(+31)040 - 304 60 58

Zelf over het levenseinde beschikken

De praktijk bekeken

Boeken

Zelf over het levenseinde beschikken

De praktijk bekeken

Ton Vink
€ 16,90

Op voorraad
Direct leverbaar uit voorraad

Product omschrijving

Opzet van deze publicatie is om op toegankelijke wijze inzicht te verschaffen in de praktijk van het zelf beschikken over het levenseinde. Daartoe zijn een aantal voorbeelden uit die praktijk bijeengebracht.
Euthanasie is een kwestie waarbij de doorslaggevende stem die van de arts is. Daarmee is meteen boven water wat er in die praktijk ten principale mis is (zelfs al gaat het niet altijd mis): de ondergeschikte positie van de zelfbeschikking van de persoon wiens leven en levenseinde het betreft. Dat is namelijk niet de arts.  
De vraag die de hoofdpersonen in dit nieuwe boek zich op enig moment stellen, ieder op eigen wijze, zou je een typisch stoïcijnse vraag kunnen noemen: "Wat te doen wanneer naar eigen overtuiging het beëindigen van het leven redelijker lijkt dan het voortzetten ervan? Zich verzetten tegen de loop der dingen? Alles uit de kast halen om in leven te blijven? Of erkennen dat, na het moment van komen, nu het moment van gaan is aangebroken?"
Gegeven het verbod op hulp bij zelfdoding (art. 294 Sr) besteedt het boek ook kort aandacht aan de juridische valkuilen die hier momenteel liggen.
Aan de hand van negentien voorbeelden wordt, voor het eerst van nabij, inzicht verschaft in de praktijk van de zelfbeschikking rondom het eigen levenseinde. In enkele gevallen komen ook de hoofdpersoon en zijn of haar naasten daarbij aan het woord.

Specificaties

ISBN
9789055739172
Auteur(s)
Omvang
144 pagina's
Uitvoering
Paperback
Verschijningsdatum
04 November 2008

Recensies

In: Tijdschrift voor gezondheidszorg en ethiek, jrg.20 nr.1, 2010
"Vink is scherp, zowel analytisch al qua standpunt, en schrijft helder. De portretten zijn korter of langer, maar geven een goed beeld van de diversiteit van menden die hij tegenkomt. Bewonderenswaardig is zijn grote inzet voor deze heikele kwestie, waar inderdaad nog geen goed antwoord op is vanuit de samenleving."
Carlo Leget

In: Veelzijdig verbonden, 2009/6 november - december
"Dat het zowel met dat recht (zelf over eigen levenseinde beschikken) als met het mededogen in de praktijk niet zo goed gesteld is, is in klare taal verwoord met praktijkverhalen openhartig en helder verduidelijkt."
Marijke Sern

In: NBDIBiblion, 2 Maart 2009
"Het boek vult informatie over zelfdoding aan en is bestemd voor elke geïnteresseerde."
H.J.M. Bartelink-Hoos

In: Relevant, nummer 1 februari 2009
"Vink wil met dit boek inzicht geven in de praktijk van het zelf beschikken over het levenseinde. Dat is zeker gelukt."
Marleen Swenne

In: De Roerom, jaargang 23, nr. 6, februari 2009
"Een toegankelijk boek met voor velen een herkenbare inhoud."
Peer Verhoeven