(+31)040 - 304 60 58

De mens achter de monnik

Een leven in dagboeken

Boeken

De mens achter de monnik

Een leven in dagboeken

Thomas Merton
€ 29,90

Op voorraad
Direct leverbaar uit voorraad

Product omschrijving

De trappist Thomas Merton is bekend geworden door zijn autobiografische bestseller Louteringsberg. Mertons echte autobiografie is echter vooral te vinden in zijn dagboeken. Deze door twee kenners van Mertons werk samengestelde bloemlezing is daarom een prachtige manier om kennis te maken met Merton op zijn zoektocht naar hedendaagse, authentieke en wereldwijde spiritualiteit. Zijn frustratie over de censuur van zijn anti-oorlogsgeschriften en zijn affiniteit met de natuur worden in beeld gebracht en wij krijgen inzage in zijn dromen en zijn ervaringen met goddelijke en menselijke liefde, inclusief zijn geheime liefdesrelatie. Ook zijn we getuige van zijn groeiende openheid naar andere tradities en zijn interesse in de interreligieuze dialoog, waarvan hij een pionier werd. Merton zelf vond overigens dat zijn beste schrijfwerk in zijn dagboeken te vinden was.

De aantekeningen beginnen in 1939, twee jaar voordat hij intrad in Gethsemani. Ze breken abrupt af in Azië, waar hij na een lezing voor een abtencongres in Bangkok op 53-jarige leeftijd door een ongeval sterft.

Specificaties

ISBN
9789463403511
Oorsponkelijke titel
The Intimate Merton
Auteur(s)
Vertaler(s)
Omvang
416 pagina's
Uitvoering
Paperback
Verschijningsdatum
21 September 2023

Recensies

Op: Kunsttijdschrift Vlaanderen, maart 2024
"
De dagboeken geven voorts een inkijk in zijn groeiende interesse voor andere tradities en voor de interreligieuze dialoog, waarin hij eveneens een pionier was, en in zijn ervaringen met goddelijke en menselijke liefde. Op zoveel gebieden is Mertons oeuvre een geschenk voor de lezer dat het geheel terecht is dat er boeken van en over hem blijven verschijnen.
Emmanuel Van Lierde

Op: Theologie.nl, maart 2024
"Ik vond het fascinerende lectuur. Ze leveren intieme uren op. De dagboeken geven inderdaad inzicht in zijn innerlijk. (...) Van harte aanbevolen."
Jan Venderbos

Op: Volzin, februari 2024
"Gelukkig blijft de inhoud ook in het Nederlands heilige grond en geeft deze een boeiende inkijk in de ziel van deze monnik die ook wel de meest invloedrijke persoon van de katholieke geschiedenis van de 20ste eeuw wordt genoemd. Opnieuw mag het Nederlandstaal gebied zich gelukkig prijzen met de vertaling van deze compilatie uit de dagboeken van Merton. Het boek helpt om Merton beter te begrijpen maar ook om de smaak op te wekken alle dagboeken te lezen."
Broeder Bernardus

In: Friesch Dagblad 7 oktober 2023
Een interview met de vertaler Willy Eurlings over Thomas Merton, De mens achter de monnik.
KLIK HIER voor het interview.


In: Trouw, 27 september 2023

"De trappist Thomas Merton werd wereldberoemd met zijn boeken over geweldloosheid, en hij was een pionier van de interreligieuze dialoog. Zijn dagboeken zijn nu in het Nederlands uitgegeven. Hij vond zelf dat hierin zijn beste schrijfwerk te vinden was."

Op: Boekhandel Westerhof, november 2023
"Hier past een woord van grote dank voor de samenstellers Patrick Hart ocso (de Ordre Cistercien de la Stricte Observance, de orde van de trappisten), die de medebroeder en secretaris van Merton was en Jonathan Montaldo, voormalig directeur van het Thomas Merton Center. In de inleiding tot deze ongelooflijk rijke bloemlezing hebben ze verantwoording afgelegd van de keuzes die ze gemaakt hebben. Een monnikenwerk, dat geleid heeft tot deze krachtig geschreven, chronologische presentatie van de belangrijkste thema’s uit zijn dagboeken. Dat ze de tekst moesten beperken tot deze 414 pagina’s vereiste een fors ingrijpen ‘om hem zo positief en getrouw mogelijk voor te stellen’. Mijns inziens zijn ze daar op een bewonderenswaardige manier uitstekend in geslaagd."
Jenno Sijtsma

In: Benedictijns tijdschrift 2023/4
"Hiermee komt de lezer in direct contact met de oorspronkelijke reflecties van Thomas Merton, die als een van de toonaangevende spirituele theologen van de 20ste eeuw geldt."
Frans Berkelmans

Veilig betalen met

Veilig betalen met
Webshop keurmerk
Webshop keurmerk