(+31)040 - 304 60 58

Zelfeuthanasie

Een zelfbezorgde goede dood onder eigen regie

Boeken

Zelfeuthanasie

Een zelfbezorgde goede dood onder eigen regie

Ton Vink
€ 18,90

Op voorraad
Direct leverbaar uit voorraad

Product omschrijving

"Niemand kan bestrijden dat zelfdoding dikwijls in overeenstemming is met ons eigen belang en onze plicht tegenover onszelf: ouderdom, ziekte of ongeluk kunnen het leven tot een last maken, een last die zwaarder kan wegen dan het leven zelf." Aldus David Hume in 1754.
Nederland heeft in de discussie over 'euthanasie' een voortrekkersrol gespeeld, en doet dat nog.
Deze publicatie stelt vast dat er zich inmiddels een tweestromenland is gaan ontwikkelen van 'artseneuthanasie' en 'zelfeuthanasie', het een gedragen door wetgeving, het ander door zelfbeschikking. 
De discussie is allesbehalve beëindigd en de voorstellen tuimelen over elkaar heen: Burgerinitiatief Voltooid Leven, Levenseindekliniek, Laatste Wil Pil, Wijziging art. 294. En zo voort.
Deze publicatie gaat in op die initiatieven en plaatst er kritische vraagtekens bij, bijvoorbeeld wat betreft consistentie, haalbaarheid en rechtsgeldigheid. Twijfel is hier op z'n plaats.
Over 'artseneuthanasie', levensbeëindigend handelen door de arts conform de zorgvuldigheidseisen van de 'euthanasiewet' is menig rapport gepubliceerd. Inmiddels raakt ook de praktijk van 'zelfeuthanasie' goed gedocumenteerd, goed onderbouwd en geprofessionaliseerd als een betrouwbare route om de zeggenschap en regie over het eigen levenseinde te verwerven. Voor nu of voor later.  

Specificaties

ISBN
9789460360701
Auteur(s)
Omvang
216 pagina's
Uitvoering
Paperback
Verschijningsdatum
18 Januari 2013

Recensies

In: Tijdschrift voor psychiatrie, 2013/7
"Vink pleit voor volledige zelfbeschikking door het individu, dit is zonder meer duidelijk. Dit kan enkel met de omissie van de feitelijke en structurele interdependentie eigen aan leven de wezens, de mens in het bijzonder."
Marc Calmeyn

In: Tijdschrift voor Gezondheidszorg en Ethiek jaargang 23, nr 2, 2013
"Het boek leest als een samenhangend, geëngageerd en scherp pleidooi dat bovendien goed geïnformeerd is door de praktijk. Een aanrader dus voor wie bijgepraat wil worden en de eigen visie wil aanscherpen."
Carlo Leget

In: NDB Biblion, 15 mei 2013
"Vink schrijft polemisch, maar niet hatelijk of unfair. Zijn inzet voor zelfbeschikking is compromisloos, maar zijn toon is betrokken. Een gedreven boek van hoog niveau dat van de lezer veel vergt, maar er ook veel belangrijke inzichten voor teruggeeft."
Prof. Mr. Dr. D.P. Engberts

In: Trouw, 25 januari 2013
"Bij de presentatie van het boek, woensdag in Den Haag, gaf Vink desgevraagd aan de term zelfeuthanasie eigenlijk geen goede te vinden. Vandaar de ondertitel, een omschrijving die de lading beter dekt. Dat hij het woord toch gebruikt, komt ook omdat het euthanasie die wordt toegepast door de arts duidelijk onderscheidt van euthanasie waarbij mensen omtrent het levenseinde zelf de regie in handen nemen én houden."
Sytske van Aalsum