(+31)040 - 304 60 58

Hoe je een beter mens wordt

Levenslessen van moderne denkers

Boeken

Hoe je een beter mens wordt

Levenslessen van moderne denkers

Henk Smeijsters
€ 24,90

Op voorraad
Direct leverbaar uit voorraad

Product omschrijving

We leven in een tijd van verschillende crises en oorlogen. Veel moderne crises worden veroorzaakt doordat we niet of te laat in staat blijken ons denken, voelen en handelen drastisch te veranderen.

Hoe je een beter mens wordt kan daarbij helpen. Relevante inzichten uit het werk van bekende filosofen als Martha Nussbaum, Peter Sloterdijk, Joep Dohmen, Hannah Arendt, Michael Sandel en vele anderen bieden concrete inspiratie voor levenslessen die ons helpen de maatschappelijke ontwikkelingen de goede kant op te sturen. Want als ieder mens een beter mens wordt, wordt de wereld steeds een stukje beter.

 

Henk Smeijsters en ik zijn zielsverwanten. We delen de diagnose dat de mens in onze tijd zichzelf is kwijtgeraakt. Voor Henk komt dat onder meer door de teloorgang van zijn eigen vak, de andragogiek. Jong en oud zitten vandaag gevangen in de ‘ijzeren kooi’ (Max Weber). Zonder andragogisch en pedagogisch tegenwicht zijn we overgeleverd aan de markt, de social media en de technologie. Door het ontbreken van een kunstzinnige en morele vorming worden we geleefd en raakt een werkelijk zinvol leven steeds verder buiten bereik. Maar net als ik weigert Henk zich over te geven aan de wanhoop. Met een beroep op bijna twintig vooraanstaande actuele filosofen leert hij ons kostbare lessen voor een beter leven. Daarmee is dit heldere en zeer leesbare boek een bron van inspiratie voor ons allemaal.
Joep Dohmen
filosoof en auteur van vele boeken over levenskunst en persoonsvorming, lector bildung en persoonsvorming en emeritus hoogleraar wijsgerige en praktijkgerichte ethiek

Als tegenwicht voor een kritiekloze narcistische cultuur van selfies, biedt Henk Smeijsters ons tal van spiegels voor een hoogst noodzakelijke ‘tegencultuur van het zelf’. Het is deze nieuwe ‘tegencultuur’ waarin ieder individu weer de kans wordt geboden een beter mens te zijn, en net als de druppel wijn die de oceaan kleurt, de wereld weer een beetje beter te maken.
Rob Riemen
auteur en directeur van het Nexus-Instituut

Door het ruime aanbod oogt het boek als een supermarkt, maar dat is gezichtsbedrog. Henk Smeijsters heeft zijn moderne denkers niet alleen met zorg gekozen, hij zet de betekenis van hun visies voor de actuele maatschappelijke ontwikkelingen helder op een rij en vat de levenslessen die daaruit zijn af te leiden nauwgezet samen. Daar wordt de lezer in ieder geval een rijk mens van.
Bas Levering
voormalig hoofdredacteur van Pedagogiek in praktijk en emeritus lector algemene pedagogiek


Op 11 januari 2025 zal auteur Henk Smeijsters bij Stichting De Drie Ringen een nieuwjaarslezing verzorgen. Gelieve u hiervoor aan te melden. 
Voor meer informatie over de bijeenkomst en aanmelding KLIK HIER.

Specificaties

ISBN
9789463404143
Auteur(s)
Omvang
296 pagina's
Uitvoering
Paperback met flappen
Verschijningsdatum
20 Februari 2024

Recensies

Zondag 3 maart 2024 was auteur Henk Smeijsters te gast bij het L1 programma De Stemming om te praten over zijn boek 'Hoe je een beter mens wordt'. U kunt de aflevering hier terugluisteren.

Op 24 maart 2024 verscheen er een interview in De Limburger. Abonnees kunnen hier het interview terugvinden.

Op 30 maart 2024 verscheen er een interview in Dagblad van het Noorden. Abonnees kunnen hier het interview terugvinden.

In het magazine maar ook op de website van Volzin schreef Henk Smeijsters n.a.v. zijn boek Hoe je een beter mens wordt het artikel 'Levenslessen van moderne denkers'. U kunt dit nalezen op de website van Volzin door HIER te klikken.

Op: Tertio, mei 2024
"Boeken over filosofie als levenskunst verkopen als zoete broodjes. Henk Smeijsters’ Hoe je een beter mens wordt past ook in dat rijtje, maar is wel van het betere soort."
Liza Cortois

Op: Hebban.nl, mei 2024
"De auteur heeft met dit boek een toegankelijke en overzichtelijke weergave van verschillende hedendaagse filosofen in kaart gebracht, waarbij ieder hoofdstuk een vaste structuur volgt. (...) Hoe je een beter mens wordt is een inspirerend boek en een aanrader voor iedereen die interesse heeft in persoonlijke ontwikkeling."
Sarah de Groot

Op: Bazarow, april 2024
"Dit werk biedt een waardevolle gids voor iedereen op zoek naar persoonlijke groei in wisselwerking met maatschappelijke betrokkenheid. Het kent een consistente structuur waarbij biografische info wordt gecombineerd met de belangrijkste inzichten van denkers – of DenkSters – die vervolgens in verband worden gebracht met actuele maatschappelijke vraagstukken. (...) Wil je een originele introductie in de levenskunst én de filosofie vanuit vooral Westers historisch maatschappelijk perspectief wil lezen, soms zelfs toegepast op de Nederlandse situatie? Bestel dit boek dan gerust: het haalt oude ideeën weer op – hoe zat het ook alweer met Camus’ uitleg van de Sysyphus-mythe, en wat zei Georg Steiner (ja, die uit Wim Kaysers onvolprezen interviewprogramma “Een schitterend ongeluk”) ook alweer over belang van muziek boven woorden na de Holocaust? Het introduceert ook nieuwere denkers, in toenemende mate buiten de Europese invloedsfeer, zoals Pankaj Mishra en Yuval Noah Harari."
Bas Aghina

In: Filosofie Magazine, april 2024
"Van iedere denker vat hij het gedachtegoed gedegen samen en hij laat de relevantie ervan zien."

Op: Opera Nederland, april 2024
"Het boek biedt een fraaie inleiding in het leven en werk van een aantal moderne denkers en past hun inzichten goed toe op onze tijd. Door tijdig ons denken, voelen en handelen drastisch te veranderen, zouden veel moderne crises kunnen worden voorkomen. Want als ieder mens een beter mens wordt, wordt de wereld steeds een stukje beter."
Mark Duijnstee

Op: Bazarow, maart 2024
"Hoe je een beter mens wordt is een rijke bundel met essentiële menselijke waarden voor een zinvol bestaan."
Evert van der Veen

In: Friesch Dagblad, 24 februari 2024
"Hoewel Smeijsters een lange reeks filosofen ten tonele viert, is dit boek toch heel toegankelijk. Dit heeft te maken met de heldere weergave van wat die filosofen allemaal bedacht hebben, maar ook met de actualiteit die hij steeds ter sprake brengt, politiek en maatschappelijk."
Tjerk de Reus