(+31)040 - 304 60 58

Glazen slijpen

Onderliggende denkramen in academisch onderwijs

Boeken

Glazen slijpen

Onderliggende denkramen in academisch onderwijs

Edwin Koster , Rob Boschhuizen
€ 18,90

Op voorraad
Direct leverbaar uit voorraad

Product omschrijving

Kritische reflectie op wetenschap behoort een kernactiviteit van de universiteit te zijn. Welke aannames en welke belangen sturen wetenschappelijk onderzoek? Heeft het bedrijven van wetenschap bepaalde ethische consequenties en wat is eigenlijk het maatschappelijke effect van de toepassing van wetenschappelijke kennis? Uitgangspunt van dit boek is dat kritische reflectie op wetenschap niet uitsluitend een rol speelt in discussies over de persoonlijke vorming van studenten, maar wezenlijk is voor wetenschapsbeoefening. Daarom moet er in het academisch onderwijs plaats worden ingeruimd voor het systematisch nadenken over 'onderliggende denkramen' van wetenschapsbeoefening. In dit boek wordt een manier van onderwijs ontworpen die past bij deze doelstelling: 'Effectief Reflectief Onderwijs'. De auteurs geven concrete handreikingen om effectief reflectief onderwijs te ontwikkelen, te verzorgen en te evalueren.

Specificaties

ISBN
9789463401357
Auteur(s)
Omvang
176 pagina's
Uitvoering
Paperback, met afbeeldingen
Verschijningsdatum
19 April 2018

Recensies

PiP, Pedagogiek in praktijk, april 2019
"Warm aanbevolen (...) Het boek biedt een heldere methodische training, waarbij het aan de hbo-docent is om de vertaling te maken van de training naar de beroepspraktijk."
Loes Houweling

NBD Biblion, augustus 2018
"De auteurs beklemtonen het belang van kritische reflectie op wetenschap. Zij gebruiken hiervoor een aantal, in de praktijk goed bruikbare, referentiekaders, die uitgaan van onder meer morele waarden en een aantal mensbeelden. Zij laten de lezer op een vlot leesbare, wetenschappelijk correcte manier zien hoe er in het academisch onderwijs aandacht kan worden besteed aan die referentiekaders en hoe het onderwijs die denkkaders van studenten kan stimuleren. Illustratief behandelen ze zeer uitvoerig het model van "Effectief Reflectief Onderwijs'. De uitgangspunten en doelstellingen van dit model verduidelijken ze aan de hand van een cursus "Reflectie op Gezondheidswetenschappen'. Hierbij leren de studenten ontdekken dat de visie op de beoefening van levenswetenschappen ruim kan worden gezien vanuit een breed perspectief, dat gebaseerd is op wetenschapsfilosofie, filosofie van de geneeskunde, ethiek en argumentatieleer. Breed inzetbaar voor zowel docenten als studenten in het hoger onderwijs. In een steeds veranderende wereld is het belangrijk dat studenten kritisch omgaan met wetenschap. Na het lezen van dit boek moeten ze in staat zijn kritisch te dialogeren."
K.A.M.C. Baert

Veilig betalen met

Veilig betalen met
Webshop keurmerk
Webshop keurmerk