(+31)040 - 304 60 58

Jan Amos Comenius

Zijn leven, missie en erfenis

Boeken

Jan Amos Comenius

Zijn leven, missie en erfenis

H.E.S. Woldring
€ 24,90

Op voorraad
Direct leverbaar uit voorraad

Product omschrijving

Jan Amos Comenius, grondlegger van de pedagogiek, heeft ook naam gemaakt als theoloog, filosoof en diplomaat. In alles wat hij deed, streefde hij onvermoeibaar naar het verbeteren van de menselijkheid van de mensheid.
Comenius, in 1592 in Tsjechië geboren, leefde ten gevolge van onderdrukking en oorlogsgeweld als een opgejaagde vluchteling in verschillende landen in Europa. In de laatste veertien jaar van zijn leven, tot zijn dood in 1670, woonde hij in Amsterdam. Hij schreef er boeken en maakte deze stad tot een ontmoetingsplaats voor Tsjechische vluchtelingen in Europa. Hij werd begraven in de Waalse kerk in Naarden-Vesting, waar deze kerk – naast het Comeniusmuseum – tegenwoordig is ingericht als mausoleum.
Comenius is niet alleen een belangrijke erflater van de Tsjechische cultuur, maar ook in de Nederlandse geschiedenis heeft hij een onuitwisbare plaats.

Specificaties

ISBN
9789460361999
Auteur(s)
Omvang
216 pagina's
Uitvoering
Hardcover
Verschijningsdatum
03 November 2014

Recensies

Op: http://www.boekhandelwesterhof.nl/site/2016/02/boeiende-biografie-over-jan-amos-comenius/
"In deze boeiende en mijns inziens unieke biografie over Jan Amos Comenius in ons taalgebied staat emeritus hoogleraar prof. Dr. H.E.S. Woldring uitvoerig stil bij het leven en werk van deze markante persoonlijkheid, die het wat geluk betreft bepaald niet heeft getroffen."
(...)
"U begrijpt dat ik met dit voortreffelijke boek veel uren met bewondering en waardering voor de auteur bezig ben geweest. Het is het eerste complete boek over Jan Amos Comenius in ons taalgebied, zonder meer een boeiend en uniek werk. De auteur en de lezer zijn er van harte mee te feliciteren."
Jenno Sijtsma

Op: http://zinweb.nl/site/recensie-een-wervelend-boek-over-een-wervelend-leven/  oktober 2015
"Indrukwekkend is dit boek omdat het een nauwgezet levensverhaal is over een geniaal man die in de zeventiende eeuw als opgejaagde vluchteling in Europa door het leven ging, maar in dat leven een duizelingwekkende hoeveelheid boeken schreef. Over onderwijs, inderdaad. Maar ook over pedagogie, theologie, politiek en bijvoorbeeld vrede..."
(...)
"Zijn werk, waarvoor ik u graag en zelfs dringend naar ’Jan Amos Comenius, zijn leven, missie en erfenis’ verwijs is van onschatbare waarde voor de Europese cultuur geweest en zoals Woldring stelt is ’zijn intellectuele erfenis een oproep om in dat spoor verder te gaan.’"
Mirjam Windrich

Op: http://historiek.net/biografie-veelzijdige-geleerde-jan-amos-comenius/49211/ 2015
"Prof.dr. H.E.S. Woldring, emeritus hoogleraar politieke filosofie aan de Vrije Universiteit in Amsterdam en vicevoorzitter van de Stichting Comeniusmuseum in Naarden, nam deze taak op zich. Zijn boek Jan Amos Comenius. Zijn leven, missie en erfenis (Uitgeverij DAMON, 2014) behandelt alles wat we over Comenius willen weten, beknopt en in heldere taal."
Enne Knoops

In: Volkskrant, 21 maart 2015
"Comenius was een welhaast universeel geleerde, die zich begaf op uiteenlopende terreinen als de theologie, filosofie, pedagogiek en de diplomatie. In al die vaardigheden had hij uiteindelijk een en hetzelfde doel voor ogen: het stimuleren van 'de menselijkheid der mensheid', zoals dr. H.E.S. Woldring, emeritus hoogleraar politieke filosofie van de VU, het formuleert in een handzame en toegankelijke inleiding in leven en werk van de man die als belangrijk erflater van de Europese beschaving mag worden beschouwd."
Gert. J. Peelen

In: Nederlands Dagblad, Gulliver, 20 maart 2015
"
Henk Woldring, emeritus hoogleraar politieke filosofie aan de Vrije Universiteit in Amsterdam, is een bewonderaar van Comenius, maar schrijft toch een acceptabel en leesbaar boek waarin hij het universeel genie uiteenrafelt in hoofdstukken die naar de wetenschappelijk disciplines zijn te onderscheiden. Dan blijkt dat Comenius toch als pedagoog het meest opvallend en bepalend was. Het kind als kind zien en niet zomaar lijfstraffen hanteren, dat was nieuw in de zeventiende eeuw. En de scholen in die tijd? ‘Folterkamers van de geest’."
Herman Veenhof

In: Reformatorisch Dagblad, 26 februari 2015
"Woldring, emeritus hoogleraar politieke ilosoie aan de VU, begint de biograie met deze Amsterdamse episode, en zet daarmee de relatie van Comenius tot Nederland geljk goed op de kaart."
Jan-Kees Karels

Op: http://www.literatuurplein.nl/recensie.jsp?recensieId=658
"Damon heeft er een mooie uitgave van gemaakt. Op de kaft prijkt een prachtig portret, geschilderd door een leerling van Rembrandt. De geleerde kijkt de beschouwer aan met zijn donkere ogen. Een kwetsbaar mens, getekend door het leven. Maar ook een gerijpt man.
Het boek is heel informatief, maar toch qua omvang beheersbaar gebleven. Woldring heeft kans gezien om binnen dat kader veel informatie te verschaffen, toegankelijk en gevoelvol opgeschreven."
Henk Hofman

In: Friesch Dagblad, 8 januari
"Jan Amos Comenius, inspirerende pedagoog van de wereldvrede"
(...)
"Deze combinatie van wetenschap en persoonlijke betrokkenheid heeft een mooi boek opgeleverd."
Wessel ten Boom

Veilig betalen met

Veilig betalen met
Webshop keurmerk
Webshop keurmerk