vertaling van Vincent Hunnik versterkt het levendige karakter van deze werkjes. Je hoort Bernand heel direct reageren op vragen van medemonikken, in een taal die regelmatig fonkelt."
Nico den Bok


In: NBD Biblion, 19 december 2012
"Deze oude boodschap van de gulden middenweg komt door de mooie vertaling van Hunink in helder Nederlands tot ons. Ook de inleiding van Aerden mag er zijn en helpt de lezen naar de actualiteit van het boek: onder strikte handhaving van de regels verdwijnt de menselijkheid, maar zonder regels gaat het menselijk samenleven niet; geduldig luisteren biedt de kunst van onderscheiding. Een conclusie waar menig manager, ambtenaar en politicus van kan leren."
Dr. E. Sengers