(+31)040 - 304 60 58

Gedeeld verdriet, echtscheidingsmap

Opzetten en begeleiden van groepen voor kinderen en jongeren in echtscheidingssituaties

Boeken

Gedeeld verdriet, echtscheidingsmap

Opzetten en begeleiden van groepen voor kinderen en jongeren in echtscheidingssituaties

Riet Fiddelaers-Jaspers
€ 49,50

Op voorraad
Direct leverbaar uit voorraad

Product omschrijving

Kinderen en jongeren in echtscheidingssituaties krijgen te maken met  allerlei vormen van verlies en verandering. De vertrouwde gezinssituatie is er niet meer, vaak moeten ze verhuizen, soms worden broers en zussen ook gescheiden van elkaar en komt er een nieuwe partner van een van de ouders in beeld. Verdriet, boosheid, soms ook opluchting strijden om voorrang. Kinderen vragen zich af of het ook aan hen ligt dat hun ouders niet meer van elkaar houden. En blijft papa wel mijn papa nu mama een nieuwe vriend heeft en papa niet meer bij ons woont? Door hun zorgen te delen met lotgenoten kan de zware rugzak die kinderen en jongeren met zich meedragen lichter worden. In deze map is concreet uitgewerkt materiaal te vinden om een lotgenotengroep te starten. 

Waarom is deze map ontwikkeld?
Kinderen (ook pubers) zijn de zwakste partij gedurende het hele proces van de ouderlijke (echt)scheiding. Moeders en vaders hebben het ook moeilijk maar zij nemen initiatieven of kunnen reageren en bovendien: zij zijn volwassen. Kinderen willen niet
dat hun ouders gaan scheiden en hebben vaak het gevoel machteloos te staan in een onzekere wereld.
Jaarlijks worden in Nederland 70.000 thuiswonende kinderen (van 0 tot 21 jaar) met de scheiding van hun ouders geconfronteerd. De periode rond de scheiding is voor alle kinderen moeilijk, maar veel kinderen hebben ook op langere termijn last van problemen, zoals angstgevoelens, agressief gedrag, boosheid en verdriet, een negatief zelfbeeld en blowen en (alcohol) drinken.
Meer aandacht voor kinderen die met een ouderlijke scheiding te maken krijgen is van groot belang voor hun gezonde ontwikkeling en ontplooiing.
De map 'Gedeeld verdriet voor Echtscheidingskinderen en -jongeren' is een toevoeging aan deze mogelijkheden. Het is dicht bij huis, met name (maar niet uitsluitend) in de schoolsituatie te gebruiken. Met een dergelijk programma is al veel positieve ervaring opgedaan bij kinderen en jongeren die rouwen vanwege het overlijden van iemand in hun gezin. Een variant voor echtscheidingskinderen is met deze map voor handen. Het is een mooi voorbeeld van een programma voor kinderen en jongeren die last hebben van het verlies rond de scheiding en het verdriet dat zij daardoor hebben. Veel van hen kunnen met alles wat in deze map wordt aangereikt geholpen worden en zo de ouderlijke scheiding beter verwerken.

Specificaties

ISBN
8472
Auteur(s)
Omvang
256 pagina's
Uitvoering
Map met losbladig systeem en begeleidersboek, incl. dvd
Verschijningsdatum
30 Oktober 2006