(+31)040 - 304 60 58

Voorwoorden

De crisis en een crisis in het leven van een actrice, De heer Phister als kapitein Scipio

Boeken

Voorwoorden

De crisis en een crisis in het leven van een actrice, De heer Phister als kapitein Scipio

Søren Kierkegaard
€ 29,90

Op voorraad
Direct leverbaar uit voorraad

Product omschrijving

Vertaald door Frits Florin en Annelies van Hees
Verklarende noten door Paul Cruysberghs, Frits Florin en Annelies van Hees
Eindredactie door Paul Cruysberghs en Karl Verstrynge
Nawoord door Paul Cruysberghs

Verschenen in de serie: Søren Kierkegaard Werken

In 1844 publiceerde Kierkegaard, alias Nicolaus Notabene, samen met Het begrip angst een verzameling van acht voorwoorden tot onbestaande boeken, voorafgegaan door een voorwoord. In die voorwoorden richt de schrijver zijn pijlen hoofdzakelijk op de Deense cultuurpaus Johan Ludvig Heiberg. De Deense denker en cultuurcriticus Georg Brandes, tevens Kierkegaards eerste biograaf, beschouwt het boekje als "één van de leukste en geestigste onder alle kleine plagerige boeken die ooit in het Deens geschreven zijn". Maar nog meer vormt Voorwoorden in de geschiedenis van de wijsbegeerte een uniek werk dat het postmoderne denken in de tijd vooruit is gebleken.

Naast Voorwoorden bevat dit boek twee kortere teksten met het theater en de acteerkunst als onderwerp. Net als in Voorwoorden vegen Kierkegaards pseudoniemen ook hier de vloer aan met de gangbare kunstkritieken en dagbladrecensies.

 

 

Specificaties

ISBN
9789463401302
Oorsponkelijke titel
Forord, Krisen og en Krise i en Skuespillerindes Liv en Hr. Phister som Captain Scipio
Auteur(s)
Vertaler(s)
Redacteur(en)
Omvang
216 pagina's
Uitvoering
Gebonden uitgave
Verschijningsdatum
17 April 2018
Verschenen in de serie

Recensies

Uit: Collationes, nr 4 2018
"De reeks wordt gekenmerkt door een verzorgde materiële uitgave, een weldoordachte vertaling, adequate voetnoten en verrijkende nawoorden. Zelfs een leeslintje ontbreekt niet. Puik werk. Ook de uitgeverij Damon verdient een pluim om dit project blijvend te realiseren."
Luc Anckaert, Hooglede

Op: https://nexus-instituut.nl/review/voorwoorden/ juni 2018
"Het resultaat is een verzameling van acht ‘geëmancipeerde’ voorwoorden. Er zitten prachtige uitspraken in over literatuur en over het schrijverschap, en de voorwoorden behoren tot de grappigste teksten van Kierkegaard. Om de grappen van het boek te begrijpen is evenwel een woord vooraf nodig."
Thomas Heij

NBD Biblion, juni 2018
"Minder bekende teksten van Kierkegaard; ze laten een ander register van zijn schrijftalent zien. Met een verhelderend nawoord van Paul Cruysberghs. Deze serie is de Nederlandse standaardeditie van Kierkegaard-werken. Een aanrader, ook al gaat het bij dit deel om minder invloedrijke teksten van Kierkegaard."
Dr. Taede A. Smedes

Désanne Van Brederode geeft in de de Volkskrant vier sterren voor 'Søren Kierkegaard - Voorwoorden'. 
"Een gepassioneerd waarnemer, voeler, denker, dromer, fantast en schrijver is per definitie een einzelgänger, ook in de nauwste verbintenissen, en dat maakt hem verdacht. Hij kan geen idealistische, superieure groep als het Genootschap van Geheelonthouders toebehoren, geen gemeenschap van intellectuele christenen, geen Hegel-vereerders die wachten op een systeem dat eerdere logische denksystemen in zich opneemt en naar een hoger plan tilt, noch lezers die zich blind verlaten op het oordeel van een protserige recensent, die de boeken van anderen slechts snel doorbladert, om zelf het middelpunt van het door hem veroorzaakte literaire papegaaientumult te kunnen blijven."
Klik HIER voor de recensie.

In: Reformatorisch Dagblad, augustus 2018:
"Ze laten zien dat Kierkegaard een extraordinaire denker is die veel interesse heeft in de wereld van literatuur en theater, waarvan hij een actief bezoeker was. 'Voorwoorden' zijn pareltjes van polemiek en ironie."

In: Tijdschrift voor filosofie, 80/2018:
"De vertaling loopt bijzonder vlot. Ook voor wie Kierkegaard goed kent, is het nawoord van Paul Cruysberghs een niet te missen hulpmiddel. (...) Dat werkt bijzonder verhelderend. (...) Bijzonder sterke publicatie"
Danieël Vande Veire