(+31)040 - 304 60 58

Het rancuneuze gif

De opmars van het onbehagen

Boeken

Het rancuneuze gif

De opmars van het onbehagen

Sybe Schaap
€ 19,90

Op voorraad
Direct leverbaar uit voorraad

Product omschrijving

Verschenen 13 maart 2012(uitverkocht in 1 dag)
Tweede druk 21 maart 2012 (uitverkocht in 3 dagen)
Derde druk 27 maart 2012 (uitverkocht in 9 dagen)
Vierde druk 2 april 2012

Het rancuneuze gif
gaat over een typisch kenmerk van de mens. Rancune, ook wel ressentiment of wrok genoemd, is een uiting van onvrede die zich kenbaar maakt door slachtoffergevoel, boosheid en beschuldigingen. De oorzaak van deze boosheid zoekt men in een ander. Deze treft het verwijt, heeft het gedaan en wordt dus als schuldig gezien. Daders laten zich altijd wel vinden, verdachtmaking is erg vindingrijk.

Het boek gaat in op de actualiteit van dit verschijnsel. Aan de hand van een groot aantal voorbeelden wordt duidelijk gemaakt, hoe rancune het samenleven kan ontwrichten. Ook nu infecteert dit gif de onderlinge verhoudingen in Nederland. Rancuneus gedrag dreigt zelfs normaal te worden en zich zonder schaamte te mogen uiten. Als de remmen wegvallen kan dit tot gevaarlijke uitwassen leiden, zoals het afwentelen van opgeklopte boosheid op gehele bevolkingsgroepen. Het spookbeeld van de jaren dertig dringt zich weer op.

Het  rancuneuze gif biedt een analyse van dit probleem, maakt de vele gevaren duidelijk en wijst op mogelijke uitwegen.

Specificaties

ISBN
9789460360473
Auteur(s)
Omvang
282 pagina's
Uitvoering
Paperback
Verschijningsdatum
13 Maart 2012

Recensies

In: De Roerom, september 2012
"De ander als bedrieger van geluk en jijzelf enkel slachtoffer en daar niks aan kunnen doen. Nooit verantwoordelijk te maken. Sybe Schaap onderzoekt hoe dit kan en met zijn wetenschappelijk fileermes legt hij alle reflexen bloot en legt hij uit hoe dat kan komen. Voor waarnemers die enige diepgang op prijs stellen een prachtige, verhelderende handeling."
(...)
"Voor al wie fastfood te eenzijdig is en te weinig bouwstoffen vindt leveren, is Het rancuneuze gif zeer aan te bevelen leesvoer."
Henk Peters

In: Sophie, augustus 2012
"Sybe Schaap heeft met zijn boek wat mij betreft nog eens helder gemaakt waar het werkelijke verschil ligt tussen de Griekse opvatting van de werkelijkheid en de joods-christelijke visie."
Hans van Seventer

In: NBD Biblion, 23 mei 2012
"Hoewel schitterende toekomstbeelden in dit boek ontbreken, kan het voor velen wellicht bevrijdend werken. Vooral bestemd voor degenen die reeds kennis van filosofie en politieke stromingen hebben."
Drs. J.H. van Cappelleveen

In: De Volkskrant, 24 maart 2012
"Twee weken geleden werd bekend dat een politiek-filosofisch werk van VVD-senator Sybe Schaap zou verschijnen over de rol van rancune in de samenleving." (?) "De grote vraag was uiteraard in hoeverre Schaap de PVV werkelijk gelijkstelt met fascisten uit de vorige eeuw. Het antwoord is kort: dat doet hij niet."
(...)
"Het eigenlijke onderwerp van Schaaps boek is echter omvangrijker en dieper dan Wilders en diens plompe twitter-retoriek. Het is een filosofische beschouwing over de rol van rancune in de geschiedenis. Zoals bekend is het ressentiment van alle tijden."
(...)
"Ondanks kanttekeningen verdient het aanbeveling de filosofische verhandeling van Schaap te lezen. Niet zozeer omdat de auteur gelijk heeft, maar omdat zijn boek tot nadenken stemt: relativering en zelfmatiging als alternatieven voor het Pavlov-achtige razen en tieren tegen alles wat onmiddellijk onze woede opwekt."
Robin te Slaa

In: VolZin 30 maart 2012
"Uitgangspunt daarvan [Het rancuneuze gif]is de boosheid die alom in de samenleving waarneembaar is."
(...)
"De kracht van het boek is intussen dat hij ons wijst op een aantal verontrustende filosofische parallellen."
Jan van Hooydonk

Op: http://www.husserl.nl/index.php?option=com_content&view=article&id=371&Itemid=88
"Dit boek gaat over de menselijke eigenschap die aangeduid wordt als rancune, wrok of ressentiment. Het gaat hierbij om een uiting van onvrede die zich uit in boosheid, een slachtoffergevoel en beschuldigingen aan het adres van de vermeende daders. Want in het geval van rancune wordt de oorzaak van de boosheid altijd bij anderen gezocht."
Gerard van Tillo