(+31)040 - 304 60 58

Essays & Verhandelingen

een selectie

Boeken

Essays & Verhandelingen

een selectie

David Hume
€ 29,90

Op voorraad
Direct leverbaar uit voorraad

Product omschrijving

Vertaald en ingeleid door Ton Vink

David Hume (1711-1776) was een Schotse filosoof en geschiedschrijver uit de tijd van de Verlichting. Hij was een van de belangrijkste empiristische filosofen, maar bovenal een veelzijdig auteur. In de loop van de jaren schreef hij essays over uiteenlopende onderwerpen die hij kort voor zijn dood bijeenbracht in een definitieve verzameling Essays & Verhandelingen.

Deze uitgave opent met een korte autobiografie, gevolgd door geselecteerde essays die een overzicht geven van het gehele en veelzijdige filosofische oeuvre van Hume. Essays over levenskunst, causaliteit, moraal, kunst en politiek, maar ook over zelfdoding en de onsterfelijkheid van de ziel. De laatste twee essays, postuum gepubliceerd, zorgden destijds voor enorme ophef.

Specificaties

ISBN
9789463404204
Oorsponkelijke titel
Essays and Treatises on Several Subjects
Auteur(s)
Vertaler(s)
Omvang
248 pagina's
Uitvoering
Hardback
Verschijningsdatum
09 April 2024

Recensies

In: Filosofie magazine, nummer 7 2024
"Onder de titel Essays & Verhandelingen vertaalde Ton Vink een prachtige selectie teksten uit het werk van David Hume (1711-1776). (...) Vink maakte een even rijke als rake keuze uit het werk van Hume dat nog altijd niet van zijn frisheid heeft verloren."
Bert Keizer

Op: Humanistisch Verbond, juni 2024
"Laten we vooreerst Uitgeverij Damon een pluim geven voor deze andermaal in alle opzichten uiterst fraaie, ja luxueuze gebonden uitgave, en dat voor een prijs die men gewoonlijk voor een simpele paperback betaalt. Ook vertaler Ton Vink verdient onze waardering: Hume is niet de gemakkelijkste auteur om te lezen, laat staan om te vertalen."
Karel d'Huyvetters

In: Trouw, 24 april 2024
Vier sterren
"De essays zijn toegankelijker dan de grote werken van Hume, ze zijn een goede kennismaking met zijn gedachtegoed. Het essay over de beginselen van de moraal mag dan moeilijk zijn, daar staat tegenover dat het essay Mijn leven vlot wegleest als een zeer pragmatische beschrijving van een levensproject, waarbij de schrijver zelf minutieus zijn prestaties evalueert, zowel intellectueel, maatschappelijk als financieel."
Sofie Messeman

In: Tertio, mei 2024
"Filosoof en schrijver Ton Vink toont in een herziene vertaling van een selectie van de geschriften van Hume de veelzijdigheid van deze denker. (...) De essays lezen verrassend vlot en verrassen ook qua thema's. Een gelegenheid om Hume op een andere manier te leren kennen dan enkel door biljartballen."
Liza Cortois